fiona zielona 06.01.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Jestem tu nowa (jeżeli chodzi o posty), bo na stronie Muratora "buszuję" od półtora roku. Ale powiem szczerze, że im więcej czytam uświadam sobie że nic nie wiem. Chcę budować domek pod Warszawą, wg projektu archon "Dom pod fikusem" 143,80 + 17,80 garaż. Dom z poddaszem użytkowym. Działkę dostałam od dziadka około 600 metrów. Po sprzedaniu mieszkania + oszczędności będę miała jakieś 250 tys. I w związku z tym mam pytanie, czy za te pieniążki uda mi się go postawić i wykończyć chociaż dół, żebym mogła w nim zamieszkać?? I czy możliwe jest że zrobimy to w 6 miesięcy? Bo jak sprzedam mieszkanie zamieszkam u mamy, a wiadomo, że mam zamiar mieszkać u niej jak najkrócej. W katalogu wyceniony jest na 274 tys. ale mam świadomość żę wszystko poszło w górę i teraz już nie wiem czy zamieszczę się choćby w 300 tys. Z góry dziękuję za odpowiedzi Fiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.01.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Lepiej weź kredyt na ten dom a pieniądze z mieszakania wrzuć na fundusz inwestycyjny. Lepiej na tym wyjdziesz - pieniędzmi z funduszu będziesz spłacała kredyt i dom będziesz miała prawie za darmo. Naawet jeżeli stracisz pracę etc. to zawsze będziesz miała kasę na funduszu. Pozwoli to przeczekać ciężkie chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiona zielona 06.01.2007 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 NIGDY WIĘCEJ KREDYTU!!! Miałam mieszkanie na kredyt, udało mi się go spłacić, ale za jakie wyrzeczenia. Nie chcę mieć nic wspólnego z bankami i kredytami. A o funduszach pomyslę jak będę miała luźną kaskę. Ale dzięki za pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 06.01.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Zależy jak dawno miałaś ten kredyt. Teraz są o wiele korzystniejsze warunki kredytowania, a dodatkowo jeśli kwota kredytu wysoka, to można jeszcze coś wynegocjować. Będę rozpoczynać budowę w maju, ale mieszkania nie zamierzam sprzedawać. Wezmę kredyt. Mieszkanie zawsze zdążę sprzedać, a jeśli nie będę musiała to je wynajmę i w ten sposób też zarobię choć na część odsetek. W przyszłości może też przydać się ono któremuś z dzieci Jednak decyzję podejmuje każdy sam, w myśl zasady: cudzych rad słuchać, swój rozum mieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiona zielona 06.01.2007 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o kredyt to brałam go niedawno bo 4 lata temu. A jeżeli chodzi o wynajmowanie mieszkania to kanał w który się nie wpędzę. Ludzie niszczą mieszkania, o nic nie dbają, nawet nie sprzatają. A zwrócenie uwagi to dla nich obraza i uwierz mi na wynajmowaniu się nie zarabia, nic, same kłopoty. Wiem, bo nasi bardzo bliscy znajomi wynajmują mieszkanie, i nie moga się doczekać kiedy będą mogli je sprzedać. Mam nadzieję, że zanim moje dziecko dorośnie będę mogła odłożyć mu coś na start. Póki co to może kasa z mieszkania pozwoli mi na zamieszkanie w domku. Pozdrawiam Fiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.01.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 wracajac do tematu moim zdaniem 250 tys wystarczy (o ile nie wybierzesz drogich materialow i nie masz do zrealizowania wielometrowych przylaczy wod-kan itp), co do szesciomiesiecznego okresu realizacj .... tez mozliwe, ale nie polecam. znam firme developerska oddajaca domki do uzytku (pod klucz) w czasie niewiele krotszym i rozne rzeczy sie czasem dzieja. poza tym aby tak szybko sie wprowadzic nalezy bardzo dobrze zorganizowac zaopatrzenie w materialu oraz zatrudnic odpowiedzialna ekipe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts