Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile dac ocieplenia.

Recommended Posts

To zależy od Ciebie. Wg. normy jest wymagany chyba poniżej 0,35 (nie wiem dokładnie). Musisz zwrócić uwagę na to że jeżeli był równocześnie robiony projekt c.o. to przy zwiększeniu wsp. k zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło (straty ciepła) więc może trzeba będzie jeszcze raz to przeliczyć i sprawdzić czy dobrane grzejniki i kocioł będą wystarczające przy nowych założeniach.

Mariusz. W żadnym wypadku nie zmieniaj ściany na cieńszą.My już postawiliśmy domek z silki i też kusiło nas, aby zmienić na 18cm, ponieważ patrzyliśmy tylko na współczynnik. Na szczęście nasz wykonawca uświadomił nas, że trzeba liczyć się z instalacjami. 18cm to zdecydowanie za mało, aby zachować po instalacjami paramerty cieplne.Instalacje to jednak duży procentowy udział ściany.Buduj 24cm silki i 12cm styropianu.

Pozdrawiam

To czy instalacje będą w silce 24 cm czy 18 cm nie ma praktycznie żadnego wpływu na parametry cieplne ściany. Silikaty są baaaardzo zimnym materiałem i zasadniczą ich rolą jest warstwa konstrukcyjna. Te 6cm to może 1 mm styropianu. Grubość ścian z silikatów ma jedynie wpływ na parametry konstrukcyjne budynku. Gdy budujemy z betonu komórkowego lub ceramiki poryzowanej te 6 cm jest ważne. Lepiej dać 18 cm (M1:smile:.

Też myśle, że zmniejszenie SILKI z 24cm na 18cm zmniejszy koszty, a przeciez sama SILKA jest bardzo twarda i trwala, wiec konstrukcyjnie niewiele sie pogorszy.

PANTHER: gdzie i za ile kupowales bloczki? Ja wstepnie patrzylem na ceny 18cm silki, to srednia cena 1m kwadratowego sciany wychodzi mi od 30zl do 39zl bez ocieplenia. Jak Ci wyszlo?

MP

awt, chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Chodziło mi głównie o to, że w ścianie 18cm trudno jest się wyrobić z instalacjami, pod które niestety trzeba się dość głęboko podkuwać. A to powoduje zdecydowane zmniejszenie grubości ściany i dlatego konstruktorzy polecają jednak 24cm.

Mariusz to ,że silka jest twarda przekonaliśmy się robiąc bruzdy pod peszle, nie wykujesz ich ręcznie dłutkiem, jak w bk. Ale mimo to nie podejmuj pochopnie decyzji o uszczupleniu ściany. Ja posłuchałam się mojego wykonawcy, który budował z silki na Zachodzie. A było to już po podpisaniu umowy i to on by skorzystał gdybyśmy ścianę odchudzili. Taka jest moja rada, ale zrobisz jak uważasz. Niestety, nie jestem w stanie podać ci ceny ściany, ponieważ mam umowę z wykonawcą na stan surowy zamknięty, a materiały są po jego stronie. Ja płacę globalnie po kolejnych etapach budowy i na fakturze mam jedną cenę.

Życzę powodzenia i pozdrawiam

• 1 month później...