Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

działowe to działowe a ryglowe masz na pietrze wzdłuż ścian odsunięte od nich o 74 cm , wys. ścianki ryglowej 132 cm A stawia się je dlatego, że skosy kończą się 46cm(kolankowa)+12cm (murłata)-15cm(grubość podłogi) czyli 43 cm nad stropem. I ciężko wykorzystać przestrzeń pod skosami z uwagi na jej wysokość. 8)

http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html

No widzisz jaki ze mnie specjalista... A działowe z czego są? :-)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe :D czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance

Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe :D czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance

TJ - mi pasuje, że się tak rozpisałeś. Bo to dodatkowa wiedza dla mnie - mam nadzieję tylko, że Cię zbytnio nie zabrało czasu...

Co do znaczenia słów: dzielić, ryglować to je rozróżniałem. Moja wątpliwość rodzi się po przeczytaniu opisu rozwiązań materiałowych przy projekcie. W punkcie ścianki działowe jest opis: "Na parterze płytki z betonu komórkowego grubości 8cm. Na poddaszu - ścianki drewniane ryglowe." czyli, że ryglowe nie są jakimś oddzielnym elementem ale mieszczą się w pojęciu szerszym "ścianka działowa". I tu świadczyłoby to o ew. innym rozwiązaniu konstrukcyjnym (materiałowym). Nie zauważyłem w przekroju domu oddzielnej ścianki, która dzieliła by powierzchnię poddasza od ścianki kolankowej. Dodatkowo - o ile sobie przypominam zdjęcia przesłane przez koleżankę :-) wels to nie wydawało mi się by była konieczność stawiania dodatakowych scianek przy ściance kolankowej a wels kolankowej nie podnosiła.

Nic, rozpisałem się a to może tylko zwykłe "mącenie wody" - dzięki za zwrócenie uwagi - musze o tym porozmawiać z architektem.

no to ci jeszcze powiem ,że rozwiązanie materiałowe ścianki ryglowej u mnie w projekcie (w27-12a) zamieszczone jest przy rzucie poddasza i jak dla mnieczegos uciążliwa ta ścianka - wykonawczo - prościej ją z promonty albo BK 8cm zrobić

napisz proszę co to jest ten pro-mont albo zapodaj linka do jakiejs madrej strony.

Na dziś koniec - Dorej nocy dla wszystkich!

A jak wygląda w Waszych planach ogrzewanie domku ? My myślimy nad kotłem na eko-groszek lub gaz.

U nas gazu niet, taki z butli to kosztuje jak olej a do prądu jakoś nie mamy przekonania. Zostają paliwa stałe - nasz faworyt kocioł stalmark - z uwagi na wszystkopalność i automatykę http://www.stalmark.pl/ albo pompa ciepła "napędzana" powietrzem :D http://www.daikin.pl/products/altherma/default.jsp

I oczywiście kominek

W tym wypadku to akurat mamy podział na konstrukcję - ściana ryglowa - zastosowana w murze pruskim (na temat ten choćby http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski), a nie podział funkcjonalny :wink:

W tym wypadku to akurat mamy podział na konstrukcję - ściana ryglowa - zastosowana w murze pruskim (na temat ten choćby http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski), a nie podział funkcjonalny :wink:

Rozmawiałem dziś z architektem - potwierdził, że w projekcie 27.12d ścianka ryglowa funkcjonuje jako rozwiązanie konstrukcyjne (sposób wykonania) niektórych ścianek działowych :-)

Moja piękniejsza połowa zdecydowała by Archi wyciagnał lukarnę do płaszczyzny sciany frontowej i zwienczył ja małym balkonikiem - oj bedzie się działo! :-) Ciekaw jestem efektu. Na razie efektem jest dodatkowy tydzień oczekiwania na dokumentację gotową do złożenia o pozwolenie na budowę oraz PLN 500,- więcej opłaty za usługe adaptacji :-( Się wymaga - się płaci ...

Tzn. mnie nie douczyli :D A taka ryglowa to gdzie zdaniem pana architekta w moim domku występuje? No i z czego jest zbudowana?

No o ściance ryglowej to już chyba wystarczy :D :D

Bo będzie trzeba zmienić temat na "ściana ryglowa" :D

Jak tam poszukiwania wykonawców ?? My planujemy podpisać umowę z wykonawcą w ciągu tygodnia :)

Witam.

Właśnie dwa dni temu otrzymaliśmy zamówiony projekt w-27.12d. Umówieni jesteśmy już z Panią projektantką i mamy nadzieję, że niedługo będziemy mogli wystąpić o pozwolenie na budowę. Wprowadzimy też pewnie kilka małych zmian jeśli chodzi o niektóre okna, zastanawiamy się nad likwidacją załomu i wielkością garażu. Mamy nadzieję , że projektant pomoże nam podjąć decyzję w tych kwestiach. Jeszcze rozmowa z wykonawcą na temat materiałów i "Kredycik" i jak wszystko dobrze pójdzie, to w czerwcu ruszamy z budową. :D :D :D :D

Wtedy to dopiero się zacznie....

:wink: :wink:

Pozdrawiam. Aga

Tzn. mnie nie douczyli :D A taka ryglowa to gdzie zdaniem pana architekta w moim domku występuje? No i z czego jest zbudowana?

No o ściance ryglowej to już chyba wystarczy :D :D

Bo będzie trzeba zmienić temat na "ściana ryglowa" :D

Jak tam poszukiwania wykonawców ?? My planujemy podpisać umowę z wykonawcą w ciągu tygodnia :)

U nas start 1lipca, umowa z panem budowlańcem podpisana na 25tys. z więźbą ale bez krycia dachu co jak na wa-wkę chyba jest całkiem niedrogo. A gościu postawił już w zeszłym roku jeden w27 (są tam gdzieś w moim albumie fotki) i póki co stoi, a nawet właściciele zadowoleni - ulicę obok.I tylko jeszcze nie wiemy

z czego domek zbudujemy bo na rynku materiałów - przynajmniej w naszej okolicy

jakoś się dziwnie porobiło. Ostatnio dzwoniłem do Teodorów (silikaty) to odesłali mnie na maj no chyba żebym był developerem... :evil:

Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym :-?... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy :wink:

Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ :-? ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze).

Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie :wink:

Pozdrawiam