4pablo 07.01.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Za 2005 rok dokonałam odliczenia z tytułu ulgi remontowej. Otrzymałam zwrot z US. Posiadam tytuł prawny do domu, w akcie notarialnym widnieje zapis, że dom jest w stanie surowym otwartym. Urzędnik przy weryfikacji zeznania podatkowego zażądał dostarczenia dokumentu stwierdzającego zakończenie budowy(dom jest zamieszkały od ponad roku). Nie mam takiego dokumentu. Jakie mogą być w tej sytuacji konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 07.01.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Nie możesz remontować czegoś, co nie jest wybudowane, nakłady na ten obiekt, to w dalszym ciągu budowa. Moze Ci grozić zwrot otrzymanej ulgi plus odsetki i mandat (domiar). Na sporządzenie umowy użyczenia innego lokalu (wykończonego), trochę za późno (chociaż może nie), a i na zamelowanie w nim z datą wsteczną nie ma szans. Zameldowanie nie jest konieczne, bo możesz przecież remontować, aby zamieszkać, ale czy wszystko "podciągniesz pod remont". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 07.01.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Za 2005 rok dokonałam odliczenia z tytułu ulgi remontowej. Otrzymałam zwrot z US. Posiadam tytuł prawny do domu, w akcie notarialnym widnieje zapis, że dom jest w stanie surowym otwartym. Urzędnik przy weryfikacji zeznania podatkowego zażądał dostarczenia dokumentu stwierdzającego zakończenie budowy(dom jest zamieszkały od ponad roku). Nie mam takiego dokumentu. Jakie mogą być w tej sytuacji konsekwencje? a co znaczy tytuł prawny? kupiłeś dom w stanie surowym zamkniętym i co dalej? zgłosiłeś zakończenie budowy do PINB czy zasiedliłeś go bez zgłoszenia? - bo jeśli tak to PINB może dołożyć kare 10.000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pablo 07.01.2007 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Może źle opisałem przypadek.Osoba z rodziny postawiła dom, który jest już zasiedlony , a z dokumentów wynika, że jest w stanie surowym otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.01.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Może źle opisałem przypadek. Osoba z rodziny postawiła dom, który jest już zasiedlony , a z dokumentów wynika, że jest w stanie surowym otwartym. Sorry, ale nie można mieszkac w stanie surowym otwartym. Lepiej pogadaj z urzędnikiem - tak naprawdę nie możesz remontować domu nie odebranego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 07.01.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 A ja w pozwoleniu na budowę mam: "nie wymaga pozwolenia na użytkowanie", w związku z czym użytkuję go, nawet jestem zameldowany (a wykończone tylko 2 pomieszczenia), ale korzystać z ulgi na niego nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts