Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za 1 metr 2 - sama robocizna w 2007 roku

Aruchna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiec tak:

wycena z serca Kaszub (okolice Kartuz)-dot. mojego domu czyli 7x9.6(bryla domu) plus garaz

lawy fundamentowe (bez kopania) 5000 zl

sciany fundamentowe 5000 zl

parter ze stropem 150 zl m.kw -u mnie tj. jakies 14 000 zl

poddasze z dachem,deskowanie plus 1 raz papa- 18 000 (tj. 200 zl za m.kw)

czyli mamy 42000 i teraz to jest cena za stary rok,a w nowym roku nalezy dodac 20%,bo jak on nie podniesie ludziom pensji to mu uciekna do Anglowni czyli jakby nie liczyc 52000 zl

wycena z Leborka

14 000 zl za wyprowadzenie domku do dachu plus chudziak

Hmmm.

Jestem po pierwszej rozmowie z człowiekiem, który miał (być może ma nadal) wykonać mi stan surowy. W to wchodzi:

- fundamenty robione betoniarką,

- ściany fundamentowe bloczek betonowy,

- chudziak (bez rozłożenia rur kanalizacyjnych)

- ściany zewnętrzne i wewnętrzne z suporexu,

- wieniec i wciągnięcie murłaty z jej mocowaniem.

To chyba wszystko sama robocizna w sumie tylko w zakresie murarki wyceniona została na 13.000 zł. Gość nie ma żadnej firmy. Widziałem jego budowę bo robił w domu obok i jakoś jeszcze dom sie nie rozpadł. Hmmm co o tym myslicie ??

Upsss.

Faktycznie dopiero teraz zauważyłem, że nigdzie nie ma adnotacji, co buduję :oops: ale wtopa. Mam niewielki domek 100 m2 plus 23 garażu.

http://www.z500.pl/index.php?projekt=8&ogolne=1&lustro=0

tak, że ciężko tu mówić o skomplikowanych kształtach. Wygląd raczej zbliżony do stodoły, ale wychodzę z założenia, że dom to nie budynek, ale atmosfera w nim i choćbym wybudował pałac a gryzł się z żoną o wszystko to nie byłbym szczęśliwy. Wolę, zatem (czytaj raczej stać mnie na tylko taki) mieć mniejszy, ale czuć się w nim jak w pałacu (teraz mam kawalerkę 34 m2), więc wszystko, co większe od tego mnie zadawala :D. Tak myślę, że jutro podjadę do tego gościa i po tych kilku dniach rozpocznę ponowne negocjacje cenowe. Za jakość jego robót i fakt, że trzeba się przy nim nachodzić wydaje mi się, że nie zasługuje na więcej niż 10.000 zł. Ale ostateczna cena zostanie ustalona już niedługo.

Mroovka

Dzięki wlałaś mi troche otuchy w serduszko :p . Myslałem, że nikomu innemu ten projekt sie nie podoba. Nie powiem chciałbym mieć pałac ale mnie na niego nie stać. Znaczy się, że są trzy osoby na forum, które oglądały ten projekt. Ty, ja i jeszcze jedna, która chyba go również buduje.