Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Małgolinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam grupkę :)

My zdecydowaliśmy się na BK plus styropian lub wełna. Na początku chcieliśmy budować jednowarstwową z Porothermu 44 ale zmieniliśmy zdanie :lol: :lol: :lol:

Co do banku to lepiej poszukać samemu... my ze względu na brak czasu poszliśmy najpierw do doradcy i po miesiącu stwierdziłam, że to chyba przesada tak długo czekać aż coś ktoś za nas zrobi :evil: .... Poszłam do PKO BP (mam tam konto) i dostaliśmy o wiele lepszą ofertę niż nam podał pośrednik... więcej nie szukałam... ze względu na brak czasu. Radzę przejść się do banku (pko ma ciekawą ofertę kredytów mieszkaniowych - z tego co wiem najlepszą jeżeli chodzi o zdolność kredytową) ... tylko pytajcie od razu konkretnie, czyli podajecie wszystkie dane, dochody, koszty, inne kredyty i na tej podstawie wyliczą Wam wszystko i zdolność i marżę banku... jak zapytacie tak ogólnie bez podania tych danych usłyszycie ogólną ofertę która ma się nijak z rzeczywistością...

My zdecydowaliśmy się na BK plus styropian lub wełna. Na początku chcieliśmy budować jednowarstwową z Porothermu 44 ale zmieniliśmy zdanie :lol: :lol: :lol:

Co do banku to lepiej poszukać samemu... my ze względu na brak czasu poszliśmy najpierw do doradcy i po miesiącu stwierdziłam, że to chyba przesada tak długo czekać aż coś ktoś za nas zrobi :evil: .... Poszłam do PKO BP (mam tam konto) i dostaliśmy o wiele lepszą ofertę niż nam podał pośrednik... więcej nie szukałam... ze względu na brak czasu. Radzę przejść się do banku (pko ma ciekawą ofertę kredytów mieszkaniowych - z tego co wiem najlepszą jeżeli chodzi o zdolność kredytową) ... tylko pytajcie od razu konkretnie, czyli podajecie wszystkie dane, dochody, koszty, inne kredyty i na tej podstawie wyliczą Wam wszystko i zdolność i marżę banku... jak zapytacie tak ogólnie bez podania tych danych usłyszycie ogólną ofertę która ma się nijak z rzeczywistością...

Sprawdzcie jeszcze Kredyt Bank - dostałem tam super ofertę! Choć, nie byłem jeszcze w PKO BP... :-)

Halo... co tu tak cicho przymroziło Was ?? :lol:

Siedzimy cicho i knujemy ... Jak tu dobrze wszystko zgrać i dopiąć by projekt był jak trzeba i dokumentacja do pozwolenia na budowę kompletna i przyniosła pozytywny skutek :-)

A tu juz na tym etapie niespodzianki, kłody pod nogi, eeech ...

Architekt jakiś leń, chyba już wszystkie ekipy zaklepane przez innych, chyba w ogóle nie ma się co spieszyć ...

Trzeba wyluzować i robić swoje! :-?

M3 to pewnie Cię pocieszę :wink:, że nasza mapka miała być tydzień temu a do dzisiaj cicho sza :x ... chyba jutro zadzwonię i pogonię towarzystwo...

A jaki jest Wasz plan optymistyczny kiedy chcecie zacząć ??

Przepraszam ale .... uff!!! U nas facet wyznaczył termin realizowania mapki na 2 tygodnie co juz wydawało mi się skandalicznie długim okresem :-) i spoznił się 2 dni.

Nie powinnismy się przejmować: 2 dni, tydzień, 2 tygodnie - cóż to jest do Wieczności! :lol:

Architekt mówił, ze wyrobi się z pozwoleniem na pierwszą połowę kwietnia, ostatnio zaczął coś gawedzić, że nie gwarantuje terminu. Będę szcześliwy jeśli wkopiemy łopaty w maju ...

Oczywiście, jeśli znajdziemy chętnych do wykonania roboty :-?

Gorące pozdrowienia w środku zimy.

Czekamy na pozwolenie i cężko pracujemy, żeby "kredycik" zniwelować maksymalnie! Też mamy nadzieję, że w maju coś już wyrośnie z ziemi na naszej działce.

Piszę "mamy nadzieję", bo budowlańcy mają terminy napięte.

Pracują za siebie i za tych co w Irlandii.

A my planujemy rozpocząc w kwietniu (moze wczesniej???), ale póki co rozpoczęliśmy "casting" na wykonawców. Spotkaliśmy się narazie z dwoma, ale wyceny od tygodnia się nie doczekaliśmy. No cóż, jak tak dalej pójdzie... Ponoć wszystkie dobre ekipy już nie mają terminów...

A co do kredytu, to chyba załapiemy sie na kredyt z dopłatami (nasz domek będzie miał tylko 105 m2), więc stanęło na PKO BP.

...

My mamy w projekcie jednowarstwową, ale po przemyśleniach i lekturze forum skłaniamy się bardziej do wersji 24 BK + 12(15). Tylko zastanawiam się, czy taka zmiana nie wymaga przypadkiem zmiany projektu, a pozwolenie już odebraliśmy...

A my planujemy rozpocząc w kwietniu (moze wczesniej???), ale póki co rozpoczęliśmy "casting" na wykonawców. Spotkaliśmy się narazie z dwoma, ale wyceny od tygodnia się nie doczekaliśmy. No cóż, jak tak dalej pójdzie... Ponoć wszystkie dobre ekipy już nie mają terminów...

A co do kredytu, to chyba załapiemy sie na kredyt z dopłatami (nasz domek będzie miał tylko 105 m2), więc stanęło na PKO BP.

Witam,

Też planujemy się załapać na dopłaty - tylko trza będzie zalegalizować związek w USC :D Zobaczymy jednak jaką ofertę dostaniemy ... Nie, nie z USC, z Banku!

Witam serdecznie nową szczecińską grupkę.

Cieszę się że powstaje nowe źródło wiedzy i miejsce w którym wymiana wspólnych doświadczeń pomoże nam łatwiej i przyjemniej osiągąć zamierzony cel inwestycyjny.

Na pewno będę częstym bywalcem.

Ja najprawdopodobnie również ruszę w obecnym roku ale jak na razie czekam na WZ działki którą chcę kupić.

Pozdrawiam

Witajcie,

pozwólcie że się dołączę. Jako żółtodziób startuje w Mierzynie.Mam już pozwolenie,"prawie" mam ekipę.Jak tylko to białe za oknem stopnieje to chcemy ruszać z robotą.Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie :D.... i kiedy

witam wszystkich,

moim marzeniem jest rozpoczęcie budowy choćby pod koniec roku, ale kupiłam działkę rolną w Stobnie.Zdecydowałam sie na nią ponieważ moje pierwotne założenie było że zacznę sie budować za jakieś 2,3 lata a tu niespodzianka,mogłabym wcześniej. Niestety plan zagospodarowania przestrzennego wygasł....czarno to widzę....ale jeszcze się łudzę i powoli zbieram info nt materiałów i rozwiazań techn.pozdrawiam wszystkich