Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny

Recommended Posts

Poprawiam się i podaję dokładne dane:

- Dom jest piętrowy podpiwniczony

- Pow. użytk. to ok. 120m2

- ściany są trójwarstwowe z 6cm styropianem w środku, bloczki z pianobetonu

- CO to podłogówka na piętrze , poddasze kaloryfery płytowe , piwnica nieogrzewana .

A najbardziej mnie interesuje sterowanie takim piecem najlepsze a nie drogie , lub adekwatne do ceny .

Poprawiam się i podaję dokładne dane:

- Dom jest piętrowy podpiwniczony

- Pow. użytk. to ok. 120m2

- ściany są trójwarstwowe z 6cm styropianem w środku, bloczki z pianobetonu

- CO to podłogówka na piętrze , poddasze kaloryfery płytowe , piwnica nieogrzewana .

A najbardziej mnie interesuje sterowanie takim piecem najlepsze a nie drogie , lub adekwatne do ceny .

Kocioł Vailant Eco Pro, w ciągu miesiąca- grudnia, a nie był to wcale zimny miesiąc zużył mi przy śr. temp. 20 stopni 70m3 gazu. Jest to chyba strasznie dużo!!!

taki kociołek pali średnio około 5-7m3 gazu, policz sobie licząć nawet po 5m3 x 31dni = 150m3, a ty masz 70m3, jest Niedziela faktycznie idz do Kościoła

Kocioł Vailant Eco Pro, w ciągu miesiąca- grudnia, a nie był to wcale zimny miesiąc zużył mi przy śr. temp. 20 stopni 70m3 gazu. Jest to chyba strasznie dużo!!!

tyle to ja spalam w tydzień ................\

Danek111 ty nie masz problemu ...........ty się zacznij tym chwalic :lol:

Poczekajcie , trochę to podałem żeczywiście ogólnikowo, postaram sie naprawić .

Nie mieszkam w nim (domu) jeszcze na stałe , pobyłem w nim przez tydzień na święta i zużycie wyniosło mi 47m3. Na piecyku ustawiłem temp. 45st. i odkręciłem kaloryfery na fula , paliłem też w kominku ile się dało . Przed wyjazdem wszystko skręciłem na śnieżkę i piec na 30st . Tyle wyszło .

Dlatego do was piszę o pomoc w podpowiedzi jakiegoś konkretniejszego , bardziej sprawnego sterowania niż moje ręce . A temp na dworze była w granicach 5st , aż strach pomyśleć ile go (gazu ziemnego) pójdzie przy - 20st.

Ruskie przeze mnie cenę podniosą !!! :-? :-?

wymagasz od nas wróżby z fusów,

co można powiedzieć o Twoich kosztach ogrzewania,

nic,

jeżeli w przyszłości będziesz już tam mieszkał to "zrujnuj siię" na porządny firmowy sterownik i wtedy będziesz mógł, użytkując dom, szukać oszczędności,

RTL to nie jest żaden sterownik

ale Danek ty mieszasz, towszystko się nie trzyma kupy

, pobyłem w nim przez tydzień na święta i zużycie wyniosło mi 47m3.

tydzień to 7 dni, czyli wyszło Ci 6,7m3 na dobę, to chyba nie najgorzej jak na nowo zamieszkały dom...

...bardziej sprawnego sterowania niż moje ręce .

jak wyżej pisze 1950 zainwestuj parę złotych w programator pokojowy, na allegro już od 50zł, albo

masz jak piszesz kondensat ?, dlaczego przy tak dość nowoczesnym kotle nie masz programatora pokojowego ? najlepiej mieć dedykowany do tego kotła ?, trzeba sprawdzić jaki to typ programatora potrzebuje Twój kociół, masz pogodówkę ? jak jest z krzywą grzewczą i innymi parametrami ?,

. A temp na dworze była w granicach 5st , aż strach pomyśleć ile go (gazu ziemnego) pójdzie przy - 20st.

to nie jest taka zależność jak Ci się wydaje

Poczekajcie , trochę to podałem żeczywiście ogólnikowo, postaram sie naprawić .?

nadal nie napisałeś jaki to gaz, i czy faktycznie tak jak piszesz przez cały miesiąc ogrzewania Ci poszło 70m3 gazu