Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM FAMILIJNY pracownia JOTA

Recommended Posts

niu

domek A ma doskonale wykorzystaną powierzchnię - i dzięki temu wogóle nie jest mały!!!, będzie ładny i wygodny :D

a pomyślałyście może, by dodać ładną barierkę przy wejściu?

Gdyby stolarkę dać drewnianą i drewnianą wykończeniówkę dachu, ładnie by to wyglądało, a przy okazji można by tam powiesić skrzynki z kwiatami :)

I domek byłby optycznie ciut lżejszy, niż przy tych murowanych bokach.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak zerknęłam jeszcze i mam drobna sugestię co do małej łazienki.

Otóż lepiej wg mnie zrobić szerszą kabinę, jest miejsce - wnęka w pom. gospodarczym.

Szersza kabinka jest zawsze bardziej wygodna, a poniewaz to wnęka, wcale nie trzeba będzie kupować gotowej, drogiej kabiny, tylko można tam wpuścić odpływ w podłogę - trzeba to wcześniej zaplanować, na etapie wylewania podłóg i zrobić tylko szklane drzwi, np. u szklarza, będzie wiele razy taniej, a efekt ciekawszy i duża wygoda :)

Przy zastosowaniu drzwi przesuwnych do sypialni w głębi, szafy dałabym pomiędzy sypialniami, a wtedy wstawiła bym w ścianę pomiedzy salonem a sypialnią małżeńską szklaną taflę w ramie stalowej, drewnianej lub bez ramy.Dzięki temu migoczące z kominka światła będą przenikać do łóżka sypialni - efekt cudowny :p

co do kominka- poszła bym tu krok dalej - zrobiła bym go w innym miejscu - na ścianie vis a vis , pomiędzy sypialnią małżeńską a salonem, by był dwustronny :)

Takie wygrzewanie się we dwoje pod kołderką( albo raczej bez kołderki) z widokiem na kominek - czy to nie brzmi ciekawie :wink: :oops: :lol:

ja tak osobiście robię..do tego chcę malutką kozę w łazience, bo planuję tylko jedną łazienkę, taką 9 m2 a w niej małą i niedrogą kozę (koza nie potrzebuje komina, tylko stalowa rura wystarczy, a mała kosztuje około 3-4 tys., już taka ładna :D ).

pozdrawim serdecznie i w razie pytań proszę piszcie: [email protected] :D

O jej, ilu tutaj pomysłów...Ten dwustronny kominek to super pomysł, ale oznacza to dodatkowy komin też.

A to może jak znajdziesz czasu zerknij na mój projekt i podaj kilka takich wspaniałych pomysłów jak urządzić wnętrza (lubię styl rustykalny, ale nie koniecznie)!

:wink:

Tyle się napisałam i wszystko mi uciekło. Zaczynam od nowa!

Przede wszystkim BRADZO WAM DZIĘKUJĘ za Wasze uwagi! Właśnie zostałam zbesztana (czyt. zrównana z ziemią) przez moją rodzinkę, gdy pokazałam im ten projekt. A to, że nie ma piwnicy, a to, że poddasze nieużytkowe, a to, że nie ma ogrzewania na węgiel (czy ktoś jeszcze stosuje piece na węgiel????)...itd., itd. :( Chciało mi się ryczeć!

Podbudowałyście mnie! Właśnie dlatego urzekł mnie ten projekt: domek nie za duży, funkcjonalny, w sam raz dla małej rodzinki. Oglądałam jeszcze mnóstwo projektów, ale zawsze wracamy z Tomkiem do tego pierwszego.

Dziękuję też za cenne rady dotyczące wkończenia. Tak, ta kabina prysznicowa bardzo nas nurtowała i Twój pomysł wydaje się świetny!

Jeśli chodzi o zmiany, to myślałam, żeby wybudować ściankę działową między kuchnią a pokojem dziennym. Nie chciałabym jednak stawiać ściany, tylko wykorzystać ... hmy... jeszcze nie wiem, jak się to nazywa, ale mam na myśli kafle ze szkła. Wiecie co mam na myśli???

Rzeczywiście zastanawiałam się nad kolorem ram okiennych i kolorem dachówki. Najpierw myślałam, żeby niczego nie zmieniać, czyli pozostać przy ciemnym brązie. Jednak potem pomyślałam czy ten ciemny brąz nie będzie za smutny i przytłaczający? Tym bardziej, że planujemy założyć rolety antywłamaniowe w podobnej tonacji. Same widzicie... :lol:

Zresztą, coś Wam pokarzę. Nie wiem czy mi się to uda, bo ostatnio dzięki mojemu sprytowi uciekł mój cały psot. Zapiszę więc ten i za chwilę coś dokleję... O ile mi wyjdzie! :D

Zapomniałam jeszcze dodać, że planujemy w małej części wkorzystać poddasze. Choć projekt tego nie zakłada,aleTomek wymyślił, żeby w garażu zrobić dziurę i tam zamontować chowane schody na poddasze. W każdym domu znajdzie się "kilka cennych rzeczy", które szkoda wyrzucić, a nie ma gdzie ich schować, prawda? :wink:

Ja bym pomiędzy kuchnia i pokojem dziennym nie wstawiała pełnej ściany. Tobie chodzi o taką z luksferów, ale i tak bym zrobiła tylko do wysokości barku. Nie do samej góry. Szkoda zamykać tej przestrzeni.

A jak Wasza szerokość działki pozwala na to aby garaż poszerzyć o jeden metr to może warto o tym pomyśleć. Wtedy też będzie dodatkowe miejsce po prawej stronie na jakąś szafę na narzędzia, miejsce na kosiarkę itd. A ten pomysł z opuszczonymi schodami w stropie garażu jest dobry. Tylko wszystko uzgodnić z architektem, nawet takie „drobiazgi.” Zanim zamówicie projekt z wszystkimi zmianami to proszę się poradzić w pracowni, czy są w stanie zrobić te zmiany czy raczej sprzedadzą gotowy projekt, a zmianę zrobi Wam ktoś u Was.

Trzeba to wszystko uzgodnić zanim kupicie projekt.

A czy macie już Warunki Zabudowy, lub odpis z Planu Zagospodarowania, tam powinno być wszystko o tym co Wam wolno zbudować na Waszej działce i jaki to może być dom. Bo może się okazać, ze taki dom tam nie” pasuje”. Jeżeli nie masz udaj się do gminy, tam powinny podać Wam wymiary obszaru pod zabudowę, maksymalną wysokość, nachylenie dachu, itd.

W zasadzie może i masz rację z tą ścianką. Jeszcze to przemyślę. Fajnie byłoby zobaczyć ten domek w rzeczywistości. Martwię się czy po budowie nie okarze się, że nie spełnia moich oczekiwań z jakichś głupich powodów :( .

Tak, mamy już i mapkę i warunki zabudowy z gminy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybudować taki domek. Pytałam już w Jocie o zmiany w projekcie. Może nie o wszystkie, jakie wówczas przyszły mi na myśl, ale powiedzieli mi, żeby te sprawy przedyskutowac z architektem, który będzie adoptował ten projekt. Chyba tak zrobię zanim go kupię.

Chciałam wkleić zdjęcia Familijnych, które dostałam mailem z Joty, ALE NIE UMIEM!!!! Co robię ŹLE???? :evil:

Pozdrawiam!

:p

Zapomniałam dodać o garażu! Nie, nie jestem stara, tylko roztrzepana :wink: (każde tłumaczenie jest dobre, prawda?)

Działkę mamy prawie w kwadracie więc spokojnie moglibyśmy go powiększyć. Zastanawiam się jednak czy warto? W końcu garaż ma 20 m2. To dokładnie tyle, co mój duży pokój w bloku! Jak ogarnę go wzrokiem to myślę sobie, że nie tylko zmieści się w nim nasz samochód ale i kosiarka i nasze rowery. Tak sądzę. Aczkolwiek MOŻE się mylę??? Może jeszcze pomyślę! Dzięki za pomysł.

Na pewno pomyślę!!! :D

Niu dostałaś mailem zdjęcia familijnych z Joty?? Ja ich prosilam o to samo dla domku komfortowy C34 , ale w ogole mi nie odpisali :(

W ogole dziwne jest, ze moj domek pochodzi przeciez z tej samej pracowni http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=131&IdKolekcji=20&&action=showRzuty&php4sid=e7f93c3dad4556475e8801c3f854710e a jednak jakoś zniknał z ich oferty i teraz tylko murator go sprzedaje....dziwne.

Jak od nich wydębic te zdjęcia???

Zadzwoń do nich do Gdańska. Ja też najpierw pisałam maile, ale nie odpowiadali. :evil: Zadzwoniłam i pani jeszcze tego samego dnia wysłała te zdjęcia. Obiecywała mi róznież adresy, gdzie te domki można zobaczyć, z tym że nie wcześniej niż za dwa tygodnie. Tłumaczyła się bałaganem i rozgardiaszem z powowdu remontu biura. :evil:

Numer do nich to: 58 306 34 08

Daj znać, co załatwiłaś!

Pozdrawiam!

Moje Drogie :)

co do kuchni - radzę po prostu dać meble w kształt literki U, by szafki były także od strony salonu - wtedy zasłonią troszkę bałaganik, a będzie więcej szafek i blatów do pracy :D

Co do kominka dwustronnego - komin będzie jeden. wkleje fotkę na wzór, choć tu akurat kominek jednostronny.

Co do wejścia z garażu na poddasze - miałam tak w pierwszym projekcie byłego domu i to nie problem, tylko tam trzeba zabezpieczyć strop, jeśli jest drewniany :) , schodki drabiniste, składane, sa tanie.

co do koloru dachówki -radzę wybrac klinkier lub taniej - płytki klinkierowe, dopiero do nich dobrać dachówkę.

tutaj jest spory dach, bo to parterówka, więc moze tańszy braas - też wyglada ślicznie, zaraz wleję kolejną fotkę.

A klinkiery są różne -mnie się ostatnio spodobał zielony z Eko - klinkier, do tego zielona, butelkowa stolarka okienna, drzwi i zielone ogrodzenie.

Dachówka tez w zieleni, a elewacj ajasny , ciepły groszek.

warianty mogą być różne :D

dobrze to wybrać na etapie stanu surowego.

niu

bardzo, bardzo miło się Ciebie czyta :D

bedę tu często czuję zaglądać, by cieszyć sie z Tobą, bo masz fajny dystans do tego co robisz :D

pa, ja też idę położyć..na razie łobuziaczki :lol: sama jeszcze musze popracować, na jutro

:)

a co do pomysłów- te się pewno setki razy zmienią :D, przynajmniej u mnie tak jest :oops: :lol: