Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy styropian jeszcze potanieje ?

Recommended Posts

wydaje mi się, że nie potanieje- na wiosnę zacznie się ocieplanie nowobudowanych budynków, których stany surowe powstaną właśnie do wiosny, i to dotyczy tych dużych inwestycji, nie takich jakimi zajmuje się kolega Hfop, co spowoduje brak; obecnie wełna idzie absurdalnie w górę i brakuje jej na rynku - to samo będzie ze styropianem

wydaje mi się, że nie potanieje- na wiosnę zacznie się ocieplanie nowobudowanych budynków, których stany surowe powstaną właśnie do wiosny, i to dotyczy tych dużych inwestycji, nie takich jakimi zajmuje się kolega Hfop, co spowoduje brak; obecnie wełna idzie absurdalnie w górę i brakuje jej na rynku - to samo będzie ze styropianem

bleeee

ocieplanie zacznie się najwcześniej w kwietniu (chocnajpewniej w maju)

A z wełną nie jest tak xle.

Sam szukałem niedawno i wiem jakie pustki były i ludzie panikowali. W tej chwili nawet markety się zapełniają (dwa dni temu byłem w Leroyu to już nawet na zewnątrz Rockwool stoi bo środek zawalony knaufem i rockwoolem po sufity.

Sytułacja wraca do normy tyle że niedługo znowu sie zacznie :lol:

Ale na początku sezonu też nie ma takiego zapotrzebowania. najwięcej materiałów ociepleniowych sprzedaje się po połowie roku a przed zimą.

Wtedy po postawieniu konstrukcji każdy chce "do zimy" ocieplic choćby poddasze

bleeee

ocieplanie zacznie się najwcześniej w kwietniu (chocnajpewniej w maju)

A z wełną nie jest tak xle.

Sam szukałem niedawno i wiem jakie pustki były i ludzie panikowali. W tej chwili nawet markety się zapełniają (dwa dni temu byłem w Leroyu to już nawet na zewnątrz Rockwool stoi bo środek zawalony knaufem i rockwoolem po sufity.

Sytułacja wraca do normy tyle że niedługo znowu sie zacznie :lol:

Ale na początku sezonu też nie ma takiego zapotrzebowania. najwięcej materiałów ociepleniowych sprzedaje się po połowie roku a przed zimą.

Wtedy po postawieniu konstrukcji każdy chce "do zimy" ocieplic choćby poddasze

owszem, na kurniki może i kupisz, ale przy większych ilościach będą kłopoty

a co do ocieplania to zacznie się wtedy kiedy fizycznie staną mury, bez względu na datę, chyba że temp niepozwolą co raczej na razie nie ma miejsca; w kwietniu, maju to skończą

Dzis Magbud, swisspor itp można kupić za 130zł/m3 EPS 15.

Dowóz gratis powyżej 20-24m3)

Każdy niechaj robi co chce.

Ja jeszcze czekam :lol:

Początek sezonu nigdy nie był boomem na ociepleniówkę. Owszem niektórzy wtedy ocielają ale ogromna większośc budownictwa jednorodzinnego ociepla akurat przed zimą.

Wielkie inwestycje rozpoczynane koło września ida tak szybko (dużo ludzi, dużo kasy) że ocieplaja zimą.

Jak by nie patrzeć luty-kwiecień popyt na styro jest marny.

Nawet jak ocieplają to juz nie kupują(zamawiają) w składach.

Teraz jeszcze składy się zapełniają (po przedzimowych pustkach) więc fabryki mają gdzie pchac surowiec.

Jak w składach się zrobi pełno to wtedy należy kupować styropian.

ja chce kupić pod koniec lutego. :wink:

Pamiętaj o tzw sezonowaniu styropianu.

przepraszam o co chodzi??? Czy tzn., że ma poleżeć, czy jak?? bo też się zastanowiam czy kupić teraz i gdzieś składować, czy przed samym klejeniem???

Przed klejeniem powinien właśnie poleżec około 4-5 tygodni. Po tym czasie stabilizuje się struktura i się nie kurczy. Unikniesz w ten sposób rys na tynku.