smarcus 06.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam Forumowiczów!!!!To mój pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumialosc.Zostałem posiadaczem w/w kotla bo taki polecil mi fachowiec, a ja wtedy bylem ciemny w tych sprawach, niestey.Wiec do rzeczyMoj dom to zwyczajny "klocek" parter+pietro o powierzchni ok 150m2 nie ogrzewany bez tynkow z zewnatrz gola cegła(mur gruby z 60cm) dodatkowo piec ma ogrzac c.w.o. 120l. Niestety okazało sie w praniu ze piec chyba za mały.Tak mi sie wydaje bo jego stałopalnosc jest kiepska max 4 godziny i to temp ustawiona na piecu 55C a na zewnatrz jest temp na plusie co bedzie jak beda mrozy to ja na wegiel nie wyrobie.Uzytkuje ten piec ok 3miesiecy i sie dopatrzyłem kilku niuansów.Wetylator zawsze chodzi na maxa tzn jak ustawie na jeden(skala od 1-6) to zaczyna sie rozpedzac od jedynki i na maxa, a jak ustawie na 2 wzwyz to praktycznie odrazu lapie maxymalne obroty co jest?Druga sprawa to dym zauwazyłem ze jest zółty i smierdzacy(chyba jak siarka) i czasami jak wetylator daje na maxa to sie wydostaje przez rozne szparki.Wychodziło by na to ze sie nie pali w tym piecu tak jak powinno.Moze to przyczyna za małego komina ok 6m wysokosci i srednicy chyba 15cm moze 20cm nie jestem pewny taka zwykła czerwona kamionka.Dodam jeszcze ze sie nabrałem bo ten piec mial byc dolnego spalania a co sie dowiedzialem na forum ze to jest "górniak"Pozdro dla wszystkich!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 06.01.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 rzeczywiscie malawy ,ja przy ogrzewaniu nieocieplonego domu 180m plus 120 cwu pale w 30 kw i teraz jest troche za mocny,stalopalność w zaleznosci od wegla ok.30h,ale ponizej -15 to chodzi na maksa i wtedy stalopalnośc 20-24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarcus 08.01.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 A mozesz pochwalic sie co to za piec masz?Ma ktos pomysł dlaczego mam taka kiepska stałopalnosc? Czy to wina komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 03.07.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Hey Ciekaw jestem jak Ci sie kocioł sprawuje?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts