krzyss 13.05.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Nigdy nie myślałem, że będę musiał kupić działkę z udziałami w drodze. Dlatego nic nie wiem o tym problemie. Dodatkowo dodam, że te udziały będę kupował od kogoś innego, niż działkę. Proszę o WSZYSTKIE przemyślenia na ten temat, nawet o tym, ile powinienem zapłacić za metr drogi (tyle co za działkę ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 14.05.2003 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Ponawiam prośbę (nikt nie ma drogi?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 14.05.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 My mamy udział w drodze osiedlowej. Nabyliśmy go razem z działką i nie dopłacalismy specjalnie za drogę, tzn. ustalalismy cenę ze sprzedającym za m2 działki, udział w drodze był "gratiskiem" . Co z tego wynika? Między innymi to, że prawdopodobnie będziesz musiał wraz z pozostałymi współwłaścicielami łożyć na jej zrobienie (utwardzenie, położenie nawierzchni) - jeśli oczywiście jeszcze nie jest zrobiona - oraz na późniejsze utrzymanie, bo będzie to droga prywatna, a nie gminna. Gmina może - ale nie musi - coś dołożyć od siebie. [ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-05-14 09:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 14.05.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 taka droga to koszmar, sama mam udziały w mojej drodze dojazdowej, aby przeprowadzić media muszę chodzić po 5 razy i prosić pozostałych udziałowców o wyrażenie zgody. Istny koszmar. Każda instytucja żąda zgody po kilka razy. Niektóre każą okazać zgodę podpisaną w obecności notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 14.05.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Kłopoty Sonji wynikają pewnie z tego, że buduje się sama - rozumiem, że inni udziałowcy są już wyb udowani albo nie zamierzają się na razie budować. U nas jest inaczej: wspólnie (jako komitet osiedlowy ) występujemy o wszystkie sprawy zwiazane z uzbrojeniem, nie ma wtedy problemu ze zgodą współwłaścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 14.05.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Też jestem współwłaścicielem drogi. To prawda, że są z tym kłopoty, ale jest i dobra strona: dzięki konieczności notarialnych uzgodnień poznałem wszystkich współwłaścicieli. Z tego co wiem (i co musieliśmy robić) chyba tylko wyjście z psem na spacer nie wymaga zgody współwłaścicieli notarialnie poswiadczonej.Oczywiście zgoda notarialnia jest ważna (a właściwie niepodważalna) gdy zostanie wyrażona przez wszystkich współwłaścicieli - odrębnie muszą potwierdzić tu mąż i żona, jeśli są współwłaścicielami. I to był jeden z największych kłopotów w naszym przypadku. Ale przy dobrej woli wszystkich jakoś udało się. A tak swoją drogą: dlaczego drogę musisz kupić od kogoś innego. Ps. Mimo kłopotów wielu z nas jest współwłaścicielami dróg i jakoś da się z tym żyć. Są gorsze problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 14.05.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 można mówić sobie, że są gorsze problemy, ale u nas prawie wszystkie opóźnienia w budowie wynikają z faktu współwłasności drogi. Dobrze jest jeśli ma się kulturalnych i życzliwych sąsiadów, gorzej jeśli sąsiad jest niesłowny i nieżyczliwy. Poza tym właśnie wiem, że w moim przypadku sąsiedzi nie wyrażą chęci na uporzadkowanie drogi, sama będę musiała odśnieżać 100 metrowy odcinek w zimie, bo moja chałupka znajduje się na końcu drogi, sama łatać dziury, a cała reszta będzie po prostu korzystać z mojej uprzejmości. Dobra przestaję już narzekać. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 14.05.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Też mam udziały w drodze, ale kupowałem razem z działką od jednego właściciela i nie płaciłem dodatkowo tylko 1 kwotę za działkę. Utrzymanie tej drogi należy do jej właścicieli, gmina nie zjest ainteresowana jej przejęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 14.05.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Droga, przy której stoi mój dom, nie jest moją współwłasnością. A szkoda. Bo i tak, by cokolwiek zrobić musze ganiać do wszystkich współwłaścicieli, a oni palcem nie kiwną by cos przy drodze zrobić, bo jej nie użytkują. Uważam, ze lepiej być współwłaścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amidala 14.05.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Przyłączę się do dyskusji... Właśnie w sobotę mamy spotkanie z geodetą, który będzie wytyczał działki, i chciałabym się dowiedzieć o kwestie związane z drogą. Sytuacja wygląda tak: prostopadle do drogi głównej będzie droga wewnętrzna. Nasza działka będzie przylegać jednym bokiem do drogi głównej a drugim do tej wewnetrznej. Czy też powinniśmy mieć udział drodze która będzie wytyczona? Tak naprawdę, to nie zależy nam na dokładaniu się do tej drogi, bo wjazd chcemy zrobić bezpośrednio z głównej. Czy zapis o udziałach w drodze jest w akcie notarialnym? Gdzieś słyszałam, że jest coś co nazywa się służebność osobista, chyba zamiast udziałów. Co to oznacza w praktyce? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 W tym przypadku raczej sluzebnosc gruntowa, zapisana w akcie notarialnym i w ksiegach wieczystych dwoch dzialek: twojej i tej, ktora bedzie stanowic droge. Dobrze ustanowic sluzebnosc na przejazd, przechod i przeprowadzenie mediow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amidala 14.05.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Czy oznacza to, że jeśli droga pozostaje (taka jest propozycja) własnościa właściciela działki (która jest dzielona na cztery + droga pośrodku), to w naszym akcie notarialnym powinien być taki zapis o służebności gruntowej? Jeśli dobrze rozumiem, to zabezpieczy nas przed ewentualnymi sporami i prośbami o zgodę na przejazd, prowadzenie mediów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Dokladnie tak. Warto tez okreslic w akcie, czy sluzebnosc bedzie odplatna czy nieodplatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amidala 14.05.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Jeszcze trochę podrążę... To pewnie kwestia dogadania się z właścicielem, ale czy taka służebność jest zwyczajowo odpłatana czy nie - oby, mam taką nadzieję... Czy można wmawać właścicielowi, że to powinien już uwzględnić w cenie działki? Ta opcja zdecydowanie bardziej mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Niestety, tego czy zwyczajowo jest odplatna czy nie, nie wiem tak na pewno, mysle, ze rzeczywiscie to kwestia dogadania z wlascicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Jesli bedzie odplatna to ustalcie tez w akcie od razu kwote. [ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-14 13:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 15.05.2003 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 15.05.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Będziesz jeszcze płacił podatek o tej drogi ale są i plusy można ją zamknąć i zabronić obcym po niej chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts