Krzys1 14.05.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Zakłada właśnie do swojego domku instalację c.w.u. i c.o.(podłogowa). Zimą nie będę jeszcze mieszkał ale wszystkie posadzki zostaną wykonane.Mój instalator proponuje mi zrobienie próby szczelności w owych instalacjach powietrzem (gdyby robić wodą to mogą być problemy z wygonieniem jej w całości z instalacji). Czy taka próba jest dozwolona?Jeśli tak to jak powinna przebiegać?Bardzo proszę o pomoc bo sprawa jest pilna (na dniach).Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.05.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Instalacja powinna byc taka wykonana zeby byla mozliwosc spuscic z niej wode calkowice, podobnie jak ja calkowicie napelnic i odpowietrzyc jesli zajdzie taka koniecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 14.05.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Mam podobną sytuację. Próbę ciśnieniową zrobiłem, zarówno na podłogówkę, jak i instalację wodną (przed i w trakcie wylewek). Zamierzam wodę niedługo spuścić i przedmuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 14.05.2003 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Czyli nie można wykonać próby sprężonym powietrzem?Z podłogówki nie byłoby większych problemów ze spuszczeniem wody, ale z rur c.w.u. już tak. Puszczone są w podłodze i miejscami się krzyzują, czyli jedna jest na drugiej i tworzy się wzniesienie, przez to właśnie trudno lub wręcz niemożliwe jest wygonienie z tamtąd wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 14.05.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Tylko za bardzo nie będzie wiadomo, którędy ucieka... Jak masz wodę - sprawa jasna. Tam, gdzie mokro - jest nieszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 14.05.2003 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Ale mnie to nie interesuje którędy ucieka. To sprawa fachowców. Tylko chcę się dowiedzieć jak powinna przebiegać próba ciśnienia z wykorzystaniem sprężonego powietrza. Czy ma to trwać 1 godzinę czy może 1 dzień. Przy jakim ciśnieniu ma to być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 mozesz zrobic podobnie jak w instalacjach gazowych - bada sie sprezonym powietrzem. trzeba sie dobrze do tego przygotowac: najlepiej zaistalowac rejestrator cisnienia (bedzie czarno na bialym) i temperatury (cisnienie w instalacji bedzie sie zmieniac nie tylko pod wplywem nieszczelnosci ale takze pod wplywem temperatury). Proba powinna trwac przynajmniej dobe (lepiej dwie). ciagly spadek cisnienia (takze przy rosnacej temperaturze) swiadczy o nieszczelnosci. Nalezy badac cisnieniem przynajmniej 2x wiekszym on nominalnego. Nieszczelnosci mozna poszukac namydlonym pedzlem lub specjalnym sprayem.powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.05.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 jeszcze dodam do mojego postu powyzej ze instalacje mozna wypelnic nie tylko woda ale i roznymi plynami (np glikolem) ktory nie zamarza a ma tez lepsze wlasciwosci chroniace instalacje i jest mniej scisliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 14.05.2003 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Dzięki TomAle jak nie mam rejestratora to o ile może spaść ciśnienie?I czy w ogóle może?Jakie dokładnie powinny być ciśnienia dla c.w.u. i dla c.o.?Czy są na to jakieś normy?A na płyny to myślę że szkoda pieniędzy. Byłoby to dobre bo nie trzeba wypuszczać tego na zimę ale znowu ta kasa.Jeszcze raz dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 14.05.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Pisałem już o próbie ciśnieniowej whttp://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=8760&forum=34http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=9924&forum=34Jeśli chodzi o podłogówkę toPrzed zalaniem pętli grzewczych jastrychem należy zawsze wykonać próbę szczelności instalacji. Przeprowadzamy ją po napełnieniu instalacji wodą pod ciśnieniem próbnym o 2 bary wyższym od ciśnienia roboczego, jednak nie niższym niż 4 bary. Ciśnienie to należy utrzymywać także podczas układania jastrychu. Jego kontrola umożliwia natychmiastowe wykrycie ewentualnego rozszczelnienia instalacji. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-05-14 22:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 15.05.2003 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 VPSA jeśli nie chcę wpuszczać wody do rur to czy możliwe jest sprawdzenie tylko sprężonym powietrzem zarówno c.o. jak i c.w.u.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 15.05.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Oczywiście że jest możliwe.Ja osobiście nie stosuję tej metody. Pompuję wodę i zresztą norma też mówi o wodzie. Gdy klient chce aby usunąć wodę z instalacji to ją usunę sprężonym powietrzem. Ot i po wodzie.Przy wodzie widzisz gołym okiem ewentualną nieszczelność. Przy powietrzu niestety nie. Choć można i z tym sobie poradzić. Sam chcesz wykonać próbę szcelności czy tylko wiedzieć na czym polega ? Jeśli instalację wykonywała firma musisz dostać protokół szczelności i się pod nim podpisać.Do kompletu z próbami szczelności dobrze jest jak można wykonać jeszcze próbę szczelności na goraco. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-05-15 22:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 16.05.2003 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Dzięki VPSSam tego nie będę robił, robi mi to firma. Al echciałbym wiedzieć na czym to polega żeby mnie nie zrobili w balona. Na pewno wykonają to sprężonym powietrzem, dlatego jeśli możesz to napisz jak powinna przebiegać próba, głównie ile powinna trwać. Bo ciśnienie chyba powinno być 2x większe od roboczego. Będą mi w ten sposób sprawdzać c.o. i c.w.u.Jeśli to nie kłopot dla Ciebie to opisz mi tą próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 17.05.2003 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 VPSodezwij się.Lub jeśli ktoś wie jak to zrobic proszę o opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 19.05.2003 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Proszę pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Krzyś1nie pomogę Ci, ale z pewnością o takiej próbie czytałem już na tym forum. Tylko nie wiem gdzie. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.05.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 On 2003-05-14 21:27, Krzys1 wrote: Dzięki Tom Ale jak nie mam rejestratora to o ile może spaść ciśnienie? I czy w ogóle może? jesli nie masz rejestratora to przydalby sie manometr z rejestracja (dwoma dodatkowymi wskazowkami) max i min cisnienia dobrany na zakres cisnien podczas proby. cisnienie moze spasc jedynie jesli spadnie temperatura (zmienia sie gestosc cieczy lub gazu). wszelkie zmiany cisnienia zwiazane sa liniowo jedynie ze zmianami temperatury. dlatego nalezy mierzyc oba te parametry. Jakie dokładnie powinny być ciśnienia dla c.w.u. i dla c.o.? Czy są na to jakieś normy? VPS juz troche podal. ja niestety nie pamietam szczegolow A na płyny to myślę że szkoda pieniędzy. Byłoby to dobre bo nie trzeba wypuszczać tego na zimę ale znowu ta kasa. Jeszcze raz dzięki bardzo. nie jest to taka kosmiczna cena przy dzisiejszych instalacjach o bardzo malej pojemnosci. napelniasz raz na 10lat i nie musi to byc glikol ale np najzwyklejszy plyn do chlodnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 20.05.2003 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Dzięki TomAle z tym płynem do chłodnic to się troche boje.Przede wszystkim nie wiem co na to producent pieca (gazowy Viessman), ponadto jak zachowa się tworzywo sztuczne po zalaniu płynem(czy nie nastąpi przyspieszone starzenie), płyny chłodnicze są o wiele lepszym penetrantem a niżeli woda. Oto moje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.05.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 mozesz o to wszystko zapytac producentow. najlepiej - jesli sie zdecydujesz - popros o oswiadczenie faxem ze twoj piec albo instalacja moga pracowac z taka ciecza. spotkalem sie w niemczech ze niektorzy producenci/dostawcy kotlow nawet zalecaja prace swoich urzadzen z cieczami innymi niz woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.05.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Witam. Termet wyraźnie w instrukcji zastrzega, że instalacja może być wypełniona tylko i wyłącznie wodą spełniającą odpowiednie PN, pod rygorem utraty gwarancji. Zakazuje używania jakichkolwiek innych płynów, ze względu na ich niekorzystny wpływ na uszczelki.Pewnie w ten sposób się zabezpieczają, bo na pewno nie wszystko działa niekorzystnie... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts