Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga remontowa.

4pablo

Recommended Posts

Za 2005 rok dokonałam odliczenia z tytułu ulgi remontowej. Otrzymałam zwrot z US. Posiadam tytuł prawny do domu, w akcie notarialnym widnieje zapis, że dom jest w stanie surowym otwartym. Urzędnik przy weryfikacji zeznania podatkowego zażądał dostarczenia dokumentu stwierdzającego zakończenie budowy(dom jest zamieszkały od ponad roku). Nie mam takiego dokumentu. Jakie mogą być w tej sytuacji konsekwencje? :-?

Nie możesz remontować czegoś, co nie jest wybudowane, nakłady na ten obiekt, to w dalszym ciągu budowa. Moze Ci grozić zwrot otrzymanej ulgi plus odsetki i mandat (domiar). Na sporządzenie umowy użyczenia innego lokalu (wykończonego), trochę za późno (chociaż może nie), a i na zamelowanie w nim z datą wsteczną nie ma szans. Zameldowanie nie jest konieczne, bo możesz przecież remontować, aby zamieszkać, ale czy wszystko "podciągniesz pod remont".

Za 2005 rok dokonałam odliczenia z tytułu ulgi remontowej. Otrzymałam zwrot z US. Posiadam tytuł prawny do domu, w akcie notarialnym widnieje zapis, że dom jest w stanie surowym otwartym. Urzędnik przy weryfikacji zeznania podatkowego zażądał dostarczenia dokumentu stwierdzającego zakończenie budowy(dom jest zamieszkały od ponad roku). Nie mam takiego dokumentu. Jakie mogą być w tej sytuacji konsekwencje? :-?

a co znaczy tytuł prawny? kupiłeś dom w stanie surowym zamkniętym i co dalej? zgłosiłeś zakończenie budowy do PINB czy zasiedliłeś go bez zgłoszenia? :o - bo jeśli tak to PINB może dołożyć kare 10.000zł

Może źle opisałem przypadek.

Osoba z rodziny postawiła dom, który jest już zasiedlony , a z dokumentów wynika, że jest w stanie surowym otwartym.

Sorry, ale nie można mieszkac w stanie surowym otwartym. Lepiej pogadaj z urzędnikiem - tak naprawdę nie możesz remontować domu nie odebranego.