Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

udziały w drodze

Recommended Posts

Nigdy nie myślałem, że będę musiał kupić działkę z udziałami w drodze. Dlatego nic nie wiem o tym problemie. Dodatkowo dodam, że te udziały będę kupował od kogoś innego, niż działkę. Proszę o WSZYSTKIE przemyślenia na ten temat, nawet o tym, ile powinienem zapłacić za metr drogi (tyle co za działkę ?)

My mamy udział w drodze osiedlowej. Nabyliśmy go razem z działką i nie dopłacalismy specjalnie za drogę, tzn. ustalalismy cenę ze sprzedającym za m2 działki, udział w drodze był "gratiskiem" :wink:.

Co z tego wynika? Między innymi to, że prawdopodobnie będziesz musiał wraz z pozostałymi współwłaścicielami łożyć na jej zrobienie (utwardzenie, położenie nawierzchni) - jeśli oczywiście jeszcze nie jest zrobiona - oraz na późniejsze utrzymanie, bo będzie to droga prywatna, a nie gminna. Gmina może - ale nie musi - coś dołożyć od siebie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-05-14 09:43 ]

taka droga to koszmar, sama mam udziały w mojej drodze dojazdowej, aby przeprowadzić media muszę chodzić po 5 razy i prosić pozostałych udziałowców o wyrażenie zgody. Istny koszmar. Każda instytucja żąda zgody po kilka razy. Niektóre każą okazać zgodę podpisaną w obecności notariusza.

Kłopoty Sonji wynikają pewnie z tego, że buduje się sama - rozumiem, że inni udziałowcy są już wyb udowani albo nie zamierzają się na razie budować. U nas jest inaczej: wspólnie (jako komitet osiedlowy :smile: ) występujemy o wszystkie sprawy zwiazane z uzbrojeniem, nie ma wtedy problemu ze zgodą współwłaścicieli.

Też jestem współwłaścicielem drogi. To prawda, że są z tym kłopoty, ale jest i dobra strona: dzięki konieczności notarialnych uzgodnień poznałem wszystkich współwłaścicieli.

Z tego co wiem (i co musieliśmy robić) chyba tylko wyjście z psem na spacer nie wymaga zgody współwłaścicieli notarialnie poswiadczonej.

Oczywiście zgoda notarialnia jest ważna (a właściwie niepodważalna) gdy zostanie wyrażona przez wszystkich współwłaścicieli - odrębnie muszą potwierdzić tu mąż i żona, jeśli są współwłaścicielami. I to był jeden z największych kłopotów w naszym przypadku. Ale przy dobrej woli wszystkich jakoś udało się.

A tak swoją drogą: dlaczego drogę musisz kupić od kogoś innego.

Ps. Mimo kłopotów wielu z nas jest współwłaścicielami dróg i jakoś da się z tym żyć. Są gorsze problemy.

można mówić sobie, że są gorsze problemy, ale u nas prawie wszystkie opóźnienia w budowie wynikają z faktu współwłasności drogi. Dobrze jest jeśli ma się kulturalnych i życzliwych sąsiadów, gorzej jeśli sąsiad jest niesłowny i nieżyczliwy.

Poza tym właśnie wiem, że w moim przypadku sąsiedzi nie wyrażą chęci na uporzadkowanie drogi, sama będę musiała odśnieżać 100 metrowy odcinek w zimie, bo moja chałupka znajduje się na końcu drogi, sama łatać dziury, a cała reszta będzie po prostu korzystać z mojej uprzejmości.

Dobra przestaję już narzekać. Przepraszam.

Przyłączę się do dyskusji... Właśnie w sobotę mamy spotkanie z geodetą, który będzie wytyczał działki, i chciałabym się dowiedzieć o kwestie związane z drogą. Sytuacja wygląda tak: prostopadle do drogi głównej będzie droga wewnętrzna. Nasza działka będzie przylegać jednym bokiem do drogi głównej a drugim do tej wewnetrznej. Czy też powinniśmy mieć udział drodze która będzie wytyczona? Tak naprawdę, to nie zależy nam na dokładaniu się do tej drogi, bo wjazd chcemy zrobić bezpośrednio z głównej. Czy zapis o udziałach w drodze jest w akcie notarialnym? Gdzieś słyszałam, że jest coś co nazywa się służebność osobista, chyba zamiast udziałów. Co to oznacza w praktyce? Pozdrawiam.

Czy oznacza to, że jeśli droga pozostaje (taka jest propozycja) własnościa właściciela działki (która jest dzielona na cztery + droga pośrodku), to w naszym akcie notarialnym powinien być taki zapis o służebności gruntowej? Jeśli dobrze rozumiem, to zabezpieczy nas przed ewentualnymi sporami i prośbami o zgodę na przejazd, prowadzenie mediów itd.

Jeszcze trochę podrążę... To pewnie kwestia dogadania się z właścicielem, ale czy taka służebność jest zwyczajowo odpłatana czy nie - oby, mam taką nadzieję... Czy można wmawać właścicielowi, że to powinien już uwzględnić w cenie działki? Ta opcja zdecydowanie bardziej mi się podoba :smile:.