Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

no to ja tez sie pochwale u mnie są juz skonczone fundamenty !!!!! teraz niestety 2 tyg przerwy bo nasza ekipa idzie na inną budowe w przerwie u nas tak wiec jak sie działo tak teraz staneło ale potem ruszyamy szybko pełna parą bo planujemy szybka budowe tak aby na najpiozniej wczesną wiosną przyszłego roku sie juz wprowadzic;/ czy to mozliwe;/??

powiedzcie jakie okna wybraliscie firmy kolory i wielkosc okna w kuchni. Bo sie bije z myslami czy robic jedno skrzydlowe czy dwu;/ powiedxzcie jakie macie wymiary okiem najlepiej w calym domu zmienialiscie z projektu. Ja buduje wersje standard w27-12 bez dodatkowego garazu

• 2 weeks później...

Witam po bardzo dłuuugiej przerwie.

Jeżeli mnie jeszcze ktoś kojarzy a ma jakieś pytania to może coś podpowiem.

Dlaczego się tak mądrzę ?...... przeprowadzam się już w wakacje :lol2:

Masakra.

Kto nie przeżył ten nie wie.

Dla przypomnienia buduję 27.12a .

gdzieś tu na forum widziałem pytanie o pomieszczenie zamknięte pod schodami.

Mam takowe, jeżeli jakieś pytanka to proszę.

Aha, jeszcze jedno "do roboty leniwce samo się nie zrobi".

:p

gruby_ze_wsi ale Ci dobrze:-)Pochwal się, wesprzyj dobrą radą, zabij kosztami...

Koszty Cię same zabiją , ja nie muszę.

Ważne aby szukać szperać sprawdzać.

Nawet najlepsi znajomi nie są gwarancją niższej ceny ale co też ważne ....każdy to powie.

Oszczędność rozsądna -czasami lepiej dopłacić niż patrzeć wiele lat na coś co jest na początku "spoko" a w komplecie z uzupełnieniem wygląda tragicznie (płytki , kabiny, armatura, podłogi DRZWI....itd.) , a na etapie wykończeń już dużo widać

oszczędność rozsądna -czasami lepiej dopłacić niż patrzeć wiele lat na coś co jest na początku "spoko" a w komplecie z uzupełnieniem wygląda tragicznie (płytki , kabiny, armatura, podłogi drzwi....itd.) , a na etapie wykończeń już dużo widać

popieram

• 3 weeks później...

Witam,

koszty zabijaja, ale jak sie dzielo rozpoczelo trzeba skonczyc,

musze sie pochwalic , ze CO polozone , nie kupowalismy pieca bo szkoda gwarancji , w lecie trzeba bedzie kupic, a wiec instalacja skonczona, jutro ruszamy z wylewkami, kktos pytal o okna , mamy zalozone drewniane debowe ze szrosami, z firmy Urzedowski, nie najtansze, ale bralismy rowniez drzwi wejsciowe , grame garazowa, okna dachowe, oraz drzwi wysciowe na ogrod z gerdy to koszt 46 000 zl,

podrawiam

Chciałam się poskrażyć!!!Nie wiem co jest nie tak z moim domem, który teoretycznie jest taki, jak Wasze, a w praktyce żre dużo więcej materiału!!!I tak:

beton na strop plus nadproża- 35 kubików!!

pustaki porotherm 25-ściany nośne zewn., wewn-2640 sztuk i budowlaniec mówi, że 5-6 palet trzeba dokupić, bo braknie!!!

stal na strop plus nadproża 2,7 tony fi 12 plus 0,3 tony fi 6.

Nie wiem jak miałam sobie założyć kosztorys, jak w hurtowniach wyliczyli 2600 sztuk pustaków, komuś z forumowiczów weszło 2300szt, a ja mam dokupić jeszcze 300!!!

Odechciało mi się budować:-(

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witam. Intryguje mnie jedna rzecz- oczywiscie nie mogło to wyjść wcześniej- tylko jak mam więźbę na dachu. Wg projektu kąt dachu to 45 stopni. Zmienialiście go??Czy zostawialiscie tak, jakw projekcie?Czy te osoby, które podnosiły ściankę kolankową też sotawiały go bez zmian?

witam

kolankowa do góry nawet 3 pustaki

zobaczysz po wylewkach ze to nie był błąd .Szkoda metrów.

mój dach ma 42.75 stopni a na garażu 41

Hmmm.No mam podniesioną ściankę o jeden pustak i tak w sumie walnął się budowlaniec.Długo wahaliśmy się, czy podnieść, czy nie.Stanęło na tym, że nie, a gość się zamotał i podniósł i co śmieszne wyszło nam to jakoś później.NIe zmieniliśmy kąta dachu i mam nadzieję, ze te 25 cm nie zrobią różnicy.

Witajcie, przeraziła mnie ta cisza wszyscy budują, czy jak ja czekają na lepsze czasy?? Co do dachu - pytanie Kasja 83 - ja zmieniłam kąt dachu na niższy jest chyba 42, Nasz pierwszy wybór - projekt BW-01 taki miał a tu cóż - "wydawało mi się", że będzie dobrze.. Dopiero potem, jak obejrzałam inne dachy (czemu potem a nie przed, hm?) to był lament, że budynek będzie za wysoki i ja takiego nie chcę. Więc obniżyliśmy, bez podnoszenia ściany kolankowej i z tej decyzji się cieszę. Co prawda żeby móc w pełni korzystać z przestrzeni pod skosami trzeba będzie zrobić "przedścianki", ale ten dom i tak jest ogromny, nie będę w sypialniach tańczyć, więc nie potrzeba aż tyle przestrzeni. Na szczęście dla mnie mój błąd w ocenie kąta dachu zauważyłam jeszcze zanim więźba była na dachu, więc można było zrobić korektę. Jak to wygląda można zobaczyć na stronie wcześniej.

ps Gruby ze wsi daj namiary gdzie się budujesz, może gdzieś w okolicy?

Edytowane przez SylaK

Hej-dzięki za info.Szkoda, że nikt tutaj nie zaznaczył wyraźnie, że manewrował przy kącie dachu-domki z fotek wydawały mi się zgrabne, więc niebardzo myślałam o jakichś zmianach w tej kwestii, a tu okazuje się, że jednak było to zmieniane:-(

Pojawia mi się dylemat "pustej przestrzeni" nad oknami balkonowymi na wykuszu-jest jakby duży, niezagospodarowany trójkąt ściany, co tu zrobić????

• 3 weeks później...