Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w górach- Witam

gowkiel

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam. Nie wskazane byłoby robienie kryptoreklamy na TYM forum, z tego względu że ma ono dla mnie dużą wartość (mam nadzieję że Admin mi wybaczy to Fou Paux :) ). Dużo artykułów na temat przenoszenia domów z bali jest w miesięcznikach archiwalnych Ładny Dom. Przyznam się szczerze, że moim początkowym celem też była zakup i przebudowa starszego domu z bali, ale o budowie nowego zadecydowały 2 rzeczy:

1) Rozkład pomieszczeń;

2) Taki dom trzeba byłoby docieplić (wełna, folie itp).

3) Jeśli stawiam dom od początku to wybrałem taką grubość ścian żeby nie docieplać. Koszt w takim przypadku niewiele większy od spożytkowania "starych" bali. Jeśli będe miał trochę więcej czasu to "przelecę" archiwalne numery i mogę Ci wysłać na Priv. Pozdro

Dzięki Seba za zainteresowanie ważną informacją jest że ten domek ma być rekreacyjny umiejscowiony w górach także użytkowany czasami w okresie zimowym. Właśnie ten stary dom ma specyficzny charakter jego rozplanowanie jest do zaakceptowania a i grubość bali to ok. 22-24cm no i w żadnym wypadku nie może być ocieplany bo straci swój "bacówkowy" charakter, stan techniczny przyzwoity jak na 1939rok budowy, materiał pdb. jodła, pewnie będzie trzeba wymienić podwaliny. kryty dachówką płaską jest jej spory zapas bo sąsiednie budynki gospodarcze też są nią kryte. wymiary chaty to 13m X 6m Koszt to ok 6000,-PLN. Wstępne oględziny fotografii przez fachowca potwierdzają dobry stan budynku, niezbyt daleki transport. Myślę o lekkim podwyższeniu by wykorzystać poddasze, no i oczywiście musi być "piwna weranda" Więc czy nie warto spróbować?????

Jak za kwotę 6000 to gra jest warta świeczki. Należałoby jeszcze sprawdzić stan belek tzn czy nie są jedzone przez robaki. Grubość bali 23-24 w zupełności wystarcza bez docieplenia. Gdzieś czytałem, o możliwości odnowienia bali użytych z innego budynku. Jest to troche pracochłonne, ale efekt jest warty zachodu. Acha, dawniej domy były "mszone" mchem leśnym wysuszonym. Teraz stosuje się tzw. skrontki z wióra. Po roku, 1,5 trzeba to uszczelnić. W gazecie VILLA Nr 12/2005 jest fajny domek. Zastosowano do wykończenia wnętrza belki "starsze". Efekt piorunujący. Ponadto polecam książkę: Budownictwo ludowe w górach. Materiały z sympozjum Kraków 2.12.2000. Jest dosyć sporo na temat dawnego budownictwa na nie tylko na Podhalu ale i wSudetach. W razie pytań służę pomocą.

W zasadzie prowadzę już rozmowy z jednym gościem od przenoszenia, dużym plusem jest to że pochodzi z regionu i w razie jakichkolwiek poprawek mam go dosyć blisko. wstępnie określił się na ok 12000-15000,-PLN za przeniesienie plus dodatkowe prace -ganek podwyższenie, ma również ekipę od fundamentów zrobią go z betonu i kamienia. najbardziej w tej chwili nurtuje mnie problem ogrzewania (muszę jego koszt budowy jakoś orientacyjnie wyliczyć by określić się z budżetem). Mój pomysł: kominek z płaszczem wodnym -obsługa co. i cwu. plus ogrzewanie elektryczne co. i cwu. (brak gazu) Podczas nieobecności w zimie działa elektryczne centralne ogrzewanie utrzymujące temperaturę minimalną 8-10*C (być może wsparte Panelem solarnym w dzień) z możliwością zdalnego sterowania. Podczas obecności kominek obsługujący co. i cwu. elektryczne dogrzanie w nocy jak kominek się wypali a w dzień jak śmigamy na nartach to solar plus prąd(w godz.13-15). W lecie wykorzystany solar plus ew. prąd do cwu. Naprawdę nie mam pojęcia jak to do kupy poskładać mocno się gubię czy piec elektryczny dwu czy jedno funkcyjny jaki zasobnik itp itd Przydał by mi się jakiś schemat takiej instalacji i lista elementów składowych

Może ktoś się zlituje i mi to objaśni łopatologicznie Z pozdrowieniami Paweł. :roll: :cry: :D

Jesli chodzi o ogrzewanie to przy zastosowanym kominku z płaszczem wodnym obieg musi być otwarty. Przy zastosowaniu "porządnego" komnka przy jednorazowym załadunku drewna wystarcza na 10-12h. Z elektrycznym ogrzewaniem to trochę ryzyko (podczas nieobecności w domu drewnianym). W każdym bądź razie miałbym obawy. Aktualnie użytkuje w mieszkaniu piec gazowy dwufunkcyjny (bez zasobnika). Musze sie przyznać, że jestem bardzo rozczarowany. O ile szybko woda się nagrzewa, to niemożliwe jest równoczesne użytkowanie prysznica i np. kranu w kuchni (raz leci woda gorąca, raz chłodna). Widać, że brakuje zasobnika. Także do domku zastosuję piec jednofunkcyjny - kondensacyjny (większa sprawność) i zasobnik odpowiedniej mocy w zależności od użytkowanej powierzchni. Schematy instalacji możesz znaleźć w wyszukiwarce. Zwróć uwagę na to, że kominek z płaszczem wodnym sporo kosztuje + instalacja itp. Dolicz koszt paneli słonecznych. A myslałeś o GWC (gruntowym wymienniku ciepła) z rekuperatorem? Lub kominek z rozprowadzeniem ciepła rurami? Jeden z forumowiczów budował coś takiego. Nawet fajnie mu wyszło i pozwolił mi pooglądać - proszę bez podtekstów :) . Podaję link:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63831

Pozdro

Gosiu, wejdź na Grupę Krakowską http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=934&highlight= i pogadaj z Rencią :)

Buduje dom z bali i chyba ma już dobre rozeznanie. Podobno (podobno...) Interdom nie jest zbyt terminowy. Tak gdzieś czytałam.

A Rencia wynalazła jakąś solidną ekipę z Istebnej chyba.

A tu masz Dzienniczek Renci: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63551&highlight=

Pozdrawiam :)