Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam :-)

Na wiosnę zaczynam budowę domu według projektu http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html czy mogę się do Was dołączyć?Jeszcze nie udało mi się nawiązać kontaktu z kimś kto by budował taki sam dom :-(

Serdecznie pozdrawiam Agata

Gratulacje należysz do pionierów - z tego co wiem projekt istnieje od sierpnia 2006. Ciekawe czy ktoś już zaczął budowę? Sam być może wybiorę ten projekt do przeróbek. Decyzja po otrzymaniu WZ. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O tym już pomyślałem, opcja zakupu W-49.12 też jest brana pod uwagę, jednak zmian bedzie również dużo - skrócenie domu, zrobienie większego tarasu, zmiana funkcji pomieszczeń i układu ścian na poddaszu, zrobienie innego zadaszenia nad wejściem. Może to i prostsze - ale żeby to ocenić chciałbym przedyskutować to z projektantem, który będzie mi robił adaptację i stąd prośba o skany W-27.12d. Rzuty parteru i poddasza W-49.12 już mam (zainteresowanym mogę podesłać).

Lista planowanych zmian jest imponująca. Trzymam kciuki żeby się wszystko udało. Jeśli nie zdobędziesz skanów w-27.12d wcześniej, to ja zamówiłam właśnie dziś ten projekt. Będę go miała około wtorku i w razie czego ci prześlę.

Pozdrawiam Aga

Witam wszystkich,

zastanawiam się co do materiałów z jakich budować nasz domek 27.12 d. Myślimy o BK 24 + 12 styropian? Czy ktoś z Was też tak zamierza budować? Teraz taki problem z materiałami, warto się wcześniej rozejrzeć.

pozdr

Witaj,

planuję własnie prawie taki (styropian 15 cm) zestaw na sciany nośne.

Do AgaMaj

O tym już pomyślałem, opcja zakupu W-49.12 też jest brana pod uwagę, jednak zmian bedzie również dużo - skrócenie domu, zrobienie większego tarasu, zmiana funkcji pomieszczeń i układu ścian na poddaszu, zrobienie innego zadaszenia nad wejściem. Może to i prostsze - ale żeby to ocenić chciałbym przedyskutować to z projektantem, który będzie mi robił adaptację i stąd prośba o skany W-27.12d. Rzuty parteru i poddasza W-49.12 już mam (zainteresowanym mogę podesłać).

Mam rzut poddasza i parteru jeśli jeszcze potrzebujesz to podaj maila, prześlę.

Myślimy o BK 24 + 12 styropian? Czy ktoś z Was też tak zamierza budować? Teraz taki problem z materiałami, warto się wcześniej rozejrzeć.

pozdr

No właśnie my też pewnie pójdziemy w tą stronę.

robiłem rozeznanie w materiałach na ściany i nie wygląda to różowo. MAX Kozłowicki idzie do góry jak oszalały - teraz kosztuje 3,6 i go nie ma a w maju ma ponoć dojść do 5pln za szt. - kogoś kto to napędza to totalnie porombało :evil: :evil: :evil:

My pewnie pójdziemy w BK 24 z żelisławic bo ten jeszcze znośnie wychodzi.

materiał z kozłowic na ściany wychodzi 21,8kpln a z żelisławic 15,7kpln więc się nie ma nad czym zastanawiać.

Jaka jest wasza opinia o robienu ścianek kurtynowych na poddaszu? Czy stawiacie je zgodnie z projektem?

W W-27.12d jest ścianka ryglowa :o , co to to jest i do czego służy?

Nie wiem która to jest ścianka kurtynowa jeśli tak jest w projekcie. Co do ryglowych to o ile dobrze mnie poinformowano (w projekcie jest przekrój takiej ścianki) to rodzaj płączenia płyt gipsowo-kartonowych z wełną mineralną, na stalzu metalowym opartym na drewnianych słupkach.

Myslalem, zeby zmienić to na działowe murowane ale po tym jak usłyszałem, ze róznicy jesli chodzi o dzwiększczelność praktycznie nie bedzie a nawet ryglowa (dzieki własciwościom wełny) bedzie pod tym wzgledem lepsza to dałem sobie spokój. Architekt powiedział też, że w przypadku checi zmiany układu pomieszczeń na górze łatwiej tymi ryglowymi operować - ale czy to prawda?

Witam Wszystkich!! My również z mężem zamierzamy kupic projekt W-27.12d wiec dołanczam do waszego grona.Mamy w planach wprowadzic podpiwniczenie w 1/4 budynku i przeniesc tam kotłownie. ale na razie jestesmy na etapie przepisywania działki na nas...

karina i Jasiu, witam serdecznie

Bardzo chętnie podzielę się z Wami naszymi spostrzeżeniami, chociaż przyznaję że będą to raczej babskie uwagi, bo na technologii to się nie znam i raczej w tym niewiele pomogę.

Budujemy z ceramiki, dach odeskowaliśmy i położyliśmy membranę, na to pójdzie dachówka koramica L15. Okna PCV, w kolorze złoty dąb- będą mam nadzieję w lutym. Straszny miałam dylemat czy ze szprosami, czy bez, ale w końcu wygrały rolety i będzie bez szprosów /kasa/.

Okna są duże, ale my ich nie zmniejszaliśmy- wyjątek na górze zamiast dwuskrzydłowych balkonowych będzie jedno i okno. Ścianę w kuchni przesunęłam na rzecz salonu o ok.30cm, by tam ustawić jakieś meble. No i zrezygnowałam ze spiżarki. Jeśli chcecie zdjęcia, to chętnie wyślę ale na maila /mój to: [email protected] /, nie umiem wklejać na forum :oops:

Co do kasy, to idzie, niestety...Mamy nadzieję że pod klucz to jakieś 250k, góra 270.

pozdrawiam Ela

Witam czy moge prosic zdjecia domku na moja poczte [email protected]

z gory dziekuje..

Jakby dało radę podesłać na emila ([email protected]) jakieś skany z tego projektu. Pozwoliło by nam to szybciej i skuteczniej podjąc decyzję co do wyboru tego projektu. Byłbym naprawdę dzwięczny.

Zdjęcia przesyłam na emila - rzuty + przekroje

Pozdrawiam

czy ja tez moge prosic o zdjecia na emila.... [email protected]

M3 dołóż jeden pustak np. z BK do ścianki kolankowej to ci ryglowe nie będą potrzebne :D Kolankowa ma wtedy 90cm i jest ok

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale te ryglowe w projekcie wystepują jako ścianki działowe. POdniesienie ścianek kolankowych chyba nic nie wniesie do sprawy? ;-)

działowe to działowe a ryglowe masz na pietrze wzdłuż ścian odsunięte od nich o 74 cm , wys. ścianki ryglowej 132 cm A stawia się je dlatego, że skosy kończą się 46cm(kolankowa)+12cm (murłata)-15cm(grubość podłogi) czyli 43 cm nad stropem. I ciężko wykorzystać przestrzeń pod skosami z uwagi na jej wysokość. 8)

http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html