Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M20 MIĘDZY SOSNAMI

Recommended Posts

Witam,

Rzeczywiście rozklad podobny jest do Konkursowego (normalne okna w każdym pokoju na poddaszu), choć osobiście wolę kolorystykę oryginalną niż sciągniętą z Konkursowego.

Czy macie pomys na salon, bo trochę mnie nieprzekonuję, nie ma ścian do których można się przytulić z fotelem...

Jeszcze dziś rano by moim faworytem.... ale poczytalem forum i sam nie wiem - co robicie z salonem???

tom

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jesli wybierzemy ten projekt - to zostawimy go tak jak jest. Miejsce na fotel - jeden widze pod schodami - w tym miejscu gdzie beda sie wspinac pod gore - i tak nie da sie tamtedy przechodzic, bo bedzie nisko :roll:

wzglednie w miejscu gdzie teraz stoi sofa - a sofe na wprost okna

ja bym chetnie widziala zamiast podwojnego okna tarasowego - jedno - z drzwiami przesuwnymi - wowczas przestrzen pod oknami moznaby rowniez przeznaczyc na fotel

tom a fotele nie moga stac na srodku tak jak jest w rzutach?

kolorystykę prawdopodobnie zastosuję jak w konkursowym. Co do salonu jest większy od konkursowego i daje poczucie przestrzeni - dla moich potrzeb wystarczający. Mam podobnej wielkosci salon w bloku (jeszcze jestem blokersem) z prawie identycznymi wymiarami ścian i układem okien i swobodnie się mieszczę (jeszcze stoi w nim wózek dziecka, przy kaloryferze suszarka do prania jest miejsce na laptop telewizor i zestaw kina dom.

W nowym domu w salonie będzie tylko sprzęt HIFI, TV oraz sofa 3 os. i 2 fotele. I TO WSZYSTKO ŻADNYCH GRATÓW, SUSZAREK WÓZKÓW I INNYCH PIERDÓŁ:)

:wink:

he he - my akurat tez nie jestesmy zwolennikami mebloscianek

teraz mamy pokoj dzienny 18 m i mieszcza sie w nim spore kubatura mebelki wypoczynkowe - wiec mysle ze w sosnowym domku nie beda mialy problemu :D

a co z ta lazienka przy sypialni u gory???

bo to bedzie nasza sypialnia tylko przez kilka lat - potem cala gore zajma dzieci i ktores z nich bedzie mialo lazienke...moze lepiej powiekszyc metraz pokoju???

wiesz co?? a mi sie wydaje ze ta loggia to dobry pomysl, pogadaj z zona na temat prania. Na gorze jest pralnia wiec taka loggia bedzie bardzo przydatna do suszenia prania - ja sobie nie wyobrazam biegania z praniem na ogrod..a tak wszystko na jednej kondygnacji

drugi balkon znow maly i bez zadaszenia - wiec w razie deszczu....ale tez chyba zostawie bo to bedzie pookj starszej corki - bedzie miala frajde

Witam

No a koszty (nie oszukujmy się, będą :roll:) czy ktoś z Was ma już jaki wstępny kosztorys....

U mnie stan - do wprowadzenia - z niezych materialów (np Ytong) oceniono na 280 tys.- jedna firma od stóp (humus) do glów(dachówka)... material+ robicizna

Dużo to czy malo? Lekko się gubię - nie ukrywam

Aha - argumentację salonu przyjmuję, choć dostawię tam ściankę obok schodów i będzie kąt książkowobibloteczny

tom

ja nie robiłem kosztorysu. Zdaję sobie sprawę ze w realizacji bedzie droższy od domów z dachem typowo dwuspadowym o podobnym metrażu - ale czy tak bardzo ?? nie wydaje mi się. 280 tys. :o jestem zaskoczony!! piszesz że do wprowadzenia czy raczej masz na myśli tzw. stan deweloperski ?? co i tak jest niezłym wynikiem. Tak sądzę.

hello, wlasnie kupilem projekt, szukalem dlugo, mimo wad - drobnych, uwazam, ze ten projekt spelnia moje oczekiwania, oczywiscie, kazdy musi odpowiedziec sobie na pytanie, czego szuka, dla mnie to klasyka, moze troche wiejska, ale mysle, ze za 20 lat nie bedzie sie czego wstydzic, czego nie moge powidziec o innych projektach.

Napiszcie kiedy i gdzie zaczynacie budowę m-20 i dzielcie się doświadczeniami jakie zdobędziecie. Może jakieś zdjęcia. Do tej pory śledziłem główny wątem z M-02 Konkursowy. Tam ludzie opisywali swoje poczynania wstawiali zdjęcia, mam nadzieje że ten wątek również stanie się wiodącym dla M-20. Razem z żoną mamy działkę pod Wrocławiem w Miłoszycach. Szukamy projektu. M-20 i M-02 to na razie najpoważniejsze projekty. Pozdrawiam i życzę sukcesów na budowie.

TTASZT ja sie na tamtym watku wypowiadalam. Konkursowy sliczny ale mniej praktyczny. Tez sie zastanawialismy. Potem maz natknal sie na M20 i od razu przemowil nam do rozsadku - jestem na etapie adaptacji

Temat okna: w tym projekcie sa to okna niestandardowe, zaczynaja sie pawie u samej gory. Kombinujemy bo mi sie srednio podobaja. Polaczymy chyba trasowe w jedno :roll: ale co z ta "szybka" w gornej czesci okien???

mkkafe napisała: Temat okna: w tym projekcie sa to okna niestandardowe, zaczynaja sie pawie u samej gory. Kombinujemy bo mi sie srednio podobaja. Polaczymy chyba trasowe w jedno ale co z ta "szybka" w gornej czesci okien???

Myślę że można górną szybkę w oknach sobie darować i zrobić normalne okna dwupłaszczyznowe, albo nawet jednopłaszczyznowe ale nie wiem czy wtedy skrzydło nie będzie za duże i w efekcie nie praktyczne. . Najważniejsze aby zrobić to we wszystkich oknach tego typu wtedy nadal będzie zachowana harmonia elewacji. Jeżeli z żoną zdecydujemy się na ten projekt to raczej tak zrobimy. A co masz na myśli pisząc "okna niestandardowe" ???

okna na parterze "male" czyli nie tarasowe maja wymiary 170x170 cm - sa duze. Ja chce jedno okno w jadalni znizyc ale nie do samej podlogi tylko tak aby mozna bylo usiasc na parapecie, ale ono wtedy bedzie mialo 2 m wysokosci :roll: Wiec chyba je obnizymy od sufitu.U nas bedzie jedna tafla bo okna nie beda otwieralne z wyjatkiem jednego okna w kuchni - bedzie uchylne. Planujemy rekuperacje wiec odchodzi wietrzenie oknami. Natomiast okna o takich duzych powierzchniach otwieralne raczej nie moga byc - beda za ciezkie :roll:

Ale architekt po cos je robil tak wysoko :roll: Chyba :lol:

• 2 months później...

No i jak?? Ktos buduje??

BARDZO PROSZE wszystkich, ktorzy zdecydowali sie na ten domek o odzew!!!

A moze juz tos wybudowal??

Jestem nim zachwycona, jesli uda sie wprowadzic "mala" zmiane polegajaca na przesunieciu sciany nosnej razem z garazem o jakis metr, (pomieszczenie gospodarcze MUSI byc szersze, tym samym lazienka powiekszy sie rowniez, chociaz na tym akurat mi nie zalezy), to ja go najprawdopodobniej biore :)

Zastanawiam sie tez nad minimalnym powiekszeniem wysokosci pomieszczen na parterze i podniesieniem scianki kolankowej na poddaszu.

Wiejska elewacja - jak dla mnie - jest piekna i ponadczasowa. Przy szlachetnych materialach bedzie wygladac super.

• 6 months później...