Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś mieszka w szeregówce?

Recommended Posts

Jest to moj pierwszy poscik na tym formum, wiec witam wszystkich :-))

Przypadkiem tu trafiłam i ..... SZOK!!!! kopalnia wiedzy, doświadczeń i rozwiązań które można podpatrzyc do swoejgo domku!!!

Jesteście SUPER!!!!

Przeglądnęląm baaaaardzo duzo wątków ale natknęlam sie bodajze tylko na jeden ze zdjecami z szeregówki. Jestem szczególnie tym "typem" - domu - mieszkania - jak kto woli okreslić-zainteresowana, bo wlasnie w tm roku developer ma nam takią szeregówke postawić. W jednej bryle ma byc 6 lokali.

Bedzie na 7 m szeroka i 11 długa. parter i pietro + poddasze do zagospodarowania.

Chciałabym podpatrzyc rozwiązania u innych z ustawieniem i wykonczeniem. Jesli to możliwe prosze o foty.

Pozdrawiam

P.S. Przez to forum ostatnio zaniedbalam wszystkie obowiązki :-) Od tygodnia wieczorami i po nocach siedze i czytam, czytam, czytam.... Ehhhh jakie to jest ciekawe....

Witaj roska11

Mieszkałam w szeregówce i najbardziej przeszkadzało mi to, że wszystko było słychać co się dzieje u mojego sąsiada w przyległych pomieszczeniach do moich i odwrotnie - on słyszał co u mnie :evil:

Deweloper miedzy naszymi mieszkaniami postawił zwykłą ściankę działową z maxa. Zero prywatności. Nawet zwykłą rozmowę prowadzoną przy stole w jadalni słyszeli. Wspólny komin wentylacyjny to też pomyłka.

Dopilnuj, aby ściana między Twoim mieszkaniem, a mieszkaniem sąsiada była mało akustyczna tj. albo odpowiednio gruba, albo wyciszona, albo z silikatów. Dobrze jest jeśli akurat wypada dylatacja między Twoim, a sąsiada mieszkaniem, bo każdy ma swoją ścianę i jeszcze jest przerwa między nimi.

dzięki za odzew... no i dobre rady,

polecialam do projektu i strawdzilam, sciany są -"grube" :) tzn kazdy ma swoja 25 cos tam miedzy i 25 wiec chyba w miare dobrze wyciszone.

martabd: szeregówka tp chyba stadnard ze na dole przedpokoj, kuchnia łazienka no i reszta salon ( w moim projekcie jeszcze sie zmiescila spizarka i pomieszczenie gospod, do kotrego sie wchodzi z dw :lol: oru), no a na gorze 3 pokoje łazienka i garderoba. Wg mnie projekt dopracowany na glancuś:) A rzuty jak bede miez w kompie to na pewno ujawnię :lol:

Prosze przeslij zdjecia..... moja koncepcja domu dopiero sie układa w głowie, moze cos podpatrze...:)

troche do poczytania... o szeregowcach znajdziesz na forum, nie jest tego duzo bo taka forma budowlana nie jest popularna ale mozna cos wyszukac w opcji "szukaj".

mojego "Kostka-Rubika" mozna zobaczyc w linku w mojej stopce. Zdjecia nie sa za bardzo aktualne, ale nie mialam ostatnio mozliwosci zrobic nowych photosow.

• 1 year później...
Odświeżam wątek, bo właśnie wykańczamy segment w szeregówce. Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru:)

Odezwijcie się wszyscy, którzy wybrali tego typu "domek", wyjdźcie z ukrycia:)

Ja też mieszkam w szeregówce,ale u mnie wyglądało to zupełnie inaczej.Tzn każdy budował sam w wyniku czego mam 50 cm murów (plus dylatacja) między sąsiadami więc na akustykę nie narzekam.

Ogromnym plusem jest koszt ogrzewania bo jest naprawdę niski w porównaniu z domem wolno stojącym.

Niestety latem jest gorzej bo jednak ogródki są bardzo blisko siebie (chociaż ja nie narzekam bo moi sąsiedzi nie przesiadują latem na dworze:-)) ale niestety to jest odczuwalne.

• 3 months później...

Witam,

Ja .... bede mieszkał w szeregówce, jeszcze tylko nie wiadomo kiedy :)

Link do zdjęc z budowy w dzienniku (pierwszy post).

Szeregówka ma 133m2 w tym 18m2 garażu, stykamy się z sąsiadem garażami na dole, na górze pokojem, ściany między szeregówkami to podówjna ściana zbrojona-betonowa z dylatacja, grubośc to podajże 14 cm x 2, działka ~5,2 ara. Teraz czeka mnie wykończeniówka :)