Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Just do It" - rock'n'rollowa jazda

Recommended Posts

Witaj Sylwia

Tak mniej więcej będzie wyglądał domek do 31.08. Doprojektowana została piwnica, wiata garażowa, większe okna na parterze, sześć okien dachowych. Natomiast bale będą tak właśnie wyglądać jak na zdjęciu. Wszystko ręczna robota. Startuję z piwnicą, jak tylko zima się skończy. W moim dzienniku będą wszystko opisywał.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Na razie bez problemów. Mam umowę, wpłaciłem zaliczkę. Dom ma być wybudowany do końca lipca. Widziałem jego robotę - faktycznie zna się na rzeczy. Nie jest oczywiście najtańszy. Rada dla Ciebie: Jak się na niego zdecydujesz - rezerwuj od razu termin a potem dopiero kupuj lub rób projekt i to najlepiej u Pani Trembskiej w Skierniewicach, bo ona zna się na jego konstrukcji. O efektach współpracy będę informował :D

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

RADEK..

pewnie że trzymamy kciuki..i ciągle właże na to forum balowe, potem do Twojego dziennika...a tutaj tak długo nic nie pisałes..

no ale wkońcu 3.07 doczekałam się maciupeńkiego wpisiku..

a jaką masz ziemię że takie błoto i koniecznie robiłeś drenaże...- ale..przecież ty masz piwnicę to może to jest konieczne?? ile taka drenażowa przyjemność cię kosztowałą??, też mamy w planie ale się zastanawiamy czy robic?..

Co do drenażu

Działka jest w lesie. Do głębokości 2,5 metra był tylko piaseczek, po czym... :evil: pojawiła się glina. Woda stała po każdym deszczu jeszcze parę dni. Konsultacja z kierownikiem i już. Przy piwnicy polecam bardzo. Byłem zaskoczony efektem :o

Co do impregnacji

Dzięki za info - musze pogadać z wykonawcą o tym. Więźbę już mi dowiezie, ale chcę jeszcze kupiś nieobrzynaną deskę w kolorze drewna na elewację. No i ta nie może być zielona. Pewnie sam będę impregnować :(

Przy zakupie dech na elewację ścian szczytowych zwróć uwagę aby nie były za szerokie max 30cm - szersze po doschnięciu lubią łudeczkować.

Zaimpregnujesz je po położeniu na ścianie szczytowej. Ja do impregnacji stosowałem BOROSOL 9 - impregnat (żółty - a właściwie kanarkowy na szczęście szybko blednie na słońcu) rozpylany za pomocą opryskiwacza ogrodowego z 3m lancą.

Z daleka nie widać ale robią się szpary co nie jest miłe dla elewacji zewnętrznej - może to prowadzić do zamoknięcia ocieplenia ścian szczytowych.

Jest jeszcze jedno - dopilnuj aby dechy były przybite w ten sposób aby woda mogła spłynąć bezpośrenio na ścianę z bala (u mnie było coś w rodzaju półki i miałem powódź w domu)

Szop - dzisiaj rozmawiałem z bratem Krzyśka. Powiedział, że deska elewacyjna musi być odpowiednio układana - jeśli bardzo zacina deszcz - to masz rację. Wtedy deskę trzeba kłaść poziomo na zakład. Daj zdjęcie ściany szczytowej to pogadamy. Może jakaś rada się na to znajdzie - u Wielkiego Brata.

U mnie zaciekało na łączeniu ściany szczytowej i ściany z bali przez to, że deski ściany szczytowej były za bardzo cofnięte do wnętrza budynku i woda skapywała na najwyższy bal od góry.

Jutro podrzucę zdjęcia bo dzisiaj już ciemno a nie mam fotki jak to wyglądało po poprawkach