Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za projekt łazienki?

Berolina

Recommended Posts

Wszystko zależy co wchodzi w sklad usługi. Można projektować i "projektować"

Projekt to projekt.

Jak nie zawiera kompletu dokumentów wtedy nie nazywamy go projektem.

Reszta zależy od umiejętności specjalisty.

:wink:

Ano niekoniecznie : czasem projrkt wnętrza obejmuje także nadzór i "dostarczenie" wykonanwców :) Czyli total.

Wszystko zależy co wchodzi w sklad usługi. Można projektować i "projektować"

Projekt to projekt.

Jak nie zawiera kompletu dokumentów wtedy nie nazywamy go projektem.

Reszta zależy od umiejętności specjalisty.

:wink:

Ano niekoniecznie : czasem projrkt wnętrza obejmuje także nadzór i "dostarczenie" wykonanwców :) Czyli total.

Dalej sie będę upierał.

Projekt to projekt, a nadzór to nadzór.

Oddzielne pozycje w wycenie.

A jakby Panie potrzebowały więcej i precyzyjniej to polecam stronę

Stowarzyszenia Architektów Polskich i tam wszystko wyjaśnione szczegółowo

jest.

Ale nie żeby się zaraz upierać :):)

Wszystko kwestia umowy - jasne, że to są dwie różne rzeczy. Ja szukałam kogoś kto zdejmie mi z głowy wsio - i tak mam :):) Ale umowa między nami zawiera projekt, dobór materiałów,nadzór - bo wolałabym, żeby wyszło jak chciałam :):):)

• 1 month później...
Ja za pełny projekt łazienki (rozrysowanie płytek, aranżacja, elektryka, wszystko w rysunku technicznym) z nadzorem czyli na każde moje wezwanie przyjechał architekt zaplacilam 500 zł . Warto było bo miałam płytki wyliczone co do sztuki, nie były kładzione po sam sufit tylko na niektóre miejsca , w sumie mogłam sobie pozwolic na hiszpańskie droższe bo bylo do kupienia mniej metrow . Mysle że architekt tym samym mi sie zwrócił .

• 2 weeks później...
Dzisiaj rozmawiałam z architektem wnętrz. Mieliśmy dopiero wstępną rozmowę, więc nie wiem ile ostatecznie zapłacę, ale jeżeli chodzi o cenę, to projekt (z rzutami, rozrysowaniem wzoru i koloru płytek, wybór sprzętu AGD, mebli, itp. - słowem całość) ma kosztować: łazienki około 100 zł za metr kw., kuchni około 120 zł za metr kw., pokoje - około 70 zł za metr. Dodatkowo nadzór - jedna wizyta na budowie 100 zł, jeżeli kilka wizyt - około 70 zł. Architekt zaproponował ekipę budowlaną z którą współpracuje i która już realizowała jego projekty.

To droga jak na moja kieszeń , nie wiem jak na twoja ... mnie architekt wziąl 500 zł za pomieszczenie z kompletnym projektem, plytek, sufitow podwieszanych , mebli, elektryki i itp. wyszło za 6 pomieszczeń 3 tys. W tym bez projektów ale pełne doradztwo w zakresie kolorystyki , mebli i pomysłów na cała reszte domu , przynajmniej raz w tygodniu jest u mnie na budowie bo akurat wykańczamy juz i za przyjazdy kasy nie bierze nic....Dodatkowo jest na moj każdy telefon do zakończenia prac ...Jestem z niego bardzo zadowolona i uważam że za 3 tys to wykonał , wykonuje i jeszcze go nie raz wykorzystam, mase roboty . No ale Czestochowa to nie Szczecin choc i u nas sa architekci którzy nie wiedza ile juz brac !

Może dzis uda mi się wrzucic do albumu jego aranżacje :-?

http://foto.onet.pl/2t34e

W Szczecinie też znalazłam salon, w którym można za darmo dostać projekt np. łazienki, jeżeli kupi się coś z wyposażenia, chyba nawet bez dolnej kwoty, ale projektant bierze pod uwagę tylko to co kupię, a więc np. robi mi wizualizację płytek w tej łazience, a wszystko inne muszę już sama wymyśleć.

Mam zamiar przebudować łazienkę i wc, trochę je powiększając i sama niestety sobie z tym nie poradzę.

A co do kwoty za projekt - będę jeszcze rozmawiać, bo dla mnie to też drogo. Może zrezygnuję z części pomieszczeń i ograniczę się tylko do tych najbardziej newralgicznych.

W Szczecinie też znalazłam salon, w którym można za darmo dostać projekt np. łazienki, jeżeli kupi się coś z wyposażenia, chyba nawet bez dolnej kwoty, ale projektant bierze pod uwagę tylko to co kupię, a więc np. robi mi wizualizację płytek w tej łazience, a wszystko inne muszę już sama wymyśleć.

Mam zamiar przebudować łazienkę i wc, trochę je powiększając i sama niestety sobie z tym nie poradzę.

A co do kwoty za projekt - będę jeszcze rozmawiać, bo dla mnie to też drogo. Może zrezygnuję z części pomieszczeń i ograniczę się tylko do tych najbardziej newralgicznych.

czy to nie carmen?

Aniu a dałabys namiar...chciałabym zrobic cos ze scianami w salonie...tzn rzucic jakis kolorek...itp

zapraszam do naszej szczecinskiej grupy

czy ten układ został zrealizowany? konkretnie toaleta w takim niskim miejscu w tą strone? oraz oczka halogenowe w płaszczyźnie dachu? tak jak to sobie wyobrażam że mogło być zrobione, to podkreślam może być nie prawidłowe...