piejar 09.01.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Piejar Jeśli w pomieszczeniach masz ciepło i głowice termostatyczne zamkną obieg przez grzejnik to wtedy temperatura na powrocie jest niewiele mniejsza niż na zasilaniu. Jesteś w błędzie. Jeżeli woda nie krąży to stygnie. Grzeje się tylko ta "porcja" która jest w kotle, ewentualnie jakaś część wody na zasilaniu przez konwekcję. Mam kotłownię, piec, grzejniki to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo29 09.01.2007 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Dzięki za rozwinięcie problemu.Z tego co mówicie to podaje przykład do jednego pokoju przy moich parametrach domu. pok pow.11.5 mkw. , wys 2.8 wychodzi mi grzejnik o wys 60cm , dł 110cm firmy purmo typ c11 o mocy 569W o temp 55/45 - czy nie będzie przewymiarowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo29 09.01.2007 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 A co do palenia w piecu to szczerze ? - lubię palić w takich piecach , ekogroch mi tu ułatwi , za to będę miał satysfakcję z kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 10.01.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Piejar Jeśli w pomieszczeniach masz ciepło i głowice termostatyczne zamkną obieg przez grzejnik to wtedy temperatura na powrocie jest niewiele mniejsza niż na zasilaniu. Jesteś w błędzie. Jeżeli woda nie krąży to stygnie. Grzeje się tylko ta "porcja" która jest w kotle, ewentualnie jakaś część wody na zasilaniu przez konwekcję. Mam kotłownię, piec, grzejniki to wiem Nawet gdyby całkowite zamknięcie wszystkich grzejników spowodowało zatrzymanie się obiegu wody, to jak na powrocie w kotle możesz mieć 20 stopni? Przecież w takim przypadku woda nie krązy i w dolnej części kotła będzie niewiele niższa niż w górnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.01.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Nawet gdyby całkowite zamknięcie wszystkich grzejników spowodowało zatrzymanie się obiegu wody, to jak na powrocie w kotle możesz mieć 20 stopni? Przecież w takim przypadku woda nie krązy i w dolnej części kotła będzie niewiele niższa niż w górnej. OK przy całkowitym odcięciu będzie tak jak mówisz, tzn woda powrotna przy wlocie do kotła będzie się ogrzewała tak jak cała inna woda w kotle. Wystarczy jednak, że któryś z grzejników "ruszy" i wtedy zimne popłynie. Są to takie trochę akademickie dyskusje ale w moim układzie, gdy termostaty są wszędzie nie mogę tego zaniedbywać. Rad byłbym palić w tym kotle 10-15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 14.01.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Yoric Bardziej tu trzeba by spojrzeć może pod kątem ile się zyska powielając układ. Najprostszy kominek rekreacyjny powedzmy 1500 pln a ten z płaszczem dajmy na to 4000 + inne podłączenia mamy 4500. W efekcie roznica jest 3000 pln. Po jakim czasie się to nam zwróci?? Po 5 latach?? Gonzo zwróć jeszcze uwagę, że budowa kominka z płaszczem nie zamknie się raczej w 4500. Średnia cena samego kominka tj około 3 - 4 koła. Do tego doliczyc przecież trzeba, naczynie wzbiorcze, dodatkową instalacje wodną, a czesem jeszcze kanalizacyjną, wymiennik ciepła, regulatory temperatury, dodatkową pompę wodną i jeszcze kilka innych gadzetów oraz instalatora, który weźmie za podłączenie tego wszystkiego sporą kasę, Z mojego rozeznania trzeba liczyć 7 - 8 koła lekko licząc. Lepiej zamontuj zwykły, ładny kominek za 1500 zł a resztę zainwestuj w wentylację z reku. Tutaj sporo zaoszczędzisz, a przy Twoim domku to wydasz na to niewiele więcej niz na sam kominek z PW. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts