Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - jaka jego rola

Recommended Posts

On 2003-05-14 12:19, Redakcja wrote:

Tak już jest, że budowa domu zwykle zaczyna się od grodzenia działki. Dlaczego ogrodzenie jest tak ważne? Czy musi być wysokie? Z jakiego materiału jest wykonane (siatka, kamienne, drewniane sztachety, betonowe, murowane z cegły, żywopłot)?

Od grodzenia? Ups, czyli znowu robie nie tak.

Ogrodzenie bedzie na koncu, jak juz wyjada wszystkie ciezarowy, kopary, zostanie wywieziony gruz i inne smieci, a przywieziona ziemia pod trawnik i ten trawnik zostanie rozwiniety. Aha, no i jak zostanie zrobiony podjazd do garazu.

Co do wysokosci: ja mam latwo. Przepisy budowlane i plan zagospodarowania okreslaja precyzyjnie jak wysoki i podaja nawet jakich krzakow nie wolno posadzic w zywoplocie.

Dlaczego ogrodzenie jest wazne? Bo inaczej dzieci by poszly nie wiadomo dokad.

Myślę, że ogrodzenie stanowi dziś raczej barierę psychologiczną, niż fizyczną, coś w rodzaju informacji "Teren prywatny". Poza tym, powinno skutecznie chronić nasze bawiące się dzieci przed otoczeniem (wybieganiem na ruchliwą ulicę), a otoczenie przed naszym grrrrroźnym psem. :eek:: To, z czego będzie zrobione jest kwestią zasobności portfela i gustu, a wiadomo, "o gustach....."

Choć to nieracjonalne, to muszę powiedzieć, że po zrobieniu ogrodzenia poczułem się bezpieczniej. :smile:

Ogrodzenie, przynajmniej to prowizoryczne ma rownież zabezpieczać teren budowy. Przy czym nie myślę tu a złodziejach bo im wszystko jedno, lecz o ciekawskich i o dzieciach. Jezeli ktoś wejdzie na twoją działkę i złamie tam sobie nogę, bo np. wpadł do wykopu lub potkął się o leżącą na ziemi łopatę to jest to twoja wina (lub kierownika budowy, w zależności od umowy z wykonawcą) i może cię sądzić o odszkodowanie.

Nasi sąsiedzi zaczęli od ogrodzenia działki siatką i nie uchroniło ich to przed złodziejami, bo pierwsze co rąbnęli to właśnie siatkę :smile: Ja też uważam, że powinno się grodzić na końcu, żeby nie ryzykować, że pan od koparki się nie zmieści, albo zagapi i wyryje mi dziurę w ogrodzeniu :grin:

Grodzimy się na końcu :grin:

oczywiście ze względu na fundusze. Ale bez ogrodznia w zimę ucierpiały nasze drzewka uporczywie podgryzane przez zające i rade nie rade trzeba było porobić chochoły :grin:

Jedną z zalet robienia póżniej ogrodzenia jest to, że można dobrać jego wygląd i charakter do całości budynku i wykonego podjazdu i ogrodu. A można go wykonać (poczęści) z pozostałych materiałów z budowy i takim sposobem niewiele się zmarnuje i może bardziej ogrodzenie pasować do całości (np. z cegły klinkierowej) :lol:

Pozdrawiam emems.

Szkoda, ze ogrodzenie w ogóle musi być. Ja od sąsiadów z bliźniaka w ogóle nie będę sie odgradzać, chcemy zrobić między naszymi działkami coś w rodzaju optycznego ogrodzenia: z krzaków, drzewek, kupki kamieni, kawałka palisadki...

Ale od reszty świata musimy sie niestety odgrodzić: głównie przed psami wyprowadzanymi bez smyczy z sąsiednich blokowisk...

Na razie mamy wbetonowane słupki stalowe (zagospodarowywałam resztki betonu po laniu stopu i słupów :smile: ), później będzie siatka. Przy cześci linii ogrodzenia mamy posadzony rząd sosen, bedziemy je formować w żywopłot.

Moi rodzice zamieszkali w nowym domu jako jedni z pierwszych na swoim osiedlu. Dopóki nie zrobili ogrodzenia, chodziły dookoła domu regularne wycieczki, ludzie zaglądali w okna przyklejając nos do szyby - ciekawość i bezczelność ludzka nie ma granic :eek::.

Niestety model amerykański, czyli brak ogrodzenia od ulicy, u nas nie ma racji bytu - co nieogrodzone, to publiczne :sad:...

Nasza dzialka jest prawie pod lasem, z drugiej strony pole...Nic oprocz zywoplotu nie wchodzi w rachube. Poniewaz okna mamy w wiekszosci do ziemi, potrzeba intymnosci wskazuje, ze zywoplot musi byc 2metrowy, a ze jest to ognik szkarlatny, czyli dosc kolczasta roslinka, to dodatkowo zapewnia jakas tam ochrone.

Zawsze przechodząc koło nowo-wybudowanego domku dziwiłam się dlaczego inwestorzy nie zrobili porządnego ogrodzenia. Teraz juz wiem! Ceny ogrodzeń są bardzo wysokie. Ponieważ mamy działkę narożną, z dwóch stron (od strony dróg)zrobiliśmy docelowe ogrodzenie z kątownika na podmurówce (ok. 60 mb)nie do sforsowania przez psy i koty z sąsiedztwa. Od strony sąsiednich, jeszcze nie zagospodarowanych działek, daliśmy dwumetrową siatkę (też ok 60 mb), którą chcę obsadzić zimozielonym pnączem. Oprócz bramy prowadzącej do garażu i furtki zrobiliśmy dodatkową bramę (szerokość ok 5m), tak aby na działkę mogły wjeżdżać duże samochody (odpukać - również straż pożarna). Za całość z robocizną zapłaciliśmy ok 10 tyś.

Ja posiadam działke 1200 m W czasie budowy wykorzystuje tylko połowe dla celów budowy. Działke ogrodziłem aby uniknąć kłopotów z nieproszonymi gośćmi oraz aby posadzić drzewka i krzewy na nie wykorzystywanej w czasie budowy części. Gdyby nie ogrodzenie moje roślinki nie przetrwałyby jednego roku. Ogrodzenie zabespiecza je przd psami oraz dziećmi sąsiadów.Kiedy skończę mój dom drzewka i krzewy będą stanowiły jego ozdobe. Dom otoczony będzie drzewami a nie ugorem.

My kupiliśmy działkę już ogrodzoną siatką + żywopłot. Jednak planujemy zrobic pełne ogrodzenie (murowany + deski) od strony sąsiadów.

Dlaczego? Okna od strony południowej są 5,5 m od granicy i siedząc w salonie czy jadalni wolę mieć widok na płot (+zieleń)nić na podwórko (niezadbane) sąsiadów.. :sad:

Drugi powód ogrodzenia - pies, a nawet psy. Bez łańcucha przy budzie!

Działkę ogrodziłem 10 lat temu. czyli 7 lat przed rozpoczęciem budowy, po to aby nie stanowiła dla sąsiadów składowiska materiałów budowlanych (rozsypany cement, wapno )lub co gorsza gruzowiska. Tymczasowy płot za radą znajomych zrobiłem dosyć solidnie: słupki 60mm z rurek,podmurówka betonowa, siatka ocynkowana 1,5m, brama o szer.4m, furtka - 1,1m z rurek i prętów. Myślę, że wytrzyma bez większych nakładów jeszcze z 10 lat.

Później zrobię (chyba, że kasa pozwoli wcześniej :grin: od strony drogi, natomiast od strony sąsiadów z zielonej siatki powlekanej i obsadzę bluszczem :wink:.

Po co płot?........ hmmmmmm, bo ,,keine granzen" to sobie możemy na razie pośpiewać...:lol:

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Ogrodzenie domu przede wszystkim daje mi poczucie bezpieczeństwa. Dom ogrodziliśmy jeszcze przed wprowadzeniem rówież z powodu psa :smile:, który pilnie strzeże swojego stada. Po piersze nikt się go nie będzie bał, po drugie nie ucieknie. Chcieliśy jednak uniknąć efektu fortecy dlatego ogrodzenie jest ażurowe, a żywopłot planujemy tylko na fragmencie aby ochronić się przed kurzem przejeżdzających samochodów. Takie ogrodzenie nie zamyka przestrzeni i nie sprzyja złodziejom. Dla tej przestrzeni właśnie uciekliśmy z bloków.

• 1 year później...

Działkę ogrodziliśmy jesienią ubiegłego roku a budowę zaczęliśmy teraz w kwietniu.

Powód ogrodzenia:

- pierwszy - bardzo egoistyczny - nasza działka jest na szczerym polu - jesteśmy (byliśmy) pionierami w zespole 12 działek - chcieliśmy poczuć, że mamy coś swojego, wydzielonego.

- drugi - tak bardzo marzyliśmy o zbudowaniu domu, że jak już mieliśmy działkę a musieliśmy z budową czekać do wisony to jesienią chcieliśmy już coś robić na NASZEJ" działce :-)

- trzeci - choćby minimalna świadomość, że ogrodzenie zniechęci "przypadkowych" złodzieji. Prawdziwy złodziej i tak ukradnie i tak, jak będzie chciał. W myśl zasady "okazja czyni złodzieja" chcieliśmy tą okazję trochę zminimalizować.

- czwarty - posłuszni byliśmy przepisom, które mówią, że teran budowy trzeba zabezpieczyć przed niepowołanym wstępem osób postronnych.

To chyba tyle jeśli chodzi o powody. A jakie jest nasze ogrodzenie?

Metalowe słupki wbetonowane "lekko" i siatka ocynkowana 1,5 m wysoka, bardzo ale to bardzo prowizoryczna brama (nawet nie w miejscu bramy docelowej).

My działkę mamy dość dużą - 4500 m2 i zaczęliśmy właśnie od ogrodzenia - duużo pracy :roll: Powodem są biegające dzieci, psy, kozy, kury no i oczywiscie piesze wycieczki ''na skróty'' okolicznych mieszkańców. A poza tym ogrodzony teren będzie w końcu wyglądać jak działka bo teraz ''wtapia się'' troszkę w pobliskie łąki :wink: