Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopoty z bankami, czyli co jest ważne przy kredycie?

Recommended Posts

Jestem na etapie zbierania ofert kredytowych różnych banków. Expander wskazał mi kilka kierunków, ale ja mam kilka pytań do drogich forumowiczów.

1. Na co należy zwracać uwagę przy kredycie hipotecznym/mieszkaniowym?

2. Jak powinien wyglądać kosztorys wykonanych prac i planowanych dla banku?

3. Czy lepiej brać kredyt mieszkaniowy (niższe oprocentowanie wiecej formalności), czy hipoteczny (mało formalności kosztem oprocentowania)?

Z góry dziekuje za rady

Pozdrawiam

Leszek

Witam,

Dlaczego pytasz tutaj ? Jest przecież dział "prawo i pieniądze"- wydaje mi się, że to bardziej własciwe miejsce. Postaram się odpowiedzieć wedle swojej wiedzy.

1. Na co należy zwracać uwagę przy kredycie hipotecznym/mieszkaniowym?

Na opłaty, prowizje, ilość papierów i oprocentowanie (nie tylko na wysokość) od czego zależy. Czy od widzimisie prezesa, czy jest powiązane z rynkiem międzybankowym.

Wazne też jest d kiedy zaczyna się spłacać kapitał i odsetki razem (odsetki spłacasz już po uruchomieniu pierwszej transzy)- słyszałem, że niektóre banki pozwalają na "pełną" spłatę dopiero po zameldowaniu się w nowym domu. Najlepsze wyjście to spłata tuż po wykorzystaniu ostatniej transzy.

2. Jak powinien wyglądać kosztorys wykonanych prac i planowanych dla banku?

Zgodnie ze wzorem przedstawionym przez bank. Jeśli takiego nie ma, wtedy poproś kier. budowy- on powinien wiedzieć jak to zrobić.

W ostateczności możesz za wzór wziąść z innego banku.

Wiedz, że kwoty wymienione w kosztorysie muszą odpowiadać zaleceniom i wytycznym tzn., że np. koszt murów to 20% inwestycji itd. itp.

Co tu dużo pisać- warto przyjąć, że cena 1m2 pow użytkowej to 1500zł

3. Czy lepiej brać kredyt mieszkaniowy (niższe oprocentowanie wiecej formalności), czy hipoteczny (mało formalności kosztem oprocentowania)?

Kredyt mieszkaniowy to kredyt na budowę lokum, domu który dopiero powstanie-stąd wiecej formalności. Natomiast "kredyt hipoteczny"- mylisz zdaje się z pożyczką hipoteczną. Pożyczkę dostaje się pod działkę, dom, mieszkanie już wybudowane. Po prostu bank wchodzi na hipotekę dająć max. 60% kwoty wyceny danej nieruchomości.

Grzegorz

Wcześniejsza spłata całości jest możliwa po 2 latach, w ciągu tych dwóch lat maksymalnie można spłacić połowę kredytu.

Co do formalności to jak dla mnie całkiem przyzwoicie. Ponieważ mam rozbudowę, to wycena jeśli mieści się w granicach rynkowych bez rzeczoznawców. Przewalutowanie maksymalnie 10 razy bez prowizji.

Przykre jest to, że do czasu zakończenia inwestycji i odbioru przez bank stopa kredytu wyższa o 1%, czyli sprężaj się to mniej zapłacisz.

Pozdrawiam

Leszek

BPHPBK tez nie placisz za wczesniejsza splate czesci kredytu - musisz zostawic 20tys, ale niestety placisz za sporzadzenie aneksu do umowy 150zł. Nie wiem jak jest w innych bankach - czy tez trzeba sporzadzic aneks i jaka jest oplata/prowizja za to.

Kolega co pisze powyzej jest pewny, ze w bankach jw. nie placi sie za aneks np. 500. zresztą oplata za aneks niekoniecnzie musi byc wpisana w umowie i za rok - dwa sie zmieni

JerzyR

Prowizje można negocjować od 0,5 - 2%, przynajmniej w BPH. Mnie udało się, dzięki temu że jestem ich stałym klientem dostać 0,5%

Próbujcie, przeważnie się udaje.

W jakiej walucie bierzecie kredyty? Mój 35 tys. zł, w frankach szw. wyszedł taniej o ok. 80 - 90 zł taniej miesięcznie od złotówkowego.

A u Was

PW

Ja już poznałem ofertę kilkunastu banku i widzę, że niektórych wpuszczają w maliny, np.

BPH PBK ma obecnie niby oprocentowanie promocyjne, za wcześniejszą spłatę - zmieniają odsetki na stndardowe (circa + 1,5%). Poza tym za każdą nadpłatę 150 zł, o czym wspomniałeś.

GE Bank Mieszkaniowy - jeśli wcześniej spłacisz przywalą Ci prowizję bankową (2%), z której jesteś podczas normalnej spłaty zwolniony.