Redakcja 14.05.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Tak już jest, że budowa domu zwykle zaczyna się od grodzenia działki. Dlaczego ogrodzenie jest tak ważne? Czy musi być wysokie? Z jakiego materiału jest wykonane (siatka, kamienne, drewniane sztachety, betonowe, murowane z cegły, żywopłot)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 14.05.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 On 2003-05-14 12:19, Redakcja wrote: Tak już jest, że budowa domu zwykle zaczyna się od grodzenia działki. Dlaczego ogrodzenie jest tak ważne? Czy musi być wysokie? Z jakiego materiału jest wykonane (siatka, kamienne, drewniane sztachety, betonowe, murowane z cegły, żywopłot)? Od grodzenia? Ups, czyli znowu robie nie tak. Ogrodzenie bedzie na koncu, jak juz wyjada wszystkie ciezarowy, kopary, zostanie wywieziony gruz i inne smieci, a przywieziona ziemia pod trawnik i ten trawnik zostanie rozwiniety. Aha, no i jak zostanie zrobiony podjazd do garazu. Co do wysokosci: ja mam latwo. Przepisy budowlane i plan zagospodarowania okreslaja precyzyjnie jak wysoki i podaja nawet jakich krzakow nie wolno posadzic w zywoplocie. Dlaczego ogrodzenie jest wazne? Bo inaczej dzieci by poszly nie wiadomo dokad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Korci żeby nie mieć ogrodzenia w ogóle.Jak mieszkałem w Niemczech nie miałem. Było mi z tym dobrze.A jeżeli chodzi o złodzieji. Im wszystko jedno czy ogrodzenie jest czy go nie ma.Franz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 14.05.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Myślę, że ogrodzenie stanowi dziś raczej barierę psychologiczną, niż fizyczną, coś w rodzaju informacji "Teren prywatny". Poza tym, powinno skutecznie chronić nasze bawiące się dzieci przed otoczeniem (wybieganiem na ruchliwą ulicę), a otoczenie przed naszym grrrrroźnym psem. : To, z czego będzie zrobione jest kwestią zasobności portfela i gustu, a wiadomo, "o gustach....." Choć to nieracjonalne, to muszę powiedzieć, że po zrobieniu ogrodzenia poczułem się bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 14.05.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Ogrodzenie, przynajmniej to prowizoryczne ma rownież zabezpieczać teren budowy. Przy czym nie myślę tu a złodziejach bo im wszystko jedno, lecz o ciekawskich i o dzieciach. Jezeli ktoś wejdzie na twoją działkę i złamie tam sobie nogę, bo np. wpadł do wykopu lub potkął się o leżącą na ziemi łopatę to jest to twoja wina (lub kierownika budowy, w zależności od umowy z wykonawcą) i może cię sądzić o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 14.05.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Na ogrodzeniu zazwyczaj budowę się kończy i to tylko wtedy, gdy jeszcze zostaną jakieś finanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 14.05.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Nasi sąsiedzi zaczęli od ogrodzenia działki siatką i nie uchroniło ich to przed złodziejami, bo pierwsze co rąbnęli to właśnie siatkę Ja też uważam, że powinno się grodzić na końcu, żeby nie ryzykować, że pan od koparki się nie zmieści, albo zagapi i wyryje mi dziurę w ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 15.05.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Grodzimy się na końcu oczywiście ze względu na fundusze. Ale bez ogrodznia w zimę ucierpiały nasze drzewka uporczywie podgryzane przez zające i rade nie rade trzeba było porobić chochoły Jedną z zalet robienia póżniej ogrodzenia jest to, że można dobrać jego wygląd i charakter do całości budynku i wykonego podjazdu i ogrodu. A można go wykonać (poczęści) z pozostałych materiałów z budowy i takim sposobem niewiele się zmarnuje i może bardziej ogrodzenie pasować do całości (np. z cegły klinkierowej) Pozdrawiam emems. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 15.05.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Szkoda, ze ogrodzenie w ogóle musi być. Ja od sąsiadów z bliźniaka w ogóle nie będę sie odgradzać, chcemy zrobić między naszymi działkami coś w rodzaju optycznego ogrodzenia: z krzaków, drzewek, kupki kamieni, kawałka palisadki... Ale od reszty świata musimy sie niestety odgrodzić: głównie przed psami wyprowadzanymi bez smyczy z sąsiednich blokowisk... Na razie mamy wbetonowane słupki stalowe (zagospodarowywałam resztki betonu po laniu stopu i słupów ), później będzie siatka. Przy cześci linii ogrodzenia mamy posadzony rząd sosen, bedziemy je formować w żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 15.05.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Moi rodzice zamieszkali w nowym domu jako jedni z pierwszych na swoim osiedlu. Dopóki nie zrobili ogrodzenia, chodziły dookoła domu regularne wycieczki, ludzie zaglądali w okna przyklejając nos do szyby - ciekawość i bezczelność ludzka nie ma granic :. Niestety model amerykański, czyli brak ogrodzenia od ulicy, u nas nie ma racji bytu - co nieogrodzone, to publiczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 15.05.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Wbór materiału na ogrodzenie zależy głównie od charakteru działki i otoczenia , a nie widzimisię właściciela.Obejrzeliśmy wiele działek, na każdej widzieliśmy w myślach inne ogrodzenie.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 15.05.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Nasza dzialka jest prawie pod lasem, z drugiej strony pole...Nic oprocz zywoplotu nie wchodzi w rachube. Poniewaz okna mamy w wiekszosci do ziemi, potrzeba intymnosci wskazuje, ze zywoplot musi byc 2metrowy, a ze jest to ognik szkarlatny, czyli dosc kolczasta roslinka, to dodatkowo zapewnia jakas tam ochrone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 16.05.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Zawsze przechodząc koło nowo-wybudowanego domku dziwiłam się dlaczego inwestorzy nie zrobili porządnego ogrodzenia. Teraz juz wiem! Ceny ogrodzeń są bardzo wysokie. Ponieważ mamy działkę narożną, z dwóch stron (od strony dróg)zrobiliśmy docelowe ogrodzenie z kątownika na podmurówce (ok. 60 mb)nie do sforsowania przez psy i koty z sąsiedztwa. Od strony sąsiednich, jeszcze nie zagospodarowanych działek, daliśmy dwumetrową siatkę (też ok 60 mb), którą chcę obsadzić zimozielonym pnączem. Oprócz bramy prowadzącej do garażu i furtki zrobiliśmy dodatkową bramę (szerokość ok 5m), tak aby na działkę mogły wjeżdżać duże samochody (odpukać - również straż pożarna). Za całość z robocizną zapłaciliśmy ok 10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 17.05.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Ja posiadam działke 1200 m W czasie budowy wykorzystuje tylko połowe dla celów budowy. Działke ogrodziłem aby uniknąć kłopotów z nieproszonymi gośćmi oraz aby posadzić drzewka i krzewy na nie wykorzystywanej w czasie budowy części. Gdyby nie ogrodzenie moje roślinki nie przetrwałyby jednego roku. Ogrodzenie zabespiecza je przd psami oraz dziećmi sąsiadów.Kiedy skończę mój dom drzewka i krzewy będą stanowiły jego ozdobe. Dom otoczony będzie drzewami a nie ugorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 17.05.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 My kupiliśmy działkę już ogrodzoną siatką + żywopłot. Jednak planujemy zrobic pełne ogrodzenie (murowany + deski) od strony sąsiadów. Dlaczego? Okna od strony południowej są 5,5 m od granicy i siedząc w salonie czy jadalni wolę mieć widok na płot (+zieleń)nić na podwórko (niezadbane) sąsiadów.. Drugi powód ogrodzenia - pies, a nawet psy. Bez łańcucha przy budzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 17.05.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Działkę ogrodziłem 10 lat temu. czyli 7 lat przed rozpoczęciem budowy, po to aby nie stanowiła dla sąsiadów składowiska materiałów budowlanych (rozsypany cement, wapno )lub co gorsza gruzowiska. Tymczasowy płot za radą znajomych zrobiłem dosyć solidnie: słupki 60mm z rurek,podmurówka betonowa, siatka ocynkowana 1,5m, brama o szer.4m, furtka - 1,1m z rurek i prętów. Myślę, że wytrzyma bez większych nakładów jeszcze z 10 lat. Później zrobię (chyba, że kasa pozwoli wcześniej od strony drogi, natomiast od strony sąsiadów z zielonej siatki powlekanej i obsadzę bluszczem . Po co płot?........ hmmmmmm, bo ,,keine granzen" to sobie możemy na razie pośpiewać... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolores 26.05.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Ogrodzenie domu przede wszystkim daje mi poczucie bezpieczeństwa. Dom ogrodziliśmy jeszcze przed wprowadzeniem rówież z powodu psa , który pilnie strzeże swojego stada. Po piersze nikt się go nie będzie bał, po drugie nie ucieknie. Chcieliśy jednak uniknąć efektu fortecy dlatego ogrodzenie jest ażurowe, a żywopłot planujemy tylko na fragmencie aby ochronić się przed kurzem przejeżdzających samochodów. Takie ogrodzenie nie zamyka przestrzeni i nie sprzyja złodziejom. Dla tej przestrzeni właśnie uciekliśmy z bloków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.04.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 A my chcielibyśmy nie mieć ogrodzenia.... ale pewnie w praktyce się okaże, że to niemożliwe z ww powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 21.04.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Działkę ogrodziliśmy jesienią ubiegłego roku a budowę zaczęliśmy teraz w kwietniu. Powód ogrodzenia: - pierwszy - bardzo egoistyczny - nasza działka jest na szczerym polu - jesteśmy (byliśmy) pionierami w zespole 12 działek - chcieliśmy poczuć, że mamy coś swojego, wydzielonego. - drugi - tak bardzo marzyliśmy o zbudowaniu domu, że jak już mieliśmy działkę a musieliśmy z budową czekać do wisony to jesienią chcieliśmy już coś robić na NASZEJ" działce - trzeci - choćby minimalna świadomość, że ogrodzenie zniechęci "przypadkowych" złodzieji. Prawdziwy złodziej i tak ukradnie i tak, jak będzie chciał. W myśl zasady "okazja czyni złodzieja" chcieliśmy tą okazję trochę zminimalizować. - czwarty - posłuszni byliśmy przepisom, które mówią, że teran budowy trzeba zabezpieczyć przed niepowołanym wstępem osób postronnych. To chyba tyle jeśli chodzi o powody. A jakie jest nasze ogrodzenie? Metalowe słupki wbetonowane "lekko" i siatka ocynkowana 1,5 m wysoka, bardzo ale to bardzo prowizoryczna brama (nawet nie w miejscu bramy docelowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.04.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 My działkę mamy dość dużą - 4500 m2 i zaczęliśmy właśnie od ogrodzenia - duużo pracy Powodem są biegające dzieci, psy, kozy, kury no i oczywiscie piesze wycieczki ''na skróty'' okolicznych mieszkańców. A poza tym ogrodzony teren będzie w końcu wyglądać jak działka bo teraz ''wtapia się'' troszkę w pobliskie łąki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts