levior 08.01.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witam, Jestem zupełnie nową osobą na forum, stad witam wszystkich serdecznie Planuje w pierwszej polowie 2007 roku rozpoczac budowe domu na dzialce 1100 m2 w miejscowosci Michalow-Grabina (okolice Warszawy, a blizej okolice Nieporetu). Rozpoczynajac swoja 'przygode' z forum bede wdzieczny za Wasze komentarze dotyczace wybranego przez mnie projektu ... MAK z pracowni GMI. Pytania ... 1. co zmienic zeby go usprawnic? 2. czy ktos buduje ten projekt/ma zdjecia z realizacji? 3. czy znacie to studio projektowe ... czy sa OK? link do projektu ponizej http://www.gmistudio.pl/projekt_mak.html dla urozmaicenia ... alternatywnie rozpatruje jeszcze http://domus.wroc.pl/projekt1.html?id=19 z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam, pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 08.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Według mnie wybrałeś projekty z bardzo drogim dachem , szczególnie ten pierwszy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 08.01.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 dzieki za pierwsza opinie dllugi dach to wynikowa dwoc kwestii 1. stosunkowo waska dzialka 22 m 2. chec posiadania powierzchni uzytkowej w okolicach 130 m2 pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 08.01.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 dzieki za pierwsza opinie dllugi dach to wynikowa dwoc kwestii.... Nie chodziło mi o długość , chodzi o konstrukcję dachu , o wykończenie i połączenie spadów . Ja osobiście niestety nie wybrałbym dachu czterospadowego i więcejspadowego ze względu na zawartość mojego portfela . Nie stać mnie na taki dach , pomimo że takie dachy bardzo mi się podobają . Życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 08.01.2007 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 przeczytalem 'z bardzo DLUGIM' dachem :) ... stad taka a nie inna odpowiedz wiec pierwsza wpadka zaliczona dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 09.01.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 WitajOba domki ładne ,ale ja osobiście wybrałabym Plejadę ,czyli drugi domek.1.Bardziej podoba mi się rozkład pomieszczeń2.Dodatkowe pomieszczenia na górze ,które w przyszłości można będzie jakoś zaadoptować .3.Strop-nigdy nie chciałam mieś drewnianego ,zwłaszcza przy możliwości wykorzystania w przyszłości poddasza.4.Dach-prawdą jest ,że im mniej skomplikowany dach tym tańsze jego wykonanie(tańszy materiał na więżbę,pokrycie dachu i robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 09.01.2007 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witaj ... 1.Bardziej podoba mi się rozkład pomieszczeń 3.Strop-nigdy nie chciałam mieś drewnianego ,zwłaszcza przy możliwości wykorzystania w przyszłości poddasza. ... hej, dzieki za komentarz i cenne uwagi:) ad 1 dodam moze jeszcze ze w MAKu salon+jadalnia+kuchnia utworza jedno pomieszczenie (usuwamy wszystkie sciany lacznie z nosnymi (mozna) ... opcjonalnie planujemy kominek albo na srodku (to niestety ograniczenie na przyszlosc w ustawnosci salonu/jadalni) albo na scianie prawej ad 2 oczywiscie strop zmieniamy na gestozebrowany (niektorzy nazwa ten zabieg niepotrzebnym, ale uparlismy sie) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 09.01.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jeśli zamierzasz w przyszłości zaadoptować poddasze to lepiej zmień,zwróć też uwagę czy można zrobić ściankę kolankową to dało by wyższe pomieszczenia na górze.Nie zauważyłam w salonie nośnych ścian ,no chyba ,że ściana z kominkiem.Reszta która łączy salon ,jadalnię i kuchnię to działowe.Można je likwidować bez obawy ,że coś się zawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 09.01.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jeśli zamierzasz w przyszłości zaadoptować poddasze ... ... wiesz kazdy jest raczej z tych 'przewidujacych' i strych planuje zaadoptowac. My raczej sie na to decydowac nie bedziemy stad gora bedzie pelnic jedynie role 'magazynu' nie mam pojecia czym jest sciana kolankowa i co daje, ale sprobuje temat zglebic pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haniamali 09.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 My kupiliśmy w tej pracowni projekt Irys. Projekt ok. Dostalismy go szybko. Z pracownią nie było żadnych problemów. Za każdym razem jak prosiliśmy o zgodę na zmiany dostawalismy ją bezpłatnie. Ogólnie sa w porządku. Jeśli chodzi o projekt Mak to mi się podoba. Pokoje przyzwoitych wymiarów. Fajne pomieszczenie gospodarcze z przejściem do garażu. Duży salon, kuchnia i jadalnia. Jak wyprujesz to ze ścian, to będziesz miał fajną przestrzeń. Jeśli chodzi o ten drugi projekt to dla mnie osobiście minusem jest male pomieszczenie gospodarcze daleko od garażu. No i brak przejścia z garazu do domu i nie widzę mozliwości zrobienia takiego przejścia. A jak chcesz zagospodarować poddasze to nie widzę gdzie miałyby byc schody. Poza tym z z zewnątrz bardziej podoba mi się Mak. Jest.. pogodniejszy A tak nawiasem wszystkim: Szczęśliwego Nowego Roku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 09.01.2007 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 My kupiliśmy w tej pracowni projekt Irys. dzieki za informacje. wlasnie o kilka slow o tej pracowni mi chodzilo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kubik 10.01.2007 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Miałem podobny problem z działką i też brałem pod uwagę tego Maka. Obecnie robię projekt całkiem indywidualny drożej ale na miarę. Obejrzałem oba projekty i mam parę spostrzeżeń: Ten Mak jakiś taki lżejszy i mniej pudełkowy (ocena subiektywna), w środku też wydaje mi się lepiej poukładany - daje dużo możliwości. W Plejadzie garaż jest dziwny no i nie da się przejść z domu. hm Pokoje też jakieś małe. W pokoju z podwójnym łóżkiem ta szafa jakoś dziwnie wstawiona (czepiam się ). Duże pomieszczenie gospodarcze to u mnie była podstawa - opalam odpadami drzewnymi z tartaku. Oba domki są niczego sobie, ale osobiście wolę Maka (chociaż go nie wybrałem ale to już inna historia). Kontakt z pracownią był bezproblemowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 10.01.2007 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Miałem podobny problem z działką i też brałem pod uwagę tego Maka. Pozdrawiam dzieki za informacje z ciekawosci ... o jakiego rzedu kosztach rozmwiamy przy projekcie indywidualnym domu podobnego do MAKa (metraz, kondygnacje) ... z gory dzieki z odp pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 14.01.2007 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 hej, fajnie byloby poznac jeszcze kilka Waszych opinii pozdr i z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ancol 14.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 my szukamy bardzo podobnego projektu- tez dzialka 22m szerokosci, parterowy i z garazem dwustanowiskowym... mak mi tez wpadl w oko, podoba mi sie rozklad pomieszczen, brakuje mi spizarni, ale cos by sie dalo zrobic w tym kierunku... mala mi sie tez wydaje ta druga lazienka, ale to dlatego, ze ja chce tam miec natrysk... piszesz, ze chcecie zlikwidowac wszystkie sciany... jakos sobie tego nie wyobrazam... a gdzie chcecie ustawic szafy? bo garderoby jako takiej ten projekt nie przewiduje... z tej samej pracowni tak w ogole to mi sie najbardziej podoba Irys (Haniamali go ma), ale garaz by musial "przewedrowac" na front, bo z boku to nie da rady... plejada tez sie calkiem fajnie prezentuje, ale jak juz bylo wspomniane- pomieszczenie gospodarcze jakos tak mi sie nieporecznie wydaje przy tej kuchni... ja w ogole myslalam, ze to jest spizarnia w pierwszej chwili... ogolnie, to te dachy tanie nie beda, ale co zrobic jak mi sie tylko takie podobaja... narazie to ja sobie tylko obrazki ogladam a jak przyjdzie co do czego i sie dowiem ile faktycznie za taki dach trzeba zaplacic, to mi pewnie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 14.01.2007 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 dzieki za opinie ... polemizujac 1. spizarnia - nie uzywamy i nie planujemy takiego pomieszczenia, bo i jestemy malo kuchenni; sama kuchnia jest duza wiec szafke na przyprawy sie wygospodaruje 2. szafa jedna dluga w wiatrolapie (tam beda przerobki z ustawieniem drzwi) ,a reszta w odpowiednich pokojach; rzeczy sezonowe na terenie strychu; wiem, ze im wiecej szaf tym wiecej rzeczy mozna gromadzic ... my staramy sie 'ograniczac' 3. dachy ... wlasnie poprosilem "statka' z forum o wycene ... drże :):) ogolnie kazdy inne podejscie ... to mam nadzieje odpowiedz na Twoje pytanie o szafe ... z gustem sie nie dyskutuje dzieki i jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 19.01.2007 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 my szukamy bardzo podobnego projektu i jak poszukiwania? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewela_ 21.03.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam! Ja rozpoczynam w tym roku budowe domku MAK. Mam juz pozwolenie na budowe, zdjety humus i wytyczony budynek przez geodete. Wg zalozonego harmonogramu budowa powinna sie rozpoczac tydzien temu, jednak na dzialce jest strasznie mokro i wszystkie plany diabli wzieli. Czekamy na osuszenie.My zdecydowalismy się na nastepujace zmiany:1. Dodatkowe okno w salonie na tej scianie co w jadalni. 2. Rezygnacja ze schodow na poddasze w salonie, w zamian za to schodki wysuwane z sufitu w korytarzu przy sypialniach.Jesli chodzi o biuro projektowe to nie mamy zastrzezen. W momencie kiedy zdecydowalismy sie na zakup tego projektu byl on jeszcze w fazie koncepcji, wiec byly lekkie obsuniecia czasowe zwiazane z zakonczeniem prac nad projektem. Ale ogolnie wszystko przebieglo sprawnie. Dostalismy bez problemu bezplatna zgode na zmiany.Jesli chodzi o koszt dachu to niestety wychodzi dosc sporo. My zdecydowalismy sie na dachowke ceramiczna Roben sredzka falista plus i razem z pelnym deskowaniem wykonawca wyliczyl nam ok. 50 tys zl. Pozdrawiam,Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 01.04.2007 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 hej, przepraszam, za tak dlugi brak odpowiedzi ... czas, czas, czas my mamy odebrac pozwolenie podobno jutro. humus zdejmujemy we srode. zaczynamy polowa kwietani/poczatek maja. dach ... braas cisar grafitowa - z folia (bez pelnego deskowania i papy) - 37 tys. a zmiany - mamy ich dosc duzo, wspolpracowalismy z arch, wnetrz, ktorego nie ukrywam bardzo chwalimy. przygotowal nam kilka wersji, z ktorej wybralismy jedna i na podstawie tej wybranej zrodzily sie nastepne 3 koncepcje ... zastanawiamy sie caly czas nd ukladem kuchni i przedpokoju ostatnie PDFy moge Ci podeslac na maila. planujemy tez wentylacje mechaniczna z reku i GWC. jesemy na etapie wyboru podwykonawcy ... z kilkunastu ostalo sie dwoch. milo jesli powymieniamy sie doswiadczeniami. jak masz jakies fotki rowniez daj znac. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewela_ 17.05.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 U nas fundamenty juz gotowe, stoja od 2 maja i schna Praca przy fundamentach trwala cale 5 dni. W poniedzialek ekipa zaczyna stawiac sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts