M3 25.02.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 działowe to działowe a ryglowe masz na pietrze wzdłuż ścian odsunięte od nich o 74 cm , wys. ścianki ryglowej 132 cm A stawia się je dlatego, że skosy kończą się 46cm(kolankowa)+12cm (murłata)-15cm(grubość podłogi) czyli 43 cm nad stropem. I ciężko wykorzystać przestrzeń pod skosami z uwagi na jej wysokość. http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html No widzisz jaki ze mnie specjalista... A działowe z czego są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 25.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.02.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html TJ - mi pasuje, że się tak rozpisałeś. Bo to dodatkowa wiedza dla mnie - mam nadzieję tylko, że Cię zbytnio nie zabrało czasu... Co do znaczenia słów: dzielić, ryglować to je rozróżniałem. Moja wątpliwość rodzi się po przeczytaniu opisu rozwiązań materiałowych przy projekcie. W punkcie ścianki działowe jest opis: "Na parterze płytki z betonu komórkowego grubości 8cm. Na poddaszu - ścianki drewniane ryglowe." czyli, że ryglowe nie są jakimś oddzielnym elementem ale mieszczą się w pojęciu szerszym "ścianka działowa". I tu świadczyłoby to o ew. innym rozwiązaniu konstrukcyjnym (materiałowym). Nie zauważyłem w przekroju domu oddzielnej ścianki, która dzieliła by powierzchnię poddasza od ścianki kolankowej. Dodatkowo - o ile sobie przypominam zdjęcia przesłane przez koleżankę wels to nie wydawało mi się by była konieczność stawiania dodatakowych scianek przy ściance kolankowej a wels kolankowej nie podnosiła. Nic, rozpisałem się a to może tylko zwykłe "mącenie wody" - dzięki za zwrócenie uwagi - musze o tym porozmawiać z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 25.02.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 no to ci jeszcze powiem ,że rozwiązanie materiałowe ścianki ryglowej u mnie w projekcie (w27-12a) zamieszczone jest przy rzucie poddasza i jak dla mnieczegos uciążliwa ta ścianka - wykonawczo - prościej ją z promonty albo BK 8cm zrobićhttp://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.02.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 no to ci jeszcze powiem ,że rozwiązanie materiałowe ścianki ryglowej u mnie w projekcie (w27-12a) zamieszczone jest przy rzucie poddasza i jak dla mnieczegos uciążliwa ta ścianka - wykonawczo - prościej ją z promonty albo BK 8cm zrobić http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html napisz proszę co to jest ten pro-mont albo zapodaj linka do jakiejs madrej strony. Na dziś koniec - Dorej nocy dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 25.02.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 To takie gotowe ścianki działowe - wygląda to całkiem niegłupio ...A w praktyce to się zobaczy jak sie zbuduje http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/0854DB1C6B03802AC1256BD10038D306?OpenDocument&View=n&Cat=t&Count=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 25.02.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 A jak wygląda w Waszych planach ogrzewanie domku ? My myślimy nad kotłem na eko-groszek lub gaz. U nas gazu niet, taki z butli to kosztuje jak olej a do prądu jakoś nie mamy przekonania. Zostają paliwa stałe - nasz faworyt kocioł stalmark - z uwagi na wszystkopalność i automatykę http://www.stalmark.pl/ albo pompa ciepła "napędzana" powietrzem http://www.daikin.pl/products/altherma/default.jsp I oczywiście kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 26.02.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 M3, TJ7Dzięki za info o ściankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 26.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance W tym wypadku to akurat mamy podział na konstrukcję - ściana ryglowa - zastosowana w murze pruskim (na temat ten choćby http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski), a nie podział funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 26.02.2007 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 WitamMam pytanie odnośnie schodów . W projekcie W-27.12b schody mają wysokość po 19 cm .Czy w innych wersjach schody tez mają podobną wysokość i czy ewentualnie wysokośc 19 centymetrów to nie za duzo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 26.02.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 O ile mnie pamięć nie myli rygiel w murze pruskim tzw. rozwora przenosi obciążenia poprzez wręby i zastrzały na słupy ale może mnie nie douczyli... Grunt, że w moim domku taka konstrukcja nie występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 26.02.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Schody w W27.12a to 18 x 16.8 x 27 (ilość/wysokość/długość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 27.02.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 no tak, tylko że w 12b są schody ze spocznikiem i przedłużona klatka schodowa do wysokości załomu i stąd im wyszło 19 cm na schodek, a w 12a oryginalnie są schody zabiegowe i tu im wyszło po 18cm. niby drobna różnica - 1cm - ale to zupełnie inna konstrukcja schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 27.02.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Coby zakończyć temat: konstrukcyjnie to one wszystkie działowe czyli gips-kartony na ruszcie (akurat u mnie to będą płyty pro-monta), a funkcjonalnie to: działowa - dzieli (ale odkrywcze...) a ryglowa - rygluje czyli zamyka - w tym przypadku przestrzeń pod skosami. Jak podniesiesz kolankową to przestrzeń pod skosem można będzie rozsądnie zagospodarować (o ile to komuś potrzebne i nie zeszpeci urody chałupki) a ryglowe nie będą potrzebne uff. tyle pisania o ściance W tym wypadku to akurat mamy podział na konstrukcję - ściana ryglowa - zastosowana w murze pruskim (na temat ten choćby http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski), a nie podział funkcjonalny Rozmawiałem dziś z architektem - potwierdził, że w projekcie 27.12d ścianka ryglowa funkcjonuje jako rozwiązanie konstrukcyjne (sposób wykonania) niektórych ścianek działowych Moja piękniejsza połowa zdecydowała by Archi wyciagnał lukarnę do płaszczyzny sciany frontowej i zwienczył ja małym balkonikiem - oj bedzie się działo! Ciekaw jestem efektu. Na razie efektem jest dodatkowy tydzień oczekiwania na dokumentację gotową do złożenia o pozwolenie na budowę oraz PLN 500,- więcej opłaty za usługe adaptacji Się wymaga - się płaci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 27.02.2007 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Tzn. mnie nie douczyli A taka ryglowa to gdzie zdaniem pana architekta w moim domku występuje? No i z czego jest zbudowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 28.02.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Tzn. mnie nie douczyli A taka ryglowa to gdzie zdaniem pana architekta w moim domku występuje? No i z czego jest zbudowana? No o ściance ryglowej to już chyba wystarczy Bo będzie trzeba zmienić temat na "ściana ryglowa" Jak tam poszukiwania wykonawców ?? My planujemy podpisać umowę z wykonawcą w ciągu tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 28.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 i co nikt jeszcze niezrobił kuchni w tym domku? śmiało piszcie i wklejajcie swoje zdjęcia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 28.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam. Właśnie dwa dni temu otrzymaliśmy zamówiony projekt w-27.12d. Umówieni jesteśmy już z Panią projektantką i mamy nadzieję, że niedługo będziemy mogli wystąpić o pozwolenie na budowę. Wprowadzimy też pewnie kilka małych zmian jeśli chodzi o niektóre okna, zastanawiamy się nad likwidacją załomu i wielkością garażu. Mamy nadzieję , że projektant pomoże nam podjąć decyzję w tych kwestiach. Jeszcze rozmowa z wykonawcą na temat materiałów i "Kredycik" i jak wszystko dobrze pójdzie, to w czerwcu ruszamy z budową. Wtedy to dopiero się zacznie.... Pozdrawiam. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 28.02.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Tzn. mnie nie douczyli A taka ryglowa to gdzie zdaniem pana architekta w moim domku występuje? No i z czego jest zbudowana? No o ściance ryglowej to już chyba wystarczy Bo będzie trzeba zmienić temat na "ściana ryglowa" Jak tam poszukiwania wykonawców ?? My planujemy podpisać umowę z wykonawcą w ciągu tygodnia U nas start 1lipca, umowa z panem budowlańcem podpisana na 25tys. z więźbą ale bez krycia dachu co jak na wa-wkę chyba jest całkiem niedrogo. A gościu postawił już w zeszłym roku jeden w27 (są tam gdzieś w moim albumie fotki) i póki co stoi, a nawet właściciele zadowoleni - ulicę obok.I tylko jeszcze nie wiemy z czego domek zbudujemy bo na rynku materiałów - przynajmniej w naszej okolicy jakoś się dziwnie porobiło. Ostatnio dzwoniłem do Teodorów (silikaty) to odesłali mnie na maj no chyba żebym był developerem... http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 01.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym ... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze). Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts