Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać moc grzejników i moc kotła

Recommended Posts

Piejar

Jeśli w pomieszczeniach masz ciepło i głowice termostatyczne zamkną obieg przez grzejnik to wtedy temperatura na powrocie jest niewiele mniejsza niż na zasilaniu.

Jesteś w błędzie. Jeżeli woda nie krąży to stygnie. Grzeje się tylko ta "porcja" która jest w kotle, ewentualnie jakaś część wody na zasilaniu przez konwekcję. Mam kotłownię, piec, grzejniki to wiem :wink:

Piejar

Jeśli w pomieszczeniach masz ciepło i głowice termostatyczne zamkną obieg przez grzejnik to wtedy temperatura na powrocie jest niewiele mniejsza niż na zasilaniu.

Jesteś w błędzie. Jeżeli woda nie krąży to stygnie. Grzeje się tylko ta "porcja" która jest w kotle, ewentualnie jakaś część wody na zasilaniu przez konwekcję. Mam kotłownię, piec, grzejniki to wiem :wink:

Nawet gdyby całkowite zamknięcie wszystkich grzejników spowodowało zatrzymanie się obiegu wody, to jak na powrocie w kotle możesz mieć 20 stopni? Przecież w takim przypadku woda nie krązy i w dolnej części kotła będzie niewiele niższa niż w górnej.

Nawet gdyby całkowite zamknięcie wszystkich grzejników spowodowało zatrzymanie się obiegu wody, to jak na powrocie w kotle możesz mieć 20 stopni? Przecież w takim przypadku woda nie krązy i w dolnej części kotła będzie niewiele niższa niż w górnej.

OK przy całkowitym odcięciu będzie tak jak mówisz, tzn woda powrotna przy wlocie do kotła będzie się ogrzewała tak jak cała inna woda w kotle. Wystarczy jednak, że któryś z grzejników "ruszy" i wtedy zimne popłynie. Są to takie trochę akademickie dyskusje ale w moim układzie, gdy termostaty są wszędzie nie mogę tego zaniedbywać. Rad byłbym palić w tym kotle 10-15 lat.

Yoric

Bardziej tu trzeba by spojrzeć może pod kątem ile się zyska powielając układ. Najprostszy kominek rekreacyjny powedzmy 1500 pln a ten z płaszczem dajmy na to 4000 + inne podłączenia mamy 4500. W efekcie roznica jest 3000 pln. Po jakim czasie się to nam zwróci?? Po 5 latach??

Gonzo zwróć jeszcze uwagę, że budowa kominka z płaszczem nie zamknie się raczej w 4500. Średnia cena samego kominka tj około 3 - 4 koła.

Do tego doliczyc przecież trzeba, naczynie wzbiorcze, dodatkową instalacje wodną, a czesem jeszcze kanalizacyjną, wymiennik ciepła, regulatory temperatury, dodatkową pompę wodną i jeszcze kilka innych gadzetów oraz instalatora, który weźmie za podłączenie tego wszystkiego sporą kasę,

Z mojego rozeznania trzeba liczyć 7 - 8 koła lekko licząc.

Lepiej zamontuj zwykły, ładny kominek za 1500 zł a resztę zainwestuj w wentylację z reku. Tutaj sporo zaoszczędzisz, a przy Twoim domku to wydasz na to niewiele więcej niz na sam kominek z PW.

[/code]