Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAK z G.M.i Studio Pracownia Projektowa

Recommended Posts

Witam,

Jestem zupełnie nową osobą na forum, stad witam wszystkich serdecznie :)

Planuje w pierwszej polowie 2007 roku rozpoczac budowe domu na dzialce 1100 m2 w miejscowosci Michalow-Grabina (okolice Warszawy, a blizej okolice Nieporetu).

Rozpoczynajac swoja 'przygode' z forum bede wdzieczny za Wasze komentarze dotyczace wybranego przez mnie projektu ... MAK z pracowni GMI.

Pytania ...

1. co zmienic zeby go usprawnic?

2. czy ktos buduje ten projekt/ma zdjecia z realizacji?

3. czy znacie to studio projektowe ... czy sa OK?

link do projektu ponizej

http://www.gmistudio.pl/projekt_mak.html

dla urozmaicenia ... alternatywnie rozpatruje jeszcze

http://domus.wroc.pl/projekt1.html?id=19

z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam,

pawel

dzieki za pierwsza opinie :)

dllugi dach to wynikowa dwoc kwestii....

Nie chodziło mi o długość , chodzi o konstrukcję dachu , o wykończenie i połączenie spadów .

Ja osobiście niestety nie wybrałbym dachu czterospadowego i więcejspadowego ze względu na zawartość mojego portfela . Nie stać mnie na taki dach , pomimo że takie dachy bardzo mi się podobają .

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Witaj

Oba domki ładne ,ale ja osobiście wybrałabym Plejadę ,czyli drugi domek.

1.Bardziej podoba mi się rozkład pomieszczeń

2.Dodatkowe pomieszczenia na górze ,które w przyszłości można będzie jakoś zaadoptować .

3.Strop-nigdy nie chciałam mieś drewnianego ,zwłaszcza przy możliwości wykorzystania w przyszłości poddasza.

4.Dach-prawdą jest ,że im mniej skomplikowany dach tym tańsze jego wykonanie

(tańszy materiał na więżbę,pokrycie dachu i robocizna

Witaj

...

1.Bardziej podoba mi się rozkład pomieszczeń

3.Strop-nigdy nie chciałam mieś drewnianego ,zwłaszcza przy możliwości wykorzystania w przyszłości poddasza.

...

hej,

dzieki za komentarz i cenne uwagi:)

ad 1 dodam moze jeszcze ze w MAKu salon+jadalnia+kuchnia utworza jedno pomieszczenie (usuwamy wszystkie sciany lacznie z nosnymi (mozna) ... opcjonalnie planujemy kominek albo na srodku (to niestety ograniczenie na przyszlosc w ustawnosci salonu/jadalni) albo na scianie prawej

ad 2 oczywiscie strop zmieniamy na gestozebrowany (niektorzy nazwa ten zabieg niepotrzebnym, ale uparlismy sie) :):):)

Jeśli zamierzasz w przyszłości zaadoptować poddasze to lepiej zmień,zwróć też uwagę czy można zrobić ściankę kolankową to dało by wyższe pomieszczenia na górze.Nie zauważyłam w salonie nośnych ścian ,no chyba ,że ściana z kominkiem.Reszta która łączy salon ,jadalnię i kuchnię to działowe.Można je likwidować bez obawy ,że coś się zawali.

Jeśli zamierzasz w przyszłości zaadoptować poddasze ...

... wiesz kazdy jest raczej z tych 'przewidujacych' i strych planuje zaadoptowac. My raczej sie na to decydowac nie bedziemy stad gora bedzie pelnic jedynie role 'magazynu' :)

nie mam pojecia czym jest sciana kolankowa i co daje, ale sprobuje temat zglebic

pozdr

My kupiliśmy w tej pracowni projekt Irys. Projekt ok. Dostalismy go szybko. Z pracownią nie było żadnych problemów. Za każdym razem jak prosiliśmy o zgodę na zmiany dostawalismy ją bezpłatnie. Ogólnie sa w porządku. Jeśli chodzi o projekt Mak to mi się podoba. Pokoje przyzwoitych wymiarów. Fajne pomieszczenie gospodarcze z przejściem do garażu. Duży salon, kuchnia i jadalnia. Jak wyprujesz to ze ścian, to będziesz miał fajną przestrzeń. Jeśli chodzi o ten drugi projekt to dla mnie osobiście minusem jest male pomieszczenie gospodarcze daleko od garażu. No i brak przejścia z garazu do domu i nie widzę mozliwości zrobienia takiego przejścia. A jak chcesz zagospodarować poddasze to nie widzę gdzie miałyby byc schody. Poza tym z z zewnątrz bardziej podoba mi się Mak. Jest.. pogodniejszy :D

A tak nawiasem wszystkim: Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Miałem podobny problem z działką i też brałem pod uwagę tego Maka. Obecnie robię projekt całkiem indywidualny drożej ale na miarę.

Obejrzałem oba projekty i mam parę spostrzeżeń: Ten Mak jakiś taki lżejszy i mniej pudełkowy (ocena subiektywna), w środku też wydaje mi się lepiej poukładany - daje dużo możliwości. W Plejadzie garaż jest dziwny no i nie da się przejść z domu. hm :-? Pokoje też jakieś małe. W pokoju z podwójnym łóżkiem ta szafa jakoś dziwnie wstawiona (czepiam się :D ). Duże pomieszczenie gospodarcze to u mnie była podstawa - opalam odpadami drzewnymi z tartaku. Oba domki są niczego sobie, ale osobiście wolę Maka (chociaż go nie wybrałem ale to już inna historia). Kontakt z pracownią był bezproblemowy. Pozdrawiam

my szukamy bardzo podobnego projektu- tez dzialka 22m szerokosci, parterowy i z garazem dwustanowiskowym...

mak mi tez wpadl w oko, podoba mi sie rozklad pomieszczen, brakuje mi spizarni, ale cos by sie dalo zrobic w tym kierunku... mala mi sie tez wydaje ta druga lazienka, ale to dlatego, ze ja chce tam miec natrysk... piszesz, ze chcecie zlikwidowac wszystkie sciany... jakos sobie tego nie wyobrazam... a gdzie chcecie ustawic szafy? bo garderoby jako takiej ten projekt nie przewiduje...

z tej samej pracowni tak w ogole to mi sie najbardziej podoba Irys (Haniamali go ma), ale garaz by musial "przewedrowac" na front, bo z boku to nie da rady...

plejada tez sie calkiem fajnie prezentuje, ale jak juz bylo wspomniane- pomieszczenie gospodarcze jakos tak mi sie nieporecznie wydaje przy tej kuchni... ja w ogole myslalam, ze to jest spizarnia w pierwszej chwili...

ogolnie, to te dachy tanie nie beda, ale co zrobic jak mi sie tylko takie podobaja... :D narazie to ja sobie tylko obrazki ogladam a jak przyjdzie co do czego i sie dowiem ile faktycznie za taki dach trzeba zaplacic, to mi pewnie przejdzie :)

dzieki za opinie ... polemizujac :)

1. spizarnia - nie uzywamy i nie planujemy takiego pomieszczenia, bo i jestemy malo kuchenni; sama kuchnia jest duza wiec szafke na przyprawy sie wygospodaruje :)

2. szafa jedna dluga w wiatrolapie (tam beda przerobki z ustawieniem drzwi) ,a reszta w odpowiednich pokojach; rzeczy sezonowe na terenie strychu; wiem, ze im wiecej szaf tym wiecej rzeczy mozna gromadzic ... my staramy sie 'ograniczac'

3. dachy ... wlasnie poprosilem "statka' z forum o wycene ... drże :):):):)

ogolnie kazdy inne podejscie ... to mam nadzieje odpowiedz na Twoje pytanie o szafe ... z gustem sie nie dyskutuje :)

dzieki i jeszcze raz pozdrawiam

• 2 months później...

Witam!

Ja rozpoczynam w tym roku budowe domku MAK. Mam juz pozwolenie na budowe, zdjety humus i wytyczony budynek przez geodete. Wg zalozonego harmonogramu budowa powinna sie rozpoczac tydzien temu, jednak na dzialce jest strasznie mokro i wszystkie plany diabli wzieli. Czekamy na osuszenie.

My zdecydowalismy się na nastepujace zmiany:

1. Dodatkowe okno w salonie na tej scianie co w jadalni.

2. Rezygnacja ze schodow na poddasze w salonie, w zamian za to schodki wysuwane z sufitu w korytarzu przy sypialniach.

Jesli chodzi o biuro projektowe to nie mamy zastrzezen. W momencie kiedy zdecydowalismy sie na zakup tego projektu byl on jeszcze w fazie koncepcji, wiec byly lekkie obsuniecia czasowe zwiazane z zakonczeniem prac nad projektem. Ale ogolnie wszystko przebieglo sprawnie. Dostalismy bez problemu bezplatna zgode na zmiany.

Jesli chodzi o koszt dachu to niestety wychodzi dosc sporo. My zdecydowalismy sie na dachowke ceramiczna Roben sredzka falista plus i razem z pelnym deskowaniem wykonawca wyliczyl nam ok. 50 tys zl.

Pozdrawiam,

Ewelina

• 2 weeks później...

hej,

przepraszam, za tak dlugi brak odpowiedzi ... czas, czas, czas :(

my mamy odebrac pozwolenie podobno jutro. humus zdejmujemy we srode. zaczynamy polowa kwietani/poczatek maja.

dach ... braas cisar grafitowa - z folia (bez pelnego deskowania i papy) - 37 tys.

a zmiany - mamy ich dosc duzo, wspolpracowalismy z arch, wnetrz, ktorego nie ukrywam bardzo chwalimy.

przygotowal nam kilka wersji, z ktorej wybralismy jedna i na podstawie tej wybranej zrodzily sie nastepne 3 koncepcje ... zastanawiamy sie caly czas nd ukladem kuchni i przedpokoju

ostatnie PDFy moge Ci podeslac na maila.

planujemy tez wentylacje mechaniczna z reku i GWC. jesemy na etapie wyboru podwykonawcy ... z kilkunastu ostalo sie dwoch.

milo jesli powymieniamy sie doswiadczeniami.

jak masz jakies fotki rowniez daj znac.

pozdrawiam,

• 1 month później...