kasja83 20.06.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 pigula nie wiem dlaczego,ale pod linkiem otworzył mi sie tylko jeden fotosik-jak klikam następne to strona dziwnie się blokuje.Pocieszyłaś mnie trochę tymi fundamentami-nie tylko moje wyszły tak drogo:-)Robocizna to 11.000 (full opcja z odrenowaniem i kanalizą), a 30 tys to materiały( u mnie zaskoczeniem była ilość betonu-- w sumie 50 kibików!!!!, a ściany mieliśmy z bloczków!).W sumie z kosztami formalności i dodatkami typu deski na wychodek wydaliśmy ok.45 tys.(póki co nie mamy żadnych przyłączy prądu, czy studni- pożyczamy od miłych sąsiadów- moich rodziców;) pigula możesz rzucić ilościami-jeśli chodzi o fundamenty?Głównie interesuje mnie zużycie betonu,stali, ewentualnie bloczków. halllo?A pozostali forumowicze-co u Was???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 20.06.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam, kasja 83, ucze sie dopiero wklejac zdjecia, wiec postaram sie dodac wiecej, a co do materialow, to kupilismy stal na caly dom dalismy 5 tysiecy, firma twierdzi ze wystarczy, co do betonu poszlo nam mniej 37 kubikow, co do reszty materialow to nie do konca wiem gdyz nie ma nas na miejscu,a co do reszty formulowiczow to cicho albo wszyscy tak mocno buduja lub wszyscy juz skonczyli i teraz kwiatki podlewaja, na jakim kasja etapie teraz jestescie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 21.06.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 pigula na etapie fundamentów chyba skończymy w tym roku.MOże uda się zaopatrzyć na dalszy etap.Co do stali to jaka ilość???My kupiliśmy tonę fi12 i 300 kg fi 6(kwota 3.500 zł)W założeniu była to stal na fundamenty,ale trochę nam zostało, więc wykorzysta się na schody.Podejrzewam, że będziemy musieli jeszcze dokupić stali, bo zdecydowaliśmy się na strop monolityczny-musimy tylko znaleźć mądrego, który przeliczy nam potrzebne ilości betonu i stali.Staram się o tym nie myśleć, że ewidentnie wlaliśmy do ziemi najwięcej betonu i nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 24.06.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam,BARDZO CICHO jest na tym forum, czym sie moge pochwalic od poniedizalku ida mury w gore, postanowilismy pozerzyc drzwi wejsciowe oraz wysunac lukarne do przodu , podwyzszyc dom o dwa pustaka co spowoduje , ze puste przestrzenie zostana zlikwidowane, likwidujemy okno na schodach zostawiamy tylko dachowe, rezygnujemy z okna nad garazem zostaja tylko dwa dachowe, gdyz mamy garaz od polnocy, i tak nie ma slonca, drzwi w garazu beda duze jedne podwojne,pozdrawiam , a co slychac u pozostalych jakie zmiany wprowadziliscie czym sie pozecie podzielicpozdrawawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 25.06.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 pigula z jakiego materiału budujesz??czym będziesz kryć dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 25.06.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Witam, materialy to pustak ceramiczny keramzyt, strop keramzyt teriva, a dachowka ceramiczna srednia falista brazowa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 25.06.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 ciesze sie bo zapowiadaja pogode od poniedzialku wiec robota bedziesie palic w rekach, pozdrawiam wszystkich budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraneta 27.06.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 zazdroszcze wam ze juz budujecie. My na razie na etapie wstepnie papierowym zaczniemy " mam nadzieje" w przyszłym roku. Chociaz gdyby jakims cudem udało sie załatwic papierologie szybciej to chetnie zrobilibysmy stan zero jeszcze w tym roku. Mury bedziemy stawiam firmą a dalsza wykonczeniowka juz bardziej na własna rekę. Ciekawa jestem ile wczesniej dogadywaliscie sie z firmą ktora wam buduje? bo teraz wszedzie domu rosną jak grzyby wiec pewnie na dobra firme trzeba poczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 27.06.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 CZESC Sarenta, tak to prawda domy rosna jak grzyby po deszczu, wszedzie, my mielismy juz firme zamowiona dosc dawno tylko za kazdym razem przekladalismy termin rozpoczecia budowy , nie moglismy skonczyc papierologi, nie bylo widac konca a na wszystko trzeba czekac i czekac, nikt nic nie powie nikt nie dopardzi, czulam sie jak intruz , przychodzac do urzedow. Fakt bylo troszke tego zalatiwania, po pierwsze musielismy podzielic dzialke , dokonac przepisu, ustawionno nam dom na dzialce calkiem gdzie indziej jak chcielismy , nie odwolalismy sie w ciagu 7 dni i musielism zaczynac od poczatku, kolejne miesiace w plecy. Z reka na sercu to papierologie zalatwilismy w ciagu 1,6 roku, od wniosku do wydania pozolenia na budowe, a teraz budowa idzie jak burza, zaczelismy fundamenty 4 maja, a dzis juz sciany stoja, , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 27.06.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 HIprzepraszam ale przekrecilam twoje imie saraneta pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 29.06.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witajcie, śledzę wątek na bieżąco, ale zawsze brak mi czasu by coś "skrobnąć". Cieszę się, że przybywa budujących W-27.12 Murowanie ścian to chyba najszybszy etap budowy i bardzo przyjemny Codziennie więcej, wyżej, codziennie nowy kącik. Tzw. gołym okiem widać jak rośnie domek rośnie. Trzymam za was kciuki i chętnie poczytałabym Wasze dzienniki - może pokusicie się o założenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraneta 30.06.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Pigula Straszysz mnie oj straszysz. My jestesmy własnie w trakcie dzielania naszej działki z wiekszej. Geodeta czeka na uchwałe zapospodarowania terenu a gmina przesuwa ten termin z sesji na sesje. To jest jakas masakra. Ma sie tam ochote wejsc i samemu wszystko zrobic. Sama pracuje w biurze i nie wyobrazam sobie zeby u mnie wszyztko miało sie tak slimaczyc bo bym chyba tu padła na nerwice. Albo by mnie klienci zamordowali . Ale urzad to urzad wiadomo rzecz świeta:) Podpowiedz jesli masz jakies rady jak uniknac tego czekania albo je skrocic na co zwracac uwagę? Ja sie jeszcze boje jednej rzeczy. Ze jak juz wykoncza wydzielanie tej dzialki z wiekszej to musimu jeszcze czekan na ich wpis do ksiag wieczystych czy mozna to jakos tak sprawnie załatwic ze odrazu nas wpisza na ta dzialke? bo jesli mam czekac na ksiegi wieczyste to jeszcze z pólo roklu trzeba dorzucic. A co do domów to etat murów jest super jak rosnie w oczachj ale potem przy wykonczeniowce kable rury i tp to staje i sie pewnie wydaje ze sie nic nie dzieje przez miesiace. Jaki macie plan budowy ? jaki okres czasu zakładacie juz na sama budowe bez papierów od wykopania pierwszej dziury do momentu wprowadzenia? Myslicie ze w rok to jest realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 30.06.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 CZESC SARANETA, szczerze kiepsko to wyglada, po pierwsze nie ma zagospodarowania przestrzennego bez tego nie ruszycie w urzedach , a tym bardziej geodeta nie ruszy z podzialem dizalki,, w urzedzie tez nie ruszycie z cala lawina procedury o wydania pozwolenia na budowe, jest jeszcze jeno wyjscie nic nie sugeruje ale jesli pracujesz w urzedzie, bo wiesz urzad to rzecz swieta nie mozna poganiac przyspieszac bo pani sie zdenerwuje jak ja bedziesz poganiac, sorki ale jestem uczulona na urzedy. Procedura pracy deodezyjnej to jakies 6 miesiecy, praca deodety oraz rejestracje , mapy end. etc... Nastepnie cala lawina papierologi o wydanie pozwolenia na budowe, zbieranie tych papierow , mapy , energetyka , woda, kanalizacja, to po prostu koszmar zeby przez to wszystko przejsc, szczerze to radze uzbojcie sie w cierpliwosc i zbierajcie pieniadze, oraz kupujcie materialy, bo sa coraz drozsze i drozsze, przepraszam ale taka jest rzeczywistosc , a co domku to jutro zalewamy garaz bo budujemy w27-12d w lustrzanym odbiciu z garazem dwustanowiskowym i wykuszem, a po niedzieli zalewamy strop, a nastepnie w siepniu kladziemy dach. Jesli przejdziecie przez biurokracje to polowa sukcesu postawic dom w stanie surowym i to jeszcze z dobra firma jestecie w ciagu paru miesiecy, pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraneta 01.07.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 heh no to mnie pocieszyłas:) ja w urzedzie nie pracuje po prosut sie smieje ze gdyby moi klienci petenci musiemy by an wszystko tyle czekac to my mnie wyniesli z krzesłem:). a co do planu zagospodarowania to nie do konca sie zgodze bo bez plany tez sie buduje tyle ze na warunkach zabudowy. A powiedzx mi jeszcze ile mniej wiecej trwa juz etap pozwolenia na budowe? etap wydzielania i geodety mowisz 6 miesiecy a pozwolnienie koljen 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 01.07.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Witam.saraneta my podjęliśmy decyzję o budowie domu w listopadzie-wtedy skontaktowaliśmy się z architektem adaptującym projekt.Pozwolenie mieliśmy w lutym.Dodam, że działka była już wcześniej wydzielona i jest ona ujęta w planie zagospodarowania przestrzennego.Wszystkie formalności-deptanie po urzędach załatwiała architekt.Co do budowy niektórzy tutaj na forum udowodnili, że można wbić łopatę i w ciągu roku wprowadzić się do domku.Myślę, że jest to budowanie w "szaleńczym" tempie i życie na placu budowy-ale do wykonania. pigula świetnie Wam idzie!!Wrzuć jakieś fotki i może obdarz dotychczasowymi wydatkami??? U nas zastój i pewnie tak będzie do przyszłego roku-póki co cieszę oko pięknymi fundamentami i zakładam skalniak:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 01.07.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Czesc, zalany zostal dzis strop na garazu, , a w przyszlym tygodniu strop na domku, co do zdjec to postaram sie wkleic ale musze sie nauczyc, a co do wydatkow na chwilke obecna fundamenty wyszly 40,000 ale zwiekszylismy grubosc i dalismy lepsza izolacje, i wydalismy 6,000 na pospulke bardzo duzo. A co do rady dla ciebie saraneta, to jak sama widzisz kasja83 tez dlugo czekala , nic nie przyspieszysz. My mielismy geodete tylko z nazwy, krecil i klamal w zywe oczy, nie polecam wiec - Pan Mariusz Starak Legnica . Wiec dobrego geodete najlepiej lokalnego ktory zna urzedy i jest doswiadczony, jak rowniez architekta i kierownika budowy, ktorzy znaja urzednikow i wiedza jak z nimi rozmawiac. My rowniez powierzylismy architektowi papierologie , jak tylko wydano decyzje zaczlismy budowac, firma juz byla wczesniej zaklepana, czekali tylko jak zalatwimy papiery, bubuja duzo domow wiec mamy do nich 1000000%- super ekipa, moge polecic, bubuja legnica i okolice, nie sa tani . Wiec teraz czekamy az strop wyschnie i zaczniemy stawiac dach w siepniu , plan dalszy to okna w pazdzierniku i drzwi, a kladzenie instalkacji w okolicy zimy wiec bardzo busssy rok pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga W-27.12a 02.07.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, nam tez budowała ekipa z Legnicy ,nie tania, z długoletnim doswiadczeniem,ale jak zaczęły się przecieki z komina to pan właściciel umył ręce ;( Szkoda mi było zdrowia na szarpanie sie z nim i naprawiał ktoś inny a koszty były podwójne -pomimo ,że powinno to być naprawione w ramach reklamacji. A zapowiadało sie tak dobrze. Pozdrawiam wszystkich budujących i życze samych pozytywnych emocji!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 02.07.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, nasza ekipa nie jest z legnicy, jedynie geodeta byl z legnicy, a co do firmy budowlanej, to jest naprawde polecenia, budowala juz wiele domow rowniez naszemu architektowi . Mam pytanie do osob ktore juz wybuwaly jakie okna wybraliscie, jakie firmy polecacie, jest tyle na rynku , czytalam juz wiele forum , ale jestem ciekawa jakie wy macie uwagi i doswiadczenia, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga W-27.12a 02.07.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, nasza ekipa nie jest z legnicy, jedynie geodeta byl z legnicy, a co do firmy budowlanej, to jest naprawde polecenia, budowala juz wiele domow rowniez naszemu architektowi . Mam pytanie do osob ktore juz wybuwaly jakie okna wybraliscie, jakie firmy polecacie, jest tyle na rynku , czytalam juz wiele forum , ale jestem ciekawa jakie wy macie uwagi i doswiadczenia, pozdrawiam No to pocieszajace ,że to nie ta sama ekipa Trzymam kciuki Okna mamy z Krakowa PCV kolor złoty dąb i jesteśmy zadowoleni i do tego nie mamy żadnych uwag.A okno dachowe FAKRO,akurat tej firmy bo mielismy wcześniej i bylismy zadowoleni . Polecam też rolety zewnętrzne,szczególnie zimą przydają się najbardziej. Od drzwi tarasowych ,bo to spora tafla szkła, troszkę ciągnie chłodkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigula 02.07.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dziekuje Aga , Okno pcv z Krakowa ale jak nazywa sie firma ?pozdrawiam ps. czy juz mieszkacie w domku macie jakies zdjecia gdziemoglabym zobaczyc wasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts