Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natalkowy pamiętnik :)

Recommended Posts

no pertraktacje i rozmowy z panem od wylewek sa godne opisania :))))) ale czy ja mam na to czas??? chyba nie, koniec końców, po długich dyskusjach, 150 nieudanych próbach nawiązania kontaktu tel. wreszcie jestesmy umówieni na wylewki :) Oczywiście skoro w tamtym tyogdniu poinformowałam Pana od wylewek (najlepsze jest to że nawet jego nazwiska nie znam), że w długi weekend nas nie ma, to dziś zadzwonił do mnie (wow!!!! a jednak), że wchodzą właśnie w czwartek :) czyli jednym słowem będa robić wylekwi w czwartek i piątek a my w tym czasie bedziemy podziwiac piekno polskich gór i pławić się w hotelowym acquaparku :)))) czyż życie nie jest piękne???? oczywiście nie wiem jak nasza nieobecność wpłynie na jakość wylewek ale stwierdziliśmy z mężem po przemyśleniu, że nawet gdybyśmy w te dni byli w pracy to bez potrzeby i tak nie jechalibyśmy na budowe tylko pewnie tak pro forma wieczorkiem zobaczyć, więc właścicie na to samo wychodzi. Także plan jest taki, że ten jakże istotny element wykonania jastryhów na budowie ma się odbyć bez naszej obecności..... hmmmm, trzymajcie kciuki :)))

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

całkowicie niewybaczalnie długa przerwa w pisaniu dziennika budowy.....

po krótce - mój ciażowy brzuszek rośnie, sprawy na budowie tocza się z wolna, pracy zawodowej mamy dużo więc czasu na budowanie niewiele. Urlop już za nami (było super). Jesczez przed urlopem nasz domek zaostał zaizolowany 15 cm styropianu a na to siatka i klej. Mam nadzieję, że w krótce powstaną parapety i wykończenie elewacji.

Dziś wreszcie jesteśmy umówieni z ekipą wykończeniową - mają zacząć od ocieplenia poddasza i płyt g-k i nie wiem czy do końca zdają sobie sprawę że zrobię wiele by zatrzymać ich na wiele wiele dalszych prac: kafelkowanie, osadzenie parapetów, białkowanie, być może montaż drzwi wewn. wykonanie jedej łazienki w całości.... moja biala boazeryjna ścianka w sypialni itp itd ... jesli będę wykręcać się brakiem czasu jako argumentu bedę musiała uzyć mojego brzuszka :)))

Ja do budowy mam teraz podjeście takie, że udaję, że domek stoi w stanie o wiele bardziej wykończonym niz jest w rzeczywistości, neguje wewnątrznie to że jest jeszcze ogrom czysto budowalnych prac do wykonania i uparcie skupiam moją uwage na ostatecznym wyborze i decyzjach wykończeniowych. Czyli wybieram baterie, projektuję kuchnię, główkuje nad wanną itp. itd. Na szczęście jesteśmy z mężem dość zgodni (no oprócz tej mojej nieszczęsnej wanny retro, co do której on przysięga, że nigdy się w niej nie wykąpie) :)) ale tak poza tym inne wybory ida na dość sprawnie. Najgorszy w tym wszystkim jest czas, którego po prostu nie ma... wracamy do domu ok. 17.30 (mąż później), mój 5 miesięczny ciążowy brzuszek marzy wtedy tylko o jedzeniu i odpoczynku bo 8 godzinach na kześle, dziecko marzy o zabawie z rodzicami, a sprzedawcy radośnie zamykają sklepy..... dzięku wsparciu rodziców jedynie w weekend zostaje nam parę godzin na objazd sklepów ale to raczej w niedzielę. a wtedy wiele pozamykane albo za krótko otwarte :)))

Hmm, coś mamo budowalny ten wpis dzisiaj, no, ale niech się wreszcie znów zaczni ecoś dziac na budowie - mam nadzieję, że dzisiejsze spotkanie z ekipą bedzi tego początkiem

oki, wracam do dzienniczka i obiecuję poprawę,

z moim 6 miesiecznym ciążowym brzuszkiem wyglądam trochę śmiesznie latając po budowie i ustalając wszyskot z panami, ale w sumie trochę to mój atat, wszak ciężarnej się nie odmawia.

Wczoraj ekipa weszła na budowe i rozpoczęła prace: od ocieplenia poddasza, potem pójda płyty, kafleki, i wiele wiele kolejnych prac wykonczeniowych. czyli jednym slowem mogę powiedzieć NARESZCIE :)))))))))))))))))))))))

Ja już dzisiaj rozpoczęłam budowalny maratona więc dzisiątki telefonów, zapytan, uzgodnień itp. :)) Nawet w sumie w 6 miesiącu ciąży muszę przyznać, w sumie lubie to :))) choć czasem adrenalina podskoczy, ale radość kiedy robota zaczyna się diząć jest wielka.

Największa moja radość to kanapa, która stoi w salonie wśród betonu :))) Choć w domu nie ma na ścianie jeszcze farby ani kafelków a ni podłóg ani nic, poddasze jest surowe jeszcze nie ma grzejników jednym słowem surownizna na maksa, ja zakupiłamkanapę :)))) A co.. a tak dokladni ekanapa używana, ściągnełam ją aż z POnzania, wynaleziona na allegro do kompeltu z kanapą która kochamy i mamy w mieszkaniu, a której producte już nie ma. Także jednym słowem fuks i to w dośc dobrej cenie, a w stnie pięknym.

Dla celów pamiętnikarskich i dla tych co szukają tu informacji techn. piszę, że ocieplamy 2 wartwami wełny 15 między krokwie plus 10 na krokwie. Przedścianak tez bedzie ocieplona.

Co do wykończenia zakupilismy już sporo rzeczy z rzeczy uzytkowych i tanich bo ich etstetyka nie jest dla nas aż tak wazna to kafelki do garażu, kotłowni, spiżarki (choć szukaliśmy oczywiście takich do estetycznego zaakceptowania). Mamy też kafelki do wiekszej łazineki dolnej, mamy umywalki do tej łazienki i kibelek i wannę (tzn. ta jest w drodze wanna retro model egipt :))))) cała nasza małżeńska dolna łazienka ma być taka może nie retro ale zrobiona trochę na starą angielską łązienkę, oczywiście straszyć bedzie zwykły drabinkowy grzejnik (te retro są w zatrważających cenach) i zwykłe drzwi prysznicowe (w sumie powinien być drazek z zaslonką, ale jednak postawilismy na aspekty praktyczne). Zamówiłam tez baterie do tej łazienki (są w drodze), podłogi mamy wstępnie wybrane, drzwi wewnątrzne własciwie też, tylko nie ma kiedy iść i zamówić.

Nie moge się doczekać kiedy będzie widać pierwsze efekty tych wszystkich prac :)))))

A, czekam tez na ofertę na tynk i farbę, chcemy opcję ten mineralny a na to farba lotusan (firmy sto). Kolor bedzi ebiłay albo jakaś złamana biel (próbnika jeszcze nieidziałam).

Do kupienia mamy jeszcze kształtki parapetowe klinkirowe grafitowe. W przyszłą środę przyjeżdza szambo :)) takż erano pan koparkowy a potem zbiornik betobowy jednokomorywy 10 m3 (to mam być tylko tymczasowy, bo kanalizacja buduje się).

Oczywiście mamy obecnie

już dawno nie wstawiałam żadnych zdjęć..... czy w ogóle pamiętam jak to się robi, no nic spróbuję, na pierwszy ogien - wanna która mam stanąć w naszej dolnej malżeńskiej łazience (dla natalkowiczów: powiększonej o połowę kotłowni). Wanna będzi emiała białe nogi!!!!

http://img183.imageshack.us/img183/1456/378430222zq8.jpg

a taka wannowa:

http://img144.imageshack.us/img144/501/wannowaci2.jpg

cała łazieneczka bedzie wykafelkowana biąłymi sporymi kafelkami z górnym paskiem też biłaym jednokolorowym ale tak jakby z lekkim rzeźbieniem. kafle beda do wysokości ok. 1,5 m a dalej farba dość intensywnie niebiesko-gołabkowa, albo włąśnie delikatna jeszcze nie zdecydowałam. generalnie wszystko ma byc w takim klimacie jak na poniższych inspiracajch, hmmmm zobaczymy czy to się uda.

mniej więcej taki kolor ścian

http://img183.imageshack.us/img183/3103/8cijlxh5vptzkv4cnxsp4.jpg

mniej więcej taka szafka tylko na 2 umywalki

http://img510.imageshack.us/img510/3188/lyynykrga8ukzzlsbxlf5.jpg

By mamamatinka

czyli jednym słowem dażę do dość spokojnej klasycnzej, "angileskiej" bazy, zeby później móc zaszaleć z dodatkami

http://img144.imageshack.us/img144/5517/bathroommpm6.jpg

tu kolejna inspiracja:

http://img144.imageshack.us/img144/3141/img24eh4.jpg

a do łazienki planuje takie lustro (tylko bedzie wisiec w pionie) nie wiem czy to bedzi ekonkretne to z ikei czy po prostu zamówię u szklarza, żeby było szerokości szafki (to ma 130 a ja bym wołała 150)

http://img144.imageshack.us/img144/2219/33753pe123737s4sy3.jpg

nie podjęlismy jeszcze decyzji co do drzwi prysznicowych, najpierw otpwaliśmy za normalnymi jednoskrzydłowymi ew. z przesunięta osią otwierania. teraz sobie myslę, czy drzwi jak poniżej nie lepiej wpasowałyby się w klimacik angielskiego relaksu z dawnych lat, jak myslicie, może mnie ktoś wspomoże

http://img144.imageshack.us/img144/4797/drzwiwy4.jpg

a skoro tak już się rozkręciałamz inspiracjami i zdjęciami, poniżej drzwi które wstępnie wybarliśmy do naszej natalki - białe, gładkie malowane. Wiem, że z białych drzwi istnieją modele o wiele piekniejsze, ale we wszystrkich naszych wyborach bierzemy pod uwagę kasę, próbuję szukać czegoś co stworzy klimat który chciałąbym osiągnać i co nie jest w absordalnie wysokiej cenie.

http://img144.imageshack.us/img144/6396/drzwiportawiedeneq0.jpg

ponieważ nie moge się jeszcze pochwalić efaktami prac wykończeniowych u nas (bo po prostu ich jeszcze nie maaaaaa), to wklejam jeszcze pare inspiracji. przynajmniej mąż zobaczy co ja tam planuje :))))

moja główna inspiracja kuchenna:

http://img510.imageshack.us/img510/5931/bbjbxsh243t5rbeqexwx9.jpg

choc kolorek ścian raczej będzie taki dość chlodny błękit.

dziś z rana od razu aktualizacja stanu :))) no więc nie bedziemy jednak miec drzwi wiedeń z porty, których zdjęcie wstawiałam powyżej. okazało się że występują tylko w fakturze drewna czy jak to nazwac (czyli nie sa gładkie tylko takie a'la struktura drewna) takich nie chcielismy więc wrócilismy do poprzedniej koncepcji. Bardzo podobały nam sie drzwi modern z Pol-skone ale cena dość wysoka a my potrzebujemy 13 sztuk w tym 2 przesuwne. Więc ostateczna decyzja padła na fiordy :))) tanie a ładne (mam nadzieję, bo na żywo nie widziałam) drzwi trochę w skandynawskim albo lekko babcinym stylu. a wyglądają tak:

http://img507.imageshack.us/img507/7898/fiordduze1ih4.jpg

wczoraj udało nam się kupić również (na reszcie) kafelki do wiatrołapu - grafitowe tak jakby z lekką struktura kamienia. Z wyborem kafelek nie mamy łatwo, nie lubimy kafelek z zasady a w sklepach jest mnóstwo udziwnionych wzorów a nie ma prostych stanowiących dobroa bazę do dodatków...... Tzn. czasem sa ale w kosmicznych cenach... Pozostaje nam wciąż zakup kafelek do dolnej ubikacji. Szukam matowej białej mozaiki (tzn. płytki o wzorze mozaiki) no i jakoś znaleźc nie mogę.....

Powstaje również kwestia ostatecznej decyzji co do elewacji, prawde mówiąc ine mam już ani siły ani ochoty ani nie wiem czego tam jeszcze żeby w szczególny sposób zajmowac się tym tematem. Kiedyś przestudiowałam sobie forum w tej kwestii i na tej pdostawi enasz wybór padł na tynkowanie mineralnym tynkiem i malowanie go farbą sto lotusan. Teraz dostałam ofertę też na silikonowy tynk sto i na tynk lotusan (ta ostatnia opcja raczej odpada ze względu na cenę), ale waham się między gotowym tynkiem silikonowym a mineralnym malowanym lotusanem......ech, jesli będę miała dziś siłę na to pogadam jeszcze z panem ze sto i podejmę decyzję.

no takie zakupy to ja lubie, siedzę przed kompem i klikam, łażenie po sklepach w moim stanie i w tym upale to juz nie taka prosta sprawa, a poza tym kiedy?????

w każdym razie mąż wlasnie nabył drzwi do prysznica, takie oto:

http://img503.imageshack.us/img503/1617/drzwikermivr3.jpg

no, robota się jakoś tak kula... z wolna raczej powiedziałabym, ku naszemu sporemu zaskoczeniu, chyba okazuje się, że po raz pierwszy w naszej historii budowlanej natknelismy się na ekipe pracującą wolno, niezbyt wydajnie i niezbyt dobrze, ekipę wymagającą jednak stałeog nadzoru, przykręcania i odkręcani ana nowo itp.... jak na razie lepiej po prostu dobieraliśmy ekipy, teraz już straciliśmy trochę dawnego zapału a w sumie ekipa polecona była, no, może nie jest aż tak źle.. ale lepiej mogłoby byc na pewno :)))

Kiedy mój mąż zauważył, że panowie zapomnieli dac folię po =d płytę g-k lekko wymiękł. no, ale skoro oni mają czas żeby robić a potem po prawiac to prosze bardzo, nam się w sumie nigdzie nie spieszy, a płacimy im za wynik nie za godzinę.

No, ale ku pamięci, muszę jeszcze skrytykowac pewną hurtownię na b.. z katowic, masakra w obłsudze klienta, po prostu poniżej krtyki. Wszyscy ci fachowcy mają wielkie szczęście, że jestem urodzonym dyplomata, cżłowiekiem nader spokojnym i wyrozumiałym :))) i nawet hormonki ciążowe nie są w stanie tego zmienić, dzięki temu nie krzyczę, i nie uzewnętrzniam czasem całkowici enaturalnych reakcji obronno-agresywnych na będące poniżej krytyki zachowani i posatwy fachowców.

Mój mały podręcznik obsługi fachowca:

1. jeżeli fachowiec mówi, zadzwonię do pani jutro, to nie licz na to zadzwoń sama

2. jeżeli fachowiec mówi: tak się nie da zrobić, sprawdź to w muratorze, na forum, w ekztremalnych przypadkach zrób samemu :)))

jestem zbyt łagodnym typem by wymyslić dalsze punkty.

gegenralnie nasza ekipa wykończeniowa nie przemęcza się raczej jeżeli chodzi o ilość i tempo prac.. choć kafelki w garażu kładzione sa jak na moje oko naprawdę porządnie.

ach, zapomniałam napisać, że pan od wewnętrznej instalacji gazowej zabił mnie dziś ceną 2800 za wykonanie doprowadzenia gazu z ogrodzenia do kotłowni czyli jakieś 7 metrów ziemią i może z 10 w środku......... hmmm, czyż nie czas na przekwalifokowanie się??? ile czasu taka robota musi zająć??? poniekąd sama mam pewne państwowe uprawnienia (tłumacza przysięgłego konkretnie) ale żeby zarobić na nich taką kwotę muszę pracować na prawde długo........

a, no i nasz ostatni nabytek - szambo :))))) ma być tymczasowe bo kanalizacjia "się buduje" ale wiadomo, że mimo planów nie wiadomo ile to "się buduje" potrwa, dlatego zdecydowalismy się na porządne szambo z atestem, betonowe, jednokomorowe 10 m3.

dla zaintersowanych - samo szambo 2500 netto, całość z transportem i osadzeniem brutto wyszła nam 3800.

http://img386.imageshack.us/img386/6237/spa52768xb9.jpg