Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - koszty materiałów dodatkowych

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad samodzielnym obudowaniem kominka..

oglądałem obudowy w castoramie - cena 2-2,5 tys.

podobna obudowa w firmie kominkowej z montażem kosztuje -4,5-5,5 tys.

zastanawia mnie co tyle kosztuje?

z tego co wiem to dodatkowo :

wełna- firerock

płyty - promasil

klej? (jaki?)

suporex- (prawie pomijalny)

robocizna..

Witam

Zastanawiam się nad samodzielnym obudowaniem kominka..

oglądałem obudowy w castoramie - cena 2-2,5 tys.

podobna obudowa w firmie kominkowej z montażem kosztuje -4,5-5,5 tys.

zastanawia mnie co tyle kosztuje?

z tego co wiem to dodatkowo :

wełna- firerock

płyty - promasil

klej? (jaki?)

suporex- (prawie pomijalny)

robocizna..

zdecydowanie odradzam samemu robienie kominka .

Chyba że ma być tylko ozdobą salonu a nie czymś w czym rozpalasz ogień i gdzie temperatury są w przedziale 800-1000 stopni C.

To nie kafelki w kuchni które skujesz jaby co.

Bo tutaj jakby co to możesz sfajfczyć chałupę lub zatruć rodzinę .

Chyba że ma być tylko ozdobą salonu a nie czymś w czym rozpalasz ogień i gdzie temperatury są w przedziale 800-1000 stopni C.

nie jest tak zle :D

spieprzysz sprawe to i tak ktos przyjdzie i zarobi... a wykonawca zaplaci 2 razy :)

nie raz widzialem wynalazki ...czasem milo popatrzec :D

Nawet nie wiecie jaka chce gosc obudowe a juz cwaniakujecie. A szczegolnie ci co z tego zyja probuja wmowic, e to niewiadomo jaka sztuka. Powiem tak. Jak jestes "techniczny" to spokojnie rob sam. Ja zrobilem sam. Co wazne, nie po to by zaoszczedzic( za wklad dalem ponad 5tys a elementy obudowy ponad 1300) ale by miec satysfakcje, ze cos w domku zrobie sam jesli mam czas i moge to uczynic. Poczytaj troche literatury od podstawach montazu i zasadach bezpieczenstwa. I rob sam....

nie jest tak zle :D

spieprzysz sprawe to i tak ktos przyjdzie i zarobi... a wykonawca zaplaci 2 razy :)

nie raz widzialem wynalazki ...czasem milo popatrzec :D

a moze dokonczysz, ze czesto te wynalazki to efekt innych "fachowcow" z branzy...ktorym czesto placi sie kase za papranine...

Witam.

Tak się składa że Staszek Budowniczy, na którego "wsiedliście" to inwestor prywatny i mój przyszły klient, a nie wykonawca, który próbuje "odebrać komuś chleb".

Tyle tylko że poznał różnicę między kominkami z płyty GK a realizacjami opartymi o techniki kumulacji ciepła, kosztujące nieco więcej niż przeciętny kominek ale też i oferujące całkiem inne rozwiązania techniczne.

Nota bene - na pierwsze spotkanie przyszedł już mocno "poduczony teoretycznie". Po prostu chciał wiedzieć co będzie miał w domu i za co będzie płacił. No i sprawa podstawowa - odpuścił sobie budowanie kominka samemu, choć sam jest "mocno techniczny" i ma na co dzień, zawodowo, doczynienia z branżą budowlaną.

Pozdrawiam.