Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyty na budowę domu

Bajbi

Recommended Posts

Ja się staram :D .... we wtorek jedziemy do expandera wybrać konkretną ofertę.

Wiesz, zdecydowaliśmy się załatwiac przez expandera bo tak naprwdę gdybym miała sama biegć po bankach i negocjować to brakłoby mi czasu i nerw :wink: . Pracujemy z mężem oboje w tym ja do 17.... nie mam czasu na bieganinę po bankach....a tak, facet doradzi, poda na tacy gotowe oferty i tylko wybierać :D . Oczywiście skorzystanie z ich usług jest dla mnie bezpłatne ...podobno to bank płaci im za klienta, ale tak szczerze to myslę że po prostu prowizja z tego kredytu będzie ciut większa i ta kasa idzie dla nich :wink: . Ale , co tam....za wszystko sie dziś płaci.....coś za coś :D .

Pozdrawiam.

Daggulka, a od kiedy posrednicy sa za darmow??? Przeciez oni zyja z nas, bioracych kredyt. Owszem, nie widzisz oplat w rozliczeniu z bankiem, ale... No wlasnie. Sama wynegocjujesz znacznie lepsze warunki. Zazwyczaj uzyskasz lepsza prowizje (min. 1p%). Posrednicy zyja ze zdobycia klienta, wiec ich oplata jest zwiekszona prowizja banku. Ty myslisz, ze nic nie placisz, Expander zarabia, bank zarabia...

I kto za to placi? Spoleczenstwo placi. Pan placi, pani placi...

Przyznam, ze pierwszy nasz kredyt rowniez bralismy przez Expandera i bylismy bardzo zadowoleni. Tylko to byla mala kwota (75 kPLN). Na dom wzialem sam, aczkolwiek pierwsze kroki postawilem w Expanderze (rozpoznanie terenu). Pozniej odwiedzilem 2-3 banki i wybralem najlepszy. A tez pracujemy, wiec albo doradcy czekali na mnie az skoncze prace, albo przyjezdzali do mnie do domu.

Bajbi, jest pare watkow, m.in. ten:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43761&highlight=

Dzięki ArtiW, poczytałem. Tylko ten wątek z 2005 roku, a w kredytach przez ten czas lata świetlne zmian już zaszły. :)

Acent, co to za "usłużny" bank?

Pozdrawiam

Ale jego polowa jest z 2006.

Ja bralem w Deutsche Banku. Wiieszkosc papierologii zalatwialem w domu. Przeczyczatj ten watek. Tam jest sporo aktualnych informacji.

Dzięki ArtiW, poczytałem. Tylko ten wątek z 2005 roku, a w kredytach przez ten czas lata świetlne zmian już zaszły. :)

Acent, co to za "usłużny" bank?

Pozdrawiam

Ale jego polowa jest z 2006.

Ja bralem w Deutsche Banku. Wiieszkosc papierologii zalatwialem w domu. Przeczyczatj ten watek. Tam jest sporo aktualnych informacji.

Aha, aż tak daleko nie doszedłem. Przeczytam bo sam myślę o Deutsche Bank'u.

Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Witam,

Ja nie do końca się zgodzie z opinią, że samemu zawsze jest łatwiej, prościej i lepiej.

Ja też (wydaje mi się) mam głowę na karku, trochę na finansach się znam (też mi się wydaje), a jednak skorzystałem z pomocy doradcy finansowego.

Nie, nie ekspandera. Tam nastawieni są na hurt i na dużych klientów (mają z tego większe pieniądze), tych którzy biorą mniejszy kredyt traktują nieco gorzej, trochę przedmiotowo.

Skorzystałem z pomocy doradcy prowadzącego własną działalność. Czym się różnił od tych z Ekspandera (tam też byłem), ano tym, ze o wiele bardziej się starał. Załawtił za mnie praktycznie większość kwitów, powiedział co, gdzie, kiedy, oczywiście gdzie najlepiej, jakie dochody wykazywać..... Dobry kontakt e-mail i telefoniczny. W samym banku byłem tylko raz czy dwa, a kredycik mam miodzio, brałem rok temu w Millenium.

Polecam korzystanie z usług doradców. Oni są na bieżąco, wiedzą gdzie i jakie są promocje, jakie banki jak podchodzą do wyliczania zdolności (w jednym można dostać kredyt np. 250 000 a w drugim na podstawie tych samych kwitów 350 000 !!!

Z tym czy z doradcami jest taniej czy drozej? Odpowiedź brzmi: jak jest dobry doradca to jest na pewno taniej, bo doradzi lepsze warunki kredytu. Formalnie wygląda to tak, że oni nie biorą od klienta żadnej dodatkowej kasy. Bank jak wszyscy wiedzą dostaje prowizję za udzielenie kredytu (załóżmy średnio 1%). Jest to prowizja za "znalezienie klienta". Bank tak czy inaczej tą prowizję bierze (bank ustala jej wysokość), a w przypadku gdy klienta "obsługuje" doradca, rozliczając się z bankiem dostaje część tej prowizji.

Ja biorąc kredyt nie płaciłem prowizji za jego udzielenie (taka była promocja). Taki kredyt doradził mi doradca, a mimo wszystko dobrze mnie "obsłużył" i chyba mu się opłacało (szczegółów jego rozliczeń z bankiem nie znam).

Tak więc raz jeszcze polecam doradców finansowych. Najlepiej wybierać tych "dobrych". Mnie w Ekspanderze potraktowano trochę przedmiotowo, moim zdaniem "malym" bardziej zależy, bardziej się starają.

Pozdrawiam

Marza - 0,7%, w pierwszym roku 0,25%

Prowizja - 1%

Kredyt na 25 lat w CHF

Prowadzenie konta za darmo

To muszę jeszcze trochę utargować.

U mnie jest

marża 0,9%

prowizja 1,25 %

kredyt 25 lat CHF

ja mam 20% wkładu własnego.

Dzięki za podpowiedź.

Marza - 0,7%, w pierwszym roku 0,25%

Prowizja - 1%

Kredyt na 25 lat w CHF

Prowadzenie konta za darmo

To muszę jeszcze trochę utargować.

U mnie jest

marża 0,9%

prowizja 1,25 %

kredyt 25 lat CHF

ja mam 20% wkładu własnego.

Dzięki za podpowiedź.

To tez zalezy od wysokosci kredytu.

Ja, na twoim miejscu, wzialbym kredyt na 100%, a twoje 20% zainwestowal. Jesli zainwestujesz przez ten sam bank, w ktorym chcesz wziac kredyt, masz dodatkowe argumenty!

Witam,

Ja nie do końca się zgodzie z opinią, że samemu zawsze jest łatwiej, prościej i lepiej.

Ja też (wydaje mi się) mam głowę na karku, trochę na finansach się znam (też mi się wydaje), a jednak skorzystałem z pomocy doradcy finansowego.

Nie, nie ekspandera. Tam nastawieni są na hurt i na dużych klientów (mają z tego większe pieniądze), tych którzy biorą mniejszy kredyt traktują nieco gorzej, trochę przedmiotowo.

Skorzystałem z pomocy doradcy prowadzącego własną działalność. Czym się różnił od tych z Ekspandera (tam też byłem), ano tym, ze o wiele bardziej się starał. Załawtił za mnie praktycznie większość kwitów, powiedział co, gdzie, kiedy, oczywiście gdzie najlepiej, jakie dochody wykazywać..... Dobry kontakt e-mail i telefoniczny. W samym banku byłem tylko raz czy dwa, a kredycik mam miodzio, brałem rok temu w Millenium.

Polecam korzystanie z usług doradców. Oni są na bieżąco, wiedzą gdzie i jakie są promocje, jakie banki jak podchodzą do wyliczania zdolności (w jednym można dostać kredyt np. 250 000 a w drugim na podstawie tych samych kwitów 350 000 !!!

Z tym czy z doradcami jest taniej czy drozej? Odpowiedź brzmi: jak jest dobry doradca to jest na pewno taniej, bo doradzi lepsze warunki kredytu. Formalnie wygląda to tak, że oni nie biorą od klienta żadnej dodatkowej kasy. Bank jak wszyscy wiedzą dostaje prowizję za udzielenie kredytu (załóżmy średnio 1%). Jest to prowizja za "znalezienie klienta". Bank tak czy inaczej tą prowizję bierze (bank ustala jej wysokość), a w przypadku gdy klienta "obsługuje" doradca, rozliczając się z bankiem dostaje część tej prowizji.

Ja biorąc kredyt nie płaciłem prowizji za jego udzielenie (taka była promocja). Taki kredyt doradził mi doradca, a mimo wszystko dobrze mnie "obsłużył" i chyba mu się opłacało (szczegółów jego rozliczeń z bankiem nie znam).

Tak więc raz jeszcze polecam doradców finansowych. Najlepiej wybierać tych "dobrych". Mnie w Ekspanderze potraktowano trochę przedmiotowo, moim zdaniem "malym" bardziej zależy, bardziej się starają.

Pozdrawiam

Ciekawe .Powiedz jak go znalazłeś i jak szukaleś ?Czy przy wyborze takiego trzeba sie czymś kierowac?

pozdro. :wink: