Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C137 DOM NA CZASIE

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 4 months później...
  • 4 months później...

Wydawało mi się, że już miałam wybrany swój wymarzony projekt a tu nagle zaskoczenie! C137...

Taaa.... to może być to.

Niemal idealny. Mam tylko drobne zmiany w głowie :)

Wewnątrz, pomiędzy pomieszczeniem 1 a salonem -8- nie robiłabym tych małych ścianek działowych - chcę aby była tam jasna, wolna przestrzeń.

Do tego zamiast wyjścia tarasowego w salonie -8- zrobiłabym okno a dwa okna na szczycie ściany zastąpiłabym dużymi drzwiami tarasowymi. Do tego oczywiście powiększyłabym cały taras tak aby łaczył się z 13 i 12. A to dlatego, że z kuchni (9) zamiast okna też zrobiłabym wyjście tarasowe.Do tego zamurowałabym drzwi boczne do garażu, te od strony frontu, a z pomieszczeni 10 zrobiłabym przejście do kuchni (9).

Powiększając garaż na dwa stanowiska pomieszczenie 10 zwiększyłoby się na tyle, że częśc z niego przeznaczyłabym na spiżarkę.

Mam tylko wątpliwości co do kominka - z jednej strony podoba mi sie tak usytuawany, ale z drugiej chętnie przeniosłabym go na ścianę boczną salonu przylegającą do sypialni (7) aby zyskać wolną przestrzeń a tym samym miejsce na duży stół jadalniany.

Postaram się zeskanować zmieniony projekt i dokleić do tego postu.

Czekam na opinie bądź inne rozwiązania.

:)

No i jest skan:

http://images45.fotosik.pl/308/5c89799f8cb9ad69med.jpg

Jeszcze troche inaczej rozwiązałam okno tarasowe z salonu, ale takie rozwiązanie chyba najbardziej mi się podoba. Dzięki temu zyskuje się dużo przestrzeni np do wykorzystania na jadalnię a jednocześnie można optymalnie wykorzystac strefę wypoczynkową.

Dodam tylko, że taras jest tak duży bo jest wyrysowany na "moje potrzeby", tzn będzie on na poziomi trawnika - wyłożony kostka brukową - opcja wymuszona przez pochyłośc terenu pod zabudowę :)

Edytowane przez goja74

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Goja74! ja mieszkam od roku w tym domu i wyobraź sobie że mam te wszystkie zmiany o których ty piszesz: kominek na bocznej ścianie, brak tych ścianek działowych, od wejścia otwarta przestrzeń bez żadnego przedsionka, kuchnia skrócona do 13 m i mam zaraz przy wejściu garderobę, w kuchni zamiast okna drzwi tarasowe ( na okrągło wykorzystywane). Mam też wejście od środka między pokojami z przodu wejście do piwnicy, łazienka mała powiększona. W zasadzie wszystkie sypialnie trochę większe. Nie mam niestety zbyt dużo zdjęć ( a jak są to z ludźmi). Od wbicia łopaty do zamieszkania minął 1 rok i 3 miesiące, więc przy takim tempie nie było czasu na zdjęcia. Może to nadrobię, wszystko zależy od czasu. Pozdrawiam wszystkich "na czasie" i zapewniam, że świetnie się mieszka i nie żałuję nic a nic.

Bardzo sie ciesze ze ponownie sie odezwales i opisales swoje zmiany.Tez tak sobie wlasnie ten domek wyobrazam ,choc bez piwnicy ,moim marzeniem jest miec kuchnie z wyjsciem na taras i wiekszy garaz aby zmiescic za nim zaplecze gosp i kotlownie . Jesli nie sprawi Ci to klopotu to prosze o kilka zdjec

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Witam wszystkich budujacych "Dom na czasie". Bardzo ale to bardzo jestem ciekawa jak wygladaja Wasze domki. Nasz widac w avatarze. Stan surowy zamkniety, trwaja prace elektryczne i hydrauliczne. Niedlugo tez beda tynki i ocieplenie budynku styropianem. Goja74, uwazam, ze masz genialne pomysly, po przeczytaniu ktorych troche zaluje, ze nie mam okna tarasowego w kuchni :( No coz, ale musialam ciac na kosztach bo nie chcieli mi zaakceptowac kata nachylenia dachu i musielismy zaadaptowac do 35 stopni. Tym samym mamy poddasze uzytkowe. W projekcie mamy dosc duzo zmian, wymuszone faktem, ze tam gdzie oryginalnie bylo WC teraz zaprojektowane sa schody. Nie ma tez scianek dzialowych w przedpokoju ani zadnego wiatrolapu (wiem, wiem, bedzie zimno wlatywac, ale niektorzy nie maja wiatrolapu i nie narzekaja). Jest za to otwarta przestrzen poki co-zawsze mozna potem pokombinowac sciankami dzialowymi jak bedzie niedobrze. Jak sie wchodzi do domu to widac od razu po prawej rece salon. Na poczatku nie za bardzo bylam zachwycona tym ukladem, ale w miare jak dom nabiera ksztaltu widze, ze calkiem fajnie to wyglada :) Szczerze, nie jestesmy perfekcjonistami liczacymi worki piasku na budowie i biegajacymi z calowka i poziomnica, nie ogladalismy stu tysiecy projektow, mieszkamy za granica i budujemy "na telefon" i za niewielka pomoca rodzicow polegajaca na wydawaniu kluczy fachowcom i od czasu do czasu zagladania czy wszystko jest w porzadku. Oczywiscie, dwa razy do roku przyjezdzamy zeby porozmawiac z wykonawcami, podpisac umowy i zalatwiac inne duperele zwiazane z budowa. Mamy jednak nadzieje, ze nasz domek bedzie zbudowany solidnie i za dwa latka w nim zamieszkamy. Budujemy z tego co zarabiamy, zero kredytow i pomocy finansowej od nikogo. Jesli macie ochote podzielic sie swoimi doswiadczeniami lub bylibyscie mili/mile powymieniac sie foteczkami to podaje email: [email protected]. Pozdrawiam wszystkich budujacych ten wdzieczny domek :)

• 3 months później...

Witajcie,

Zaczęło się. Jest decyzja o budowie, jest działka - wymiary 21 x 39m - no i padło na projekt Dom na czasie C137. Odświeżam temat i bardzo proszę o przesłanie fotek z Waszych realizacji tego projektu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

I najważniejsza sprawa - adaptacja tego projektu na działkę o szerokości 21m - czy macie jakieś doświadczenia lub pomysły?

Dzięki i pozdrawiam.

Marcin

PS. Jeśli możecie to wyślijcie fotki na mojego maila: [email protected]

Edytowane przez martinez_75

• 1 year później...
  • 7 months później...

Witam wszystkich serdecznie.

My także wkrótce rozpoczynamy budowę naszego "domu na czasie" mamy pewne pomysły dotyczace drobnych zmian w projekcie. Po części pokrywają sie one z waszymi pomysłami. Najbardziej jednak brakuje nam zdjeć " na zywo" co pozwoliło by nam zweryfikować swoje wizje tego domu. Stąd gorąca prośba o nadesłanie zdjęć zarówno domu na zewnątrz ale także wewnętrznych pomieszczeń. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zdjęcia. Podaję adres mailowy

[email protected]