VOLTA1 14.05.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Bardzo proszę o informację jak łączyć podłogi różnego rodzaju: tj. np. kamień, terakotę z parkietem, deskami podłogowymi. Chodzi mi dokładnie o sytuację, gdzie linia łączenia jest linią falistą (architekci wnętrz lubią takie pomysł). Nie chcę, aby było to łączenie poprzez listwę kładzioną na wierzchu. Podobno można łączyć poprzez specjalną zaprawę, podobna jak kit, ale jaką? Interesuje mnie też, jak powinno się kłąść takie podłogi. Nie chcę mieć kilkucentymetrowej różnicy między podłogami i wysłuchiwać tłumachenia wykonawców, że to nie oni zawinili, tylko ci, co kładli np. kamień. Jakie podłogi pierwsze, jakie wylewki, jak osiągnąć równy poziom podłóg. Na wielu zdjęciach w "Muratorze" prezentujacych wnętrza jest takie rozwiązanie, ale nie ma do tego opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 14.05.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Tak naprawdę różnica w wysokości jest wtedy, kiedy wybierasz deski na legarach. One wymagają więcej miejsca niż płytki, czy kamień. Deska na legarach to minimum 4-5 cm grubości zależnie od producenta. Drewno możesz też kleić bezpośrednio do podłoża (np. parkiet, panele, a nawet deski) i wtedy nie ma problemu z różnicą wysokości, bo zawsze znajdziesz materiały o podobnej grubości. A niewielkie różnice wyrównasz wylewką samopoziomującą a nawet klejem.Ale jeśli wybierasz deski, to już trzeba to przewidzieć na etapie wylewek i zrobić rózną grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 14.05.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 On 2003-05-14 14:25, VOLTA1 wrote: Bardzo proszę o informację jak łączyć podłogi różnego rodzaju: tj. np. kamień, terakotę z parkietem, deskami podłogowymi. Chodzi mi dokładnie o sytuację, gdzie linia łączenia jest linią falistą (architekci wnętrz lubią takie pomysł). Nie chcę, aby było to łączenie poprzez listwę kładzioną na wierzchu. Podobno można łączyć poprzez specjalną zaprawę, podobna jak kit, ale jaką? Interesuje mnie też, jak powinno się kłąść takie podłogi. Nie chcę mieć kilkucentymetrowej różnicy między podłogami i wysłuchiwać tłumachenia wykonawców, że to nie oni zawinili, tylko ci, co kładli np. kamień. Jakie podłogi pierwsze, jakie wylewki, jak osiągnąć równy poziom podłóg. Na wielu zdjęciach w "Muratorze" prezentujacych wnętrza jest takie rozwiązanie, ale nie ma do tego opisu. 1. Poziomujesz podłoże. 2. Wybierasz rodzaj drewnianej podłogi 3. Obliczasz grubość wybranej podłogi razem z parkieciarzem. 4. Podajesz tę grubość dla faceta od terakoty. 5. Pilnujesz go żeby nie narozrabiał. 6. Układasz podłogę 7. Używasz jako listwy między różnymi materiałami - teowniki - paski z korku - inne rozwiązania, jednak pamiętaj że drewno potrafi pracować poprzecznie nawet o kilka mm na mb Drewno idzie na samym końcu. Po tynkach, po farbie, po terakocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts