Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Natalkowego pamiętnika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

schody są dębowe, listwy przy schodach stanowi w zasadzie element schodów, jest drewniana malowana, nie wiem dokładnie o które listwy pytasz bo na zdjęciach widać tylko te schodowe - drewniane malowane, mamy też listwy podłogowe takie ze styroduru czy czegoś w tym stylu - niestety wciąż nie pomalowane bo nie ma kiedy.....

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
pozdrawiam wszystkich na naszym dzienniczku, na którym kompletna cisza i nic się nie dzieje..... jak zwykle brak czasu. Nie do wiary, ale 4 kwietnia minął rok od naszej przeprowadzki.... jestem w szoku tak szybko zleciało. W między czasie stolarze skończyli (już dawno w zasadzie) schody - i jak dla mnie wyglądają super :))) Zdjęcia wkrótce :)

Witam,

Gratuluję pięknego domu i wielu super pomysłów wykończeniowych. Mam pytanie o okna - doczytałam się, żę są drewniane i pochodzą z małej firmy z południa Polski, jeżeli mogłabym prosić na namiary - będę ogromnie wdzięczna. Jakiej wysokości macie ściankę kolankową ? Stoimy przed dylematem czy podnosić czy nie - ale ciężko sobie wyobrazić jak wygląda dany wymiar w rzeczywistości. Bardzo piękny kominek !

Pozdrawiam

madziarek2, farba jest firmy kabe z mieszalnika (te farby akurat oferowała firma, która u nas malowała, jakoś jak dla mnie nieszczególna, i wybór kolorów też nieszczególny) no ale wybrałam po prostu te które chciałam albo najbardziej zbliżone do takich jakie chciałam. Gdzieś powinnam mieć numer tej farby jeśli bybył potrzebny.

caiputek, witam ! co do okien to namiar na tę firmę rozdałam już chyba z 50 osobom serio :) nie wiem czy coś z tego wyniknęło czy nie, i nawet już dokładnych namiarów nie pamietam, jest to firma Możdzeń & Możdzeń (dwaj bracia) ich strona http://www.mati.com.pl/oknanawymiar/

Co do ścianki kolankowej - jeśli się nie mylę my nie mamy w ogóle (czyli strop wieniec, murłata i o to opierają się krokwie), mamy zrobione dokładnie tak jak w projekcie i jesteśmy akurat ze szkoły przeciwnej podwyższaniu ze względu na proporcje zewnętrzne domu. W naszej okolicy jest multum domów okropnie zeszpeconych z zewnątrz powyciąganymi mniej lub bardziej (niestety częściej bardziej) ściankami kolankowymi. Jak widzę obrazek waszego domku to bardzo bym uważała - bo bryła masywana i będzie wyglądac dobrze tylko jeśli zachowa planowaną przysadzistość, inaczej może stracić na uroku. A jeśli już podnosić to nie za wiele a wtedy koniecznie wydłużyć krokwie, tak żeby zamaskować z zewnątrz skutki takiej zmiany. Takie jest moje zdanie. Inna kwestia - czy to naprawdę potrzebne?? podniesienie to oczywiście dodatkowa kubatura do ogrzania i wykończenia. pozdrawiam

i w ogóle pozdrawiam wszystkich w ten smutny, tragiczny, deszczowy dzień... probuję pracować ale jakoś wszystko mi się rozjeżdża..........

NOOO cudo , schody rzeczywiście przepiękne barierka bardzo mi się podoba :) , gdyby nie fakt że czekałaś na nie TAAAAK DŁUGOO to chętnie bym wzieła namiary ,ale ja chcę schodki mieć gotowe zanim jeszcze się wprowadzę więc chyba to nie jest dobry pomysł, zrsztą przecież w czw podpisałam już umoę na schodki ale cały zas mnie boli serce bo kosztować będą kupe kasy że tak brzydko się wyraże ale nie mogłam znależć nikogo mądrego i tańszego , także trzeba to jakoś przeboleć

pozdrawiam

Natka

Ps.

napisz mi proszę jakie masz płytki w kuchni na ścianie i w łazience ?

dziękuje

Edytowane przez Natka.sm

natka, w kuchni to jest cerkolor, matowe kwadraciki kolor to nie wiem jak sie nazywał, chyba nie biały tylko ecru. Nie wiem o którą łazienkę pytasz ale najgorsze jest to że nie pamiętam ani w jednej ani w drugiej jaki producent płytek, wydaje mi się że ten sam producent hiszpański, zapytam męża to napiszę. W każdym razie na śląsku płytki te były dostępne tylko w Gliwicach w takim salonie łazienek .. no to ci pomogłam nie ma co..... zapytam męża to podam dokładniej

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
pieknie u ciebie! nie moge uwierzyc ze dopiero teraz trafilam na twoj dziennik. Jestem pod wielkim wrazeniem bo kocham podobne klimaty :D

tez chcemy zamowic FIORDY, listwy podlogowe musza byc biale (nawet w obecnym mieszkanku tak mam), kuchnie mamy podobne (zobacz w moim dzienniku), wanne wybralas piekna, ale nie doczytalam co to za firma - pieknie, pieknie i jeszcze raz pieknie :D :D :D

potwierdzam piękny klimat stworzyłaś w domu aż się rozmarzyłam :)

i też podłączam się pod prośbę o info nt wanny - jaki producent i jak się sprawdza w użytkowaniu

• 2 weeks później...
witam wszystkich i przepraszam za niebytność na własnym pamiętniczku.... co do stolarzy dam na priv. choć od miesiąca mieli przyjść robić schowek pod schodami a tu ani widu ani słychu..... więc co do terminowości to u nich ciężko... a co do wanny - to kupiłam ją na allegro, producent po prostu no name chyba jakiś chińczyk totalny... więc nawet nie podam, ale powiem wam szczerze, że o takiej wannie zawsze marzyłam, ale jest to jeden z mniej udanych zakupów ... krótko mówiąc jakość słaba (ale i tania była chyba jakieś 1800 zł to w porównaniu do uznanych producentów takich wanien to tanio), ale przede wszystkim jest potwornie niewygodna - za duża, i ten kształt jest nieergonomiczny, jednym słowem fajnie jest na nią patrzeć ale do miłych kąpieli nie jest fajna, jednak nie polecam.... leży się w niej w pozycji skrzywionej jak w cebrzyku jakimś... pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!!

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Jak ja dawno u Ciebie nie bylam :bash:Widze ze pokoiki na gorze juz ladnie zagospodarowane i chlopaki maja tam swoje krolestwo :)Przymierzam sie do ocieplania od wewnatrz swojego domku i bylam przekonana ze welne daje sie az po sam szczyt .Przegrzebujac watki natknelam sie na informacje ze jednak pomieszczen nieogrzewanych nie powinno sie ocieplac (skraplanie wody ) i chcialam zapytac jak Ty wykonczylas stryszek w Natalce?Ocieplalas tylko podloge/strop czy dawalas rowniez welne na skosy az po sama kalenice?Stryszek ma mi sluzyc jako graciarnia ale maja tam byc ustawione rowniez jakies zasilacze do tv ,netu i troche sie obawaim ze jezeli sie tego nie ociepli beda tam panowac minusowe temperatury (w lecie zas bardzo goraco) i moze to wplynac na uszkodzenie tych urzadzen.Moze czasem zagladasz na stryszek i podzielisz sie informacja jak to realnie wyglada :)

Pozdrawiam

• 7 months później...