Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kotłem Defro Optima Plus 18

Recommended Posts

Witam Forumowiczów!!!!

To mój pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumialosc.

Zostałem posiadaczem w/w kotla bo taki polecil mi fachowiec, a ja wtedy bylem ciemny w tych sprawach, niestey.

Wiec do rzeczy

Moj dom to zwyczajny "klocek" parter+pietro o powierzchni ok 150m2 nie ogrzewany bez tynkow z zewnatrz gola cegła(mur gruby z 60cm) dodatkowo piec ma ogrzac c.w.o. 120l. Niestety okazało sie w praniu ze piec chyba za mały.Tak mi sie wydaje bo jego stałopalnosc jest kiepska max 4 godziny i to temp ustawiona na piecu 55C a na zewnatrz jest temp na plusie co bedzie jak beda mrozy to ja na wegiel nie wyrobie.Uzytkuje ten piec ok 3miesiecy i sie dopatrzyłem kilku niuansów.Wetylator zawsze chodzi na maxa tzn jak ustawie na jeden(skala od 1-6) to zaczyna sie rozpedzac od jedynki i na maxa, a jak ustawie na 2 wzwyz to praktycznie odrazu lapie maxymalne obroty co jest?

Druga sprawa to dym zauwazyłem ze jest zółty i smierdzacy(chyba jak siarka) i czasami jak wetylator daje na maxa to sie wydostaje przez rozne szparki.

Wychodziło by na to ze sie nie pali w tym piecu tak jak powinno.

Moze to przyczyna za małego komina ok 6m wysokosci i srednicy chyba 15cm moze 20cm nie jestem pewny taka zwykła czerwona kamionka.

Dodam jeszcze ze sie nabrałem bo ten piec mial byc dolnego spalania a co sie dowiedzialem na forum ze to jest "górniak"

Pozdro dla wszystkich!!!!!!!!!!!

• 1 year później...