Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszany piorunochron

Gość

Recommended Posts

Moim zdaniem nie:

1. Balchodachówka jest bardzo delikatna, tak naprawdę to "cienka blaszka", przy uderzniu pioruna mogłaby ulec uszkodzeniu.

2. Pokryta jest warstwa lakierów i różnych takich środków, które stanowią wartswę izolacyjną.

3. Kłopotliwym byłoby wykonanie połączenia pomiedzy blachą (odromnikiem poziomym) a zwodami pionowymi.

Tradycyjny odgromnik wg mnie jest najlepszy.

Pozdrawiam

Leszek

Pytanie było do elektryka.

Odpowiedź w stylu "moim zdaniem" mija się chyba z celem (moim zdaniem).

Ja - nie elektryk , tylko hydraulik z zawodu, odpowiedzieć mogę "moim zdaniem tak, ponieważ pkt.1 ..pkt.2 i itd".

Czy jest tu "dyżurny elektryk - forumowicz"?

pzdr Rysio

jestem tym pierwszym Anonimem i jestem elektrykiem choć zupełnie innej specjalizacji. Wydaje mi się, że grubość blachy nie ma większego znaczenia jak również warstwa lakierów pokrywająca blachę, przy napięciu milionów voltów nie stanowi tak naprawdę izolacji. Może fachowiec z techniki wysokich napięc coś podpowie?

Lechu5- widze że stawiasz chałupe fachowo bo spotkałem juz takie rzeczy na Forum że ławy były wylane bezpośrednio w wykopie, mam nadzieję że to nie spowodowało kłopotów tych inwestorów, którzy tak zrobili. "Produkowałem" się kiedyś na forum na temat fundamentów ( takie tam drobne spostrzeżenia na tym etapie budowy a późniejsze spokojne spanie w nowym domku) nomen omen jest "fundamentalny" problem dla domu.Pzdr.PWM.

Lechu5 dobrze to powiedziałeś że zgodnie ze "sztuką budowlaną" bo w dalszym ciągu pomimo takich czy innych zmian w naszym kraju jest to sztuka, zastanawia mnie tylko to dlaczego tę sztukę, żeby mieć w miare dobrze wybudowany i wykończony dom, powinien opanować inwestor i myślę że nawet ilość "kasy" nie ma na to wpływu w dalszym ciągu trzeba samemu budowy dopilnować, czy się mylę?

Ile m2 pow/uż. ma mieć Twój dom, jeśli to nie tajemnica.

Pzdr.PWM.

waladowanie atmosferyczne wyglada jak zygzak poniewaz "szuka" drogi o najmniejszej impedancji (oporze w duzym uproszczeniu). dlatego buduje sie piorunochrony aby wyladowanie to odbylo sie po konkretnej drodze a nie drodze przypadkowej (np. po antenie albo drabinie aluminiowej). nikt nie da pewnosci ze to po dachu i np po rynnach odbedzie sie wyladowanie. zawsze w poblizu moze znalezc sie element o nizszej impedacji niz nasz dach.

wniosek: albo nie liczmy zbytnio na ochrone albo zrobmy porzadna instalacje odgromowa.

do lechu5: nie ja się ciskam tylko inny anonim- niestety nie udaje mi się zalogować co jest źródłem takich nieporozumień. Oczywiście dziękuję wszystkim , którzy coś napiszą nawet gdy zaczną od "moim zdaniem". Szczególnie że z tego co wiem teoria wyładowań atmosferycznych jest nie do końca poznana i dzisiejsze autorytety mogą za kilka lat być "obalone". Myślę, że dobre uziemienie blaszanego dachu może być skuteczną ochroną przed niekontrolowanym przebiegiem (np. przez wewn. inst. elektr) wyładowania zupełnego.

Do Tom soyer

Na discovery oglądałem swego czasu program o wyładowaniach atmosferycznych. Robiono tam zdjęcia tuz przed uderzeniem pioruna.

Pokazano tam tzw. "streamery" czyli rodzaj błyskawic "w górę" od elementu (drzewa, piorunochronu) które niejako wabiły zwykłe błyskawice. Później usłyszałem o równomiernym rozłożeniu ładunku na większej powierzchni (blachodachówka) i tak wiążąc te fakty myslę, że w tym co napisałem może być trochę sensu.

Z drugiej strony tak jak pzredmówca potwierzdam- nauka o ochronie odgromowej opiera się na teorii prawdopodobieństwa. Czyli nawet zastosowanie piorunochronu, zwodów (zwróćcie uwagę na nazwę) nie daje 100% ochrony. Z "zeznania" znajomego inzyniera elektryka (świeżo po szkole :smile: wiem, że prawdopodobieństwo trafienia pioruna w ochronę słupów WN wynosi ok.98% Tak naprawdę jednak wolałbym nie sprawdzać :wink:

Grzegorz

pwm

Mały domek ok. 130 m2+garaż z boku powiększony na dwa auta.

I mam jeszcze pytanie może ktoś coś fachowego odpowie w kwestii pierwszej izolacji przeciw. poziomej bo jak pisałem robię cienką wylewkę po to, żeby odizolować ławy wraz ze słupami i nie dziurawić tej izolacji a potem już na ławy pójdą bloczki bez izolacji, a tu dziś mój znajomy : czy nie szkoda ci pieniędzy ja tam bym przedziurawił papę przez pręty i zalał lepikiem.

Czy miał rację?

lechu5

greg

ochrona odgromowa nie jest w stanie sama i nigdy w 100% ochronic nas i tego co mamy przed zniszczeniem. chodzi jedynie o ukierunkowanie wyladowania. blaszany dach moze byc elementem chroniacym jesli np ma dobre uziemienie i nie przeszkadza mu w tym np. 4m antena na kominie.

Zjawisko wyladowan atmosferycznych poza tym ze nie jest do konca poznane to jeszcze jest bardzo zmienne i zalezy od wielu czynnikow na ktore czesto nie mamy wplywu.