Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanko o oszczędność energi

Recommended Posts

Jest domek 160 m2

W domku jest załóżmy:

35 żarówek o mocy 75

10 żarówek o mocy 60

1 Bojler elektryczny 80 l

rodzinka 4 osoby. Średnio się palą załóżmy 10 żarówek 6 x 75 i 4 x 60. Dziennie się wszyscy myją wiec bojler dziennie się opróżnia tak w 3/4. taryfa jedna

I teraz ktoś pomyślał i robi następującą rzecz:

Zamiast zwykłych żarówek montuje energooszczędne

Zamiast bojlera zakłada bojler z wężownicą ( bojler ogrzewa piec na eko groszek )

I teraz pytanko jakieś wielkości procentowo będzie to oszczędność ??

4 osoby i 10 żarówek, to daje 2,5 żarówki na osobę, zakładając, że są samotnikami z usposobienia i każdy świeci sobie samemu te żarówki! To bardzo jaśnie oświecona rodzina :wink: !

Acha, tam, gdzie się zapala żarówkę częśto, ale tylko na chwilę (garderoba, spiżarka, pom. gosp.) podobno nie opłaca się wkręcać energooszczędnych. Podobno one żreją więcej energii w momencie rozpalania niż zwykłe. Oszczędzają przy dłuższym świeceniu. Podobno z tegoż powodu nie opłaca się gasić światła wychodząc na mniej niż 5 (niektórzy piszą 2) minut.

Podobno... Ja się nie znam, ale tak robię.

4 osoby i 10 żarówek, to daje 2,5 żarówki na osobę, zakładając, że są samotnikami z usposobienia i każdy świeci sobie samemu te żarówki! To bardzo jaśnie oświecona rodzina :wink: !

Acha, tam, gdzie się zapala żarówkę częśto, ale tylko na chwilę (garderoba, spiżarka, pom. gosp.) podobno nie opłaca się wkręcać energooszczędnych. Podobno one żreją więcej energii w momencie rozpalania niż zwykłe. Oszczędzają przy dłuższym świeceniu. Podobno z tegoż powodu nie opłaca się gasić światła wychodząc na mniej niż 5 (niektórzy piszą 2) minut.

Podobno... Ja się nie znam, ale tak robię.

nie tyle wiecej zuzyja, co znacznie szybciej zepsuja sie.

Tam gdzie się często gasi światło montuje się diody LED na gwincie standardowej żarówki e-27.

http://www.halolamp.pl/par20e27.jpg

Czytałem gdzieś pól roku temu że w roku 2007 rusza produkcja diod LED bardziej wydajnych niż lampy wysokoprężne sodowe pracujące w oparach ksenonu, to znaczy mają skuteczność świetlną 150 lm/W. Dla przypomnienia świetlówka ok 60-80 lm/W, halogen 16 lm/W.

A co to za dziwactwo :o

Jakoś wolę wszechkierunkowe źródło światła.

To na zdjęciu świeci w jedną stronę... no może troszeczkę na boki :roll:

Masz rację Adam, świat staje na głowie.

Witam!

Jak chodzi o żarówki energooszczedne, to po jakichs ośmiu latach uzytkowania mogę chyba powiedzieć, że to mizerna oszczedność; nawet teraz kiedy są one o wiele tańsze niz dawniej; nikt nie bierze pod uwage ryzyka zepsucia juz na poczatku (ja dwie reklamowałem na starcie), a do tego funkcjonalnosć ich pogarsza sie z czasem, z czasem np. zaczynaja sie długo "rozswiecać" ; ich cena jest tak skalkulowana aby producent nie był gołosłowny nazywając je oszczednymi, tyle tylko że oszczedność ta jest znikoma;

Co do bojlera el. - to dopiero jest pożeracz energii - zmiana na wymiennik (najlepiej płaszczowy) da znaczne oszczedności - zależne od ilości zużywanej ciepłej wody

Pozdrawiam

bardzo zły przykład ta konkretna dioda LED świeci bardzo słabiutko, zastępuje 10W żarówkę, nadaje się tylko do podświetlenia awaryjnego

A czy są już jakieś "wysoko-sprawne" żarówki z diodami LED. Może ktoś testował jakieś jasne żarówki?

Tam gdzie się często gasi światło montuje się diody LED na gwincie standardowej żarówki e-27.

http://www.halolamp.pl/par20e27.jpg

Czytałem gdzieś pól roku temu że w roku 2007 rusza produkcja diod LED bardziej wydajnych niż lampy wysokoprężne sodowe pracujące w oparach ksenonu, to znaczy mają skuteczność świetlną 150 lm/W. Dla przypomnienia świetlówka ok 60-80 lm/W, halogen 16 lm/W.

Znalazłem na Allegro taką diodę:

http://www.allegro.pl/item153258065_zarowka_luxeon_led_mr16_biala_ciepla_zimna.html

Sprzedający podaje, że "moc strumienia światła 22 lumeny !". Moc tej diody to 1W, czyli wychodzi 22lm/W. To tylko wynik nieznacznie lepszy niż w przypadku halogenu, a już trzykrotnie gorszy niż dla świetlówek.

Gdzie więc podziała się energooszczędność diód LED?