Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za 1 metr 2 - sama robocizna w 2007 roku

Aruchna

Recommended Posts

Dzisiaj odbyła sie druga (ufffff 3 i pół godzinna) rozmowa z murarzem na tamat kosztów jakie mam ponieśc z tytułu jego pracy. Stanęło na razie na tym, że fundamenty kopie sam, zbrojenie robi on i wylewa ławy. Później w jego zakresie prac są:

bloczki fundamentowe betonowe,

chudziak,

ściany zewnętrzne i wewnętrzne,

wieniec

dwa kominy do połaci dachowych.

Klinkier na kominach ponad dach będzie osobno liczony :roll: .

Obecna kwota to 10.000 zł i chyba już nic nie urwę więcej :-? .

(dom ma 100 m2 + 23 garażu) bez udziwnień kwoli przypomnienia :wink: .

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

srednie miasto (60-80 tys): szacuje ze w tym roku to bedzie okolo 120-150z/m2 pow, uzytkowej w zaleznosci od technologii.

u nas mozna negocjowac w zaleznosci czy sciany z silikatow czy z innego materialu, czy strop z plyt czy gestozebrowy, czy kominy murowane czy system, czy beton z gruchy czy mieszany itp itp !! ....

za dach 50-60zl/m2 - wiezba + rynny + pokrycie.

Zakres pracu u mnie nie obejmuje dachu. Są dwa powody: pierwszy - mam konstrukcję opartą na wiązarach kratowych, więc więźbę będzie robiła firma, która produkuje prefabrykowane wiązary; po drugie - nie ma przy tym większej roboty i filozofii na dachu i poradzę sobie sam lub wykona tę pracę firma, która wykona wiązary (kwestia ceny).

Najgorsze jest to, że znam tego człowieka (co ma murować) i budując dom na przełomie 2004/2005 brał za budowę 6.000 zł (ale to było przed jego wyjazdem kilkakrotnie do Szwecji i Niemiec) teraz już sie ceni. Na szczęście nie spodobalo mu sie tam i wrócił do Polski.

Tak, że więdząc ile kiedyś brał chciałoby się zapłacić mniej ale nie zawsze miej znaczy lepiej.

No i to chyba koniec negocjacji :D :D Dzisiaj trzecia rozmowa i jesteśmy umówieni na wtorek na podpisanie umowy o rozdziale kwot do wypłat. Stanęło na :D :D 9.000 zł ale to był cięzki bój i nie obyło się bez wyciągania ogromnych argumentów i pokładów siły persfazji. We wtorek podpiszę umowe i jest mój przez kilka miesięcy. :D

Witam! Witam!

Jestem nowym "forumowiczem", ale śledzę wypowiedzi już prawie rok. Rozpoczynamy budowę wiosną, przed nami spotkanie z ekipą. Jestem zielona!!!! Na dzień dzisiejszy mogą mi wcisnąć wszystko.

Jak mniej więcej wygląda cennik za wykonanie stanu surowego otwartego w łódzkim? A może konkretnie z okolic Wielunia?

Będę wdzięczna.

Witam Forumowiczów,

zamierzam na wiosnę rozpocząć budowę domu - Michałowice pod W-wą. Szukam wykonawcy na stan surowy otwarty (lub zamknięty). Jednego mam za 68 000zł za dom o pow. całk. 261m2 w dóch pełnych kondygnacjach (stan surowy otwarty) + więźba 5 000zł + dachówka i rynny 12 500. Zaznaczam, że to tylko robocizna (netto !). Wg mnie to stanowczo za dużo a co Wy o tym sądzicie ? Może macie namiary na kogoś, kto byłby rozsądniejszy cenowo ?

Pozdrawiam,

Rudolfo.

Witam Forumowiczów,

zamierzam na wiosnę rozpocząć budowę domu - Michałowice pod W-wą. Szukam wykonawcy na stan surowy otwarty (lub zamknięty). Jednego mam za 68 000zł za dom o pow. całk. 261m2 w dóch pełnych kondygnacjach (stan surowy otwarty) + więźba 5 000zł + dachówka i rynny 12 500. Zaznaczam, że to tylko robocizna (netto !). Wg mnie to stanowczo za dużo a co Wy o tym sądzicie ? Może macie namiary na kogoś, kto byłby rozsądniejszy cenowo ?

Pozdrawiam,

Rudolfo.

takie ceny niestety to rzeczywistość wokół W-wy

oferta na kwiecień-maj 2007

za pow.275 mkw --> 43.000 brutto z odeskowanym dachem + 40.000 za ocieplenie poddasza i zewnętrznego + klinkier na elewację i płytki na taras

cena w okolicach Poznania za m2 sciany to od 15 do 25zl

Interesuje mnie podana przez Ciebie informacja. To cena za ścianę jednowarstwową z pustaków ceramicznych max?

Szukam właśnie informacji ile kosztuje wymurowanie m2 takiej ściany, bo mój wykonawca właśnie zaśpiewał 60zł/m2.

Dlaczego dopiero teraz pytam - to dłuższa historia :wink: