Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie-płaszcz wodny, solar i...?

Recommended Posts

Witajcie.

Chcialbym prosic Was o porade. Szukalem na forum informacji na temat wyboru rodzaju ogrzewania domu, ale konkretnie tego przykladu, o ktory mi chodzi, szczegolowo nie znalazlem.

Dom 180m2, kubatura 780m3, docelowo 4 osoby - w tej chwili 2 :)

Myslimy o kominku z płaszczem wodnym, solarach i piecu. I teraz pojawia sie pytanie: gazowy czy elektryczny? Ogolnie kominek i solary mialyby wspomagac piec. Tylko pytanie czy jesli gazowy, to warto wydawac pieniadze na projekt i przylacza? Dodam tylko, ze w tej chwili mozemy pozwolic sobie na to, a w przyszlosci raczej koszty eksploatacji przy piecu gazowym powinny byc nizsze. Czy moze lepiej piec elektryczny?

I jeszcze jedno. Wybor kuchenki czy gazowa, czy elektryczna w tej chwili nie ma znaczenia.

Poradzcie...

Dziekuje :)

zestawienie kocioł gazowy wspomagany kolektorami słonecznymi jest owszem ok,

sam mam wspomaganie kotła kondesacyjnego kolektorami próżniowymi,

ale, no właśnie jest jedno ale,

jeżeli bym miał to jeszcze raz robić to w żadnym wypadku nie wchodziłbym w kolektory próżniowe,

za te pieniądze które przeznaczyłem na kolektory próżniowe, 50 rur, naprawdę z najwyższej półki, miałbym co najmniej 8 a raczej 10 płyt płaskich, które przy tej ilości mialyby o wiele większy uzysk energii słonecznej,

musisz się liczyć z tym, że jest to rozwiązanie drogie w wykonaniu, za to o wiele tańsze w eksploatacji zwłaszcza w przypadku ma się kominek z płaszczem i dostęp do taniego drewna,

Jak dobrze zrozumiałem, to jednak kocioł gazowy.

A czy w ogóle z doświadczenia (bądź słyszenia) wiecie czy warto się zastanawiać nad kotłem elektrycznym i wykorzystaniem II taryfy? Czy jednak zdecydowanie gaz? Gdyby nie było płaszcza ani kolektorów, to wybór byłby prosty...

Dzięki za podpowiedź, na pewno pomyślę o kolektorach płaskich :)

Witajcie.

Chcialbym prosic Was o porade. Szukalem na forum informacji na temat wyboru rodzaju ogrzewania domu, ale konkretnie tego przykladu, o ktory mi chodzi, szczegolowo nie znalazlem.

Dom 180m2, kubatura 780m3, docelowo 4 osoby - w tej chwili 2 :)

Myslimy o kominku z płaszczem wodnym, solarach i piecu. I teraz pojawia sie pytanie: gazowy czy elektryczny? Ogolnie kominek i solary mialyby wspomagac piec. Tylko pytanie czy jesli gazowy, to warto wydawac pieniadze na projekt i przylacza? Dodam tylko, ze w tej chwili mozemy pozwolic sobie na to, a w przyszlosci raczej koszty eksploatacji przy piecu gazowym powinny byc nizsze. Czy moze lepiej piec elektryczny?

I jeszcze jedno. Wybor kuchenki czy gazowa, czy elektryczna w tej chwili nie ma znaczenia.

Poradzcie...

Dziekuje :)

Witam.

Korzystam z pieca gazowego, kominka z pw, i solarów

Swoje koszty zapotrzebowania na energię, oraz opis domu zamieściłem na

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86239&postdays=0&postorder=asc&start=300

Życzę dobrego wyboru

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

henryx A wystarczy ci pojemnośc zasobnika aby piec działał tylko w taniej taryfe? Jeśli tak to różnica w eksploatacji między gazem a prądem może być niewielka. A jeśli będziesz bardzo często palił w kominku to może nawet prąd wyjdzie cię taniej. Trochę zależy też od tego pod jaki ZE podpadasz. Różnice w cenie taniego prądu pomiędzy miastami bywają znaczne od mniej niż 20 gr/kwh do ponad 27 gr/kwh.

re Jezier

[...]staraj się podawać ludziom rzeczywiste koszty a nie ceny abstrakcyjne

Dyskusja dotyczy TYLKO kosztów CWU i [oczywiście] Jezier ma rację.

A Jezier jest na forum od 5 lat. Ty od kilku dni.

Więcej taktu kbab. :roll:

pozdrawiam TomekJ

W każdym zużyciu energii należy rozliczyć koszty po cenie rzeczywistej (wynikającej z zapłaconego rachunku) a nie abstrakcyjnej. Jeśli Jezier znajdzie chociaż jeden przykład użytkownika, któremu rzeczywisty koszt kWh zmieści się w podanej cenie to zwracam honor, chociaż także on dokładnie wie, że podana cena jest abstrakcją, bo płacimy za energię drożej. Już wcześniej pisałem o znacznych różnicach w cenie 1 kWh, podaję przrykład

w 2006r za 1 kWh zapłaciłem

1477,85/3567=0,414312

natomiast sSiwy12 (inny użytkownik forum) za 1 kWh zapłacił

719/2057=0,3495382

i to są ceny rzeczywiste, natomiast podane wyżej "nieosiągalne", jeśli ktoś myśli inaczej niech poda swoje obliczone za 2006r wg wzoru

suma z rachunków/zużyte kWh

Leon z Wrocławia

Zafiksowałes się na tym swoim zestawieniu.

Ja piszę o ogrzewaniu a ty o całym prądzie. Nie tędy droga.

Zresztą zobaczyłem na podawane przez ciebie zużycie. Piszesz, że spaliłeś 546 m3 gazu.

Zajrzałem do cennika gazowni z mojego rejonu. W taryfie W2 od początku stycznia 2007 r. gaz GZ50 kosztuje 1,5372 zł za 1m3 a abonament 140,54 zł rocznie.

546*1,5372+140,54=979.85

Zwykły piec o średniorocznej sprawności 90% wyciągnie z tej ilosci gazu ok 4668 kWh.

979,85/4668=0,21 zł/kWh.

Na pewno sa w Polsce zakłady energetyczne w których tyle kosztuje tani prąd, nie wiem nawet czy nie we Wrocławiu.

Oczywiście że Jezier ma rację. W niektórych przypadkach, ogrzewanie CO i CWU elektrycznościa może być tańsze od ogrzewania gazem miejskim. A już tym bardziej licząc tak jak liczy kbab - czyli rachunki zapłacone, a nie abstrakcja.

Podam bardzo skrajny lecz realny. Dom o powierzchni 130m2, dwie osoby. Liczę tylko Co i CWU, bo pozostałe koszty energii "bytowej" będą takie same (w CO i CWU wliczyłem energie pobieraną prze pompy obiegowe)

I tak dla elektryczności zużycie roczne:

CO ilość zuzytej enegii 1950 kWh x 0,36 = 702,-

CWU " " " 1200 kWh x 0,36 = 432,-

Razem =1.134,- rocznie

Dla gazu miejskiego zużycie roczne:

CO 856 m3 x 1,6 = 1.370,-

CWU 396 m3 x 1,6 = 633,-

Razem: = 2.003,- rocznie

Fajne porównanie? Zaręczam, że nie tylko realne. :wink:

Pieca pracującego wyłącznie w II taryfie nie można traktować ceną uśrednioną z rachunku bo obciązasz go dodatkowymi odbiornikami prądu (pracującym w I taryfie) i porównanie kosztów jest nierzetelne. A co do kosztów rocznych to u mnie wychodzi 0,27 zł 1kW

Podaj ile wg rachunków zapłaciłeś, oraz ile wg licznika zużyłeś, jestem pewny, że będzie więcej.

Większość ludzi jest przekonywana przez monopolistów piejących z zachwytu jakie to ich systemy są tanie, np dystrybutorzy gazu płynnego, lub oleju, również prądu. Natomiast nabici w butelkę ludzie potem dziwią się dlaczego tak wysokie rachunki płacą. Wszystko dlatego, że w płaconych rachunkach płacimy za pozycje, których nie naliczamy we wstępnych obliczeniach. Jeśli za m3 gazu w roku 2006 w jednym mieszkaniu zapłaciłem 37 zł, zaś gazownia rozlicza po 0,7688 zł gaz + 0,4741 zł przesył, to dla mnie ważniejsza jest kwota, którą faktycznie zapłaciłem a nie ta którą podaje monopolista.

Jeśli kogoś obraziłem to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.

Jednak najbardziej wartościowe rady to te, w których użytkownicy podają realne (zapłacone) koszty a nie teoretyczne nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.