Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam dość sprecyzowane marzenia co do mojego przyszłego domku - dokładnie wiem jak ma wszystko wyglądać. Wiem jaki ma być rozkład pokoi, kształt domu.

Mam to wszystko rozrysowane w pliku. Szukałam projektów i znalazłam może dwa takie projekty - w tym jeden był "przebajerowany" a drugi za prosty, a mimo to że na tym forum z tego co zauważyłam akceptowane są tylko i wyłącznie domy proste do granic możliwości to jednak ja chce mieszkać w czymś co będzie mi się podobało tylko dlatego że moge zaoszczędzić 4-5 tyś.

Dlatego chciałabym się dowiedzieć czy nie orientujecie się ile mniej więcej kosztuje zrobienie projektu na rzyczenie (zresztą nie namęczą się za bardzo ponieważ wszystko mam gotowe - tylko dopracować).

Będę wdzięczna za konkretne przykłady (bo z praktyki wiem, że "wydaje mi się" lub "myśle że" nie zawsze znaczy "tak jest") czyli linki do firm które oferują taką usługę (bo nie bardzo potrafię znaleść :/ )

Czy ktoś już budował z własnego projektu? Czy trzeba na niego jakieś dodatkowe pozwolenia czy jest więcej kłopotów z wybudowaniem takiego?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Aneczkab

dwa slowa w odpowiedzi.

primo: nie zauwazlem, zeby na forum jakies projekty byly badziej "akceptowane" od innych ;-)) zwlaszcza te proste (cokolwiek to znaczy). poza tym roznice kwotowe w realizacji tego prostego i tego bajerackiego zaleza od lokalnych uwarunkowac (kosztow pracy, materialow itp), ale wierz mi, to nie byloby 4 czy 5 tys, ale wiecej, duzo wiecej ....

co do ceny projektu indywidualnego. to rowniez zalezy od kilku czynnikow, i choc zapewne padna tutaj konkretne przyklady, koszt jaki Ty poniesiesz niekoniecznie musi byc do nich zblizony (liczy sie renoma architekta, zakres prac jakie musi on wykonac np obliczenia, wielkosc domu, itp) ....

Twoje szkice pomoga projektantowi, ale tez nie potraktuje cie przez to ulgowo ;-) (vide "nie nameczy sie"). coz, dla zawodowca to co Ty tworzylas sobie przez iles dni, to praca na parenascie minut .... dla niego wazne jest jedno: tego projektu juz nikomu nie moze sprzedac, poniewaz sprzedajac go Tobie, przenosi na Ciebie rowniez i prawa autorskie. dlatego wlasnie te projekty sa drogie.

oczywiscie procedura uzyskania pozwolenia na budowe dla projektu idywidualnego niczym nie rozni sie tej dla typowki. podobnie jesli chodzi o klopoty z budowa ;-))

nie piszesz, czy jestes juz posiadaczka dzialki .... jesli nie, to pamietaj o jednej, bardzo waznej rzeczy. projekt domu musi byc zgodny z miejscowymi warunkami zabudowy !!

w tak wiec, jesli najpierw uzyskasz wymarzony projekt to w konsekwencji ograniczysz poszukiwanie dzialki do takich na jakich mozesz go zrealizowac, czasem sa one polozone nie tam, gdzi chcialabys ....

jesli dzialke juz masz, to sprawa jest prostsza o ile warunki zabudowy sa dla niej Tobie znane i aktualne.

pozd.

Jacek

PS

ja mam typowke (po malej zmianie idealnie odpowiada moim oczekiwaniom / wymaganiom), ale:

w 70 tys miescie, projekt znanego arch. - 8 tys wraz z wszelkimi uzgodnieniami i instalacjami kazdej z branz.

mniej zaawansowany (rozbudowany) domek , projektu architekta pracujacego dla dobrej pracowni ale tez i na wlasny rachunek - 4 tys.

Z tego co mi wiadomo... inwestorzy będący klientami architektów, którzy mają bardzo mocno sprecyzowane swoje oczekiwania co do domu (szkice, rysunki, pliki) wcale nie są mile widziani, zwłaszcza jeśli bardzo chcą przepchnąć swój "projekt" a to temu, że często zdarza się iż taki "projekt" jest bardzo trudny do zrealizowania zwłąszcza pod względem konstrukcyjny (inwestor przeważnie nie ma pojęcia, o konstrukcji, jednak bardzo chce "aby to było tak, a to tak") stąd wykonanie takiego projektu wg życzenia inwestora może być często droższe niż wykonanie projektu wg ogólnych wytycznych (styl, liczba i jakośc pomieszczeń itp)... co jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem

Aneczkab

dwa slowa w odpowiedzi.

primo: nie zauwazlem, zeby na forum jakies projekty byly badziej "akceptowane" od innych ;-)) zwlaszcza te proste (cokolwiek to znaczy). poza tym roznice kwotowe w realizacji tego prostego i tego bajerackiego zaleza od lokalnych uwarunkowac (kosztow pracy, materialow itp), ale wierz mi, to nie byloby 4 czy 5 tys, ale wiecej, duzo wiecej ....

Ja zauważyłam to przeglądając zaledwie pare postów z tego działu (pobieżnie przeglądając odpowiedzi na pytania odnośnie projektów) i praktycznie wszyscy odpowiadali zgodnie: Nie prosty klasyczny i najańszy w budowie = bardzo zły i wogóle kompletna pomyłka. I to nie wyglądało tak że ktoś powiedział "fajny ale zapewne drogi" padały określenia "fee" "okropny" "beznadziejny" "w życiu bym tego nie wybudował/a" itp. ale mniejsza z tym - fakt że troche przesadziłam z tymi 5-6 tyś ale wychodze z założenia że jeśli robi się coś dla siebie i w czym masz spędzić reszte życia to lepiej trochę dołożyć i mieć z tego radość niż po paru latach pluć sobie w twarz że to nie jest to czego oczekiwaliśmy.

co do ceny projektu indywidualnego. to rowniez zalezy od kilku czynnikow, i choc zapewne padna tutaj konkretne przyklady, koszt jaki Ty poniesiesz niekoniecznie musi byc do nich zblizony (liczy sie renoma architekta, zakres prac jakie musi on wykonac np obliczenia, wielkosc domu, itp) ....

Dom AŻ TAK nie jest rozbudowanych - chociaż w porównaniu do tych co niektórzy budują to można uznać za skomplikowany. Wykusz, balkon i przede wszystkim dłuższy niż szerszy (taka działka). ok 150-160 m - nie więcej

Obliczenia już są - jeśli tylko gdzieś się nie pomyliłam lub zapomniałam o jakimś ważnym szczególe (albo nie wiedziałam bo na pomysł domku wpadłam na początku grudnia i od tego właśnie czasu się ucze - a trochę ciężko czytając jedynie fora i listy dyskusyjne gdyż tam zazwyczaj mało treści a dużo off-topu i wzajemnego marudzenia).

Twoje szkice pomoga projektantowi, ale tez nie potraktuje cie przez to ulgowo ;-) (vide "nie nameczy sie"). coz, dla zawodowca to co Ty tworzylas sobie przez iles dni, to praca na parenascie minut .... dla niego wazne jest jedno: tego projektu juz nikomu nie moze sprzedac, poniewaz sprzedajac go Tobie, przenosi na Ciebie rowniez i prawa autorskie. dlatego wlasnie te projekty sa drogie.

Domek przygotowałam w troche ponad 2 godziny (a to tylko dlatego że nie mogłam zdecydować się na wielkości paru pomieszczeń ;) ) oraz 3 razy przestawiałam pomieszczenie przeznaczone na studio (mój partner jest muzykiem więc studio musi być a w osobnym budynku on nie chce mieć)

oczywiscie procedura uzyskania pozwolenia na budowe dla projektu idywidualnego niczym nie rozni sie tej dla typowki. podobnie jesli chodzi o klopoty z budowa ;-))

Zastanawiałam się właśnie czy domki szykowane pod konkretną działkę jakoś lepiej się buduje niż takie "z gotowców" ale jak widać nie ;)

nie piszesz, czy jestes juz posiadaczka dzialki .... jesli nie, to pamietaj o jednej, bardzo waznej rzeczy. projekt domu musi byc zgodny z miejscowymi warunkami zabudowy !!

Tego niestety nie bardzo rozumiem - chodzi o "ogólny styl domków" (tak jak np w blokach że jak wszystkie balkony są pomalowane w jeden kolor to ty nie możesz się wybijać?) i wszystkie domki muszą wyglądać w miare tak samo czy chodzi o coś takiego że jeśli teren jest ciut podmokły (lub jest takie zagrożenie) to że nie może być podpiwniczny? Czy o jeszcze coś innego?

w tak wiec, jesli najpierw uzyskasz wymarzony projekt to w konsekwencji ograniczysz poszukiwanie dzialki do takich na jakich mozesz go zrealizowac, czasem sa one polozone nie tam, gdzi chcialabys ....

Działkę TEORETYCZNIE mam ;) - teoretycznie ponieważ babcia PRAWDOPODOBNIE nam da swoją (a jedną dobrą rzecz którą kaczyńscy wprowadzili - ale nie wymyślili bo projekt już dostali w spadku po poprzednim rządzie - to zniesienie podatku na nieruchomości dane przez członków najbliższej rodziny czyli babcie włącznie). I tylko kwestia taka czy przekonam Moje Słoneczko na to że nie warto szukać nowej działki skoro można mieć juz jakąś za darmo czy też nie - no i jak to bywa u osób już w dość podeszłym wieku - czy babci sie nie odwidzi. A pewnie i tak będziemy szukać gdzie indziej. Jakie to są najważniejsze ograniczenia? (coś poza wielkością działki?)

jesli dzialke juz masz, to sprawa jest prostsza o ile warunki zabudowy sa dla niej Tobie znane i aktualne.

Wiem że to jest ostatnia niezabudowana działka a wielkość jej jest ok 20x75m - czyli ze względu na tak wąską działkę ciężko znaleść coś co by pasowało i spełniało chociażby minimum moich wymagań co do domku - nie chce "kostki" i malutkiego domku a takie głównie są projekty na wąskie działki

pozd.

Jacek

PS

ja mam typowke (po malej zmianie idealnie odpowiada moim oczekiwaniom / wymaganiom), ale:

w 70 tys miescie, projekt znanego arch. - 8 tys wraz z wszelkimi uzgodnieniami i instalacjami kazdej z branz.

mniej zaawansowany (rozbudowany) domek , projektu architekta pracujacego dla dobrej pracowni ale tez i na wlasny rachunek - 4 tys.

Czyli w sumie nie najgorzej. Gdzieś spotkałam się z informacją że własny projekt zaczyna się od 15 tyś ale norma to 20-30 tyś - to jednak byłoby troche za dużo :/

A mogę dowiedzieć się jak nazywa się to 70cio tysięczne miasto?

stastny - z całą pewnością nie jestem zbyt uparta. Wiem gdzie chce mieć poszczególne pokoje i jaką mniej więcej miały wielkość - za to nie mam dachu i takich tam. Mój projekt tyczy się głównie rozkładu pokoju. Ale chyba architekci z tego co mówisz to kolejni "artyści" nie lubią jak ktoś się "wtrąca do ich roboty" nawet jeśli pracują dla tego kogoś ;)

Także pozdrawiam