Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Natalkowego pamiętnika

Recommended Posts

Ja szczerze mówiąc tez liczę, że Święta Bożego Narodzenia 2008 spędzimy już w domu.

Nasz zakup na później dokonany w tej chwili to na razie płytki klinkierowe na cokół wokół domu, ponieważ sa w tym samym kolorze co słupek przy wejściu, a partia partii nierówna ( :o jakoś zabrzmiało politycznie).

Wyobraź sobie, że Natalka to dobry i podobający się projekt. Właśnie się dowiedziałam, że na moim nowo powstającym osiedlu w promieniu 300 m będą jeszcze dwie.

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

he,he, no faktycznie, partia partii nierówna :)) -- o rany jeszcze wykończenie cokołu.... powiem ci, że koszty mnie przerażają, jeszcze to jeszcze tamto, a gdzie ogród, gdzie ogrodzenia, brama itd... no ale może jakos to będzie :))

u nas w kuchni od strony ściany zewnętrznej mamy wydzielona spiżarkę - jest ona głęboka na jakies może 1,4 m (nie pamiętam) tym sposobem nasza kuchnia ma ok 14 m kw. i będzie otwarta na salon (teraz też tak mam nie nie wyobrażam sobie inaczej :) Bardzo chciałam mieć w kuchni wyspę, ale jednak stwierdzam, że wyspa się tam nie zmieści, miałam etap półwyspu, ale teraz mam etap stołu :)) mam juz zresztą wstepny projekt kuchni zrobiony (w programie do projektowania ikei) planuje kuchnię stat z ikei - taką wiejską białą, bardzo mi się ona podoba i jest do przełknięcia cenowo.

Skoro wy planujecie wystrój nowoczesny to chyba tez dobra by było otwarta kuchnia, czy wolisz zamkniętą??

Ja też zauważam że natalka sie podoba - do mnie 2 osoby z naszego rejonu (Śląska) się zgłosiły z pytaniami.

No właśnie z połączeniem kuchni i salonu to jeszcze nie jestem zdecydowana. Na początku była myśl, żeby zostawić całkiem otwartą, później jednak zdecydowaliśmy, że postawimy ściankę na całości np. tez może z cegły rozbiórkowej zostawiając otwór drzwiowy na 1,20 mb.

A teraz mam jeszcze inną koncepcję tzn. może tą ściankę zrobimy od podłogi do połowy wysokości tzn taki jakby barek, może nawet nie na całej. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam. Niestety nie znalazłam jeszcze takiej fotki żeby zaprezentować.

Ja spiżarkę wygospodarowałam zamiast małego wc na dole, ponieważ w kuchni chcemy mieć stół do bieżącej konsumpcji, a jadalnie od święta i dla gości.

Wiesz - znalazłam fajny wątek. Nie wiem może "Ameryki nie odkryłam" i już tam byłaś. ale uważam go za przydatny.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=25348&postdays=0&postorder=asc&start=0

:) wiem, wątek znam :))) ja pod kątem wykończenia wnętrz - aranżacji itp. jestem dość nietypowa, bo dokładnie wiem czego chcę, i na szczeście mąż albo chce tego samego albo nie ponuje za bardzo :)) także argumenty za kuchnią zamkniętą po prostu mnie nie przekonują. nie chcę cię namawiać, bo wiadomo zrobicie jak bedziecie chcieli, ale opcja z drzwiami i z ta ścianką niską jaki piszesz wydaje mi się niezbyt fajna, szczególnie jesli chcesz miec stół w kuchni. Po co zamykać te przestrzeń?? Bedziesz miała ładny stół i nie bedzie go widać. Jakby nie miała spiżarki to zrobiłabym wyspę z krzesełkami barowymi :)

Ja tez planuję stół w kuchni, mimo że moja bedzie mniejsza ze względu na spiżarkę.

My własnie będziemy miec jedną ściankę z cegły ręcznie formowanej. To będzie ta ścianka między spiżarką a salonem,a więc między zewnętrzną boczną ścianą budunku a tym słupem nośnym między kuchnią a salonem (mam nadzieje, że rozumiesz bo cięzko to wytłumaczyć). Mamy już kupioną cegłę o taką (ale w rzeczywistości wygląda trochę inaczej)

http://www.oranje.com.pl/murator/fb_castello.jpg

U ciebie sprawa wygląda chyba trochę inaczej, bo Ty zamiast wykuszu masz drzwi tarasowe i w tamtym miejscu będzie też u Was stół ? - chyba nie

Bo my w związku z tym, że zatrzymaliśmy wykusz i to są tylko okna - zaplanowaliśmy tak jak w projekcie większy stół na 8 osób, a swoją drogą stolik tylko dla domowników w kuchni do bieżących posiedzeń.

Boję się, że jeżeli otworzę całkiem przejście z kuchni do salonu to będią się w oczy rzucały dwa stoły.

no własnie z tymi dwoma stolami tez mam zagwozdkę, bo fakt wykuszu nie mam, ale jadalnię albo raczej przestrzeń jadalni czyli sporoy rozkładany stół chcę mieć też tam gdzie stoi on pierwotnie w projekcie tylko raczej dłuższym bokiem do bocznej sciany domu, a oprócz tego stół w kuchni... no cóż zobaczymy, właśnie tez się boję że tak dwa stoły koło siebie to głupio, no ale zobaczymy

Zajrzałam, poczytałam i siem wtrącę...baaaardzo ładna cegła 8) :D normalnie mnie urzekła :p ... Dziewczyny już Was lubię :lol: :lol: ...

Właśnie szukam wszelkich inspiracji ceglanych i przez przypadek trafiłam na Twój dziennik :D ...

mamamatinka chciałam zapytać o cegłę, z której macie komin...czy możesz dać jakieś namiary?

Właśnie bijemy się z myślami, czy komin zrobić z cegły czy z kamienia :roll: ... ponieważ nadal nie wybraliśmy jaki to ma być kamień, a kominy będą murowane już wkrótce więc chyba problem sam się rozwiąże :roll: ...

A tak w ogóle bardzo ładny domek budujecie, no i klimaty takie jakieś moje :wink: :D ...

Pozdrawiam!

Monika

Witam.

Z góry przepraszam mamamatinka za ewentualne konwersacje w twoim temacie.

Monikach zajrzałam do Twojego dziennika i po prostu zauroczyła mnie ta aranżacja. Czy może było coś o tych pomieszczeniach więcej i może zapisałaś stronę na której to znalazłaś.

http://nelissen-polska.pl/storage/1153211982_wnetrza0.jpg

Moniko, witam!! ciesze, ze ci się podoba :)) Wczoraj zajechalam na budowę a tu dwie połacie dachu w dachówce - to dopiero jest efekt - ta cegła kontrastująca z grafitową dachówką :)) zdjęcia robiłam juz późno więc nie wiem czy cos na nich widać ale niedługo wstawię do dziennika.

Co do cegły to u nas dokłądnie jest tak: komin jest systemowy obłożony w odciunku nad dachowym (no i kawałek pod dachem - na takiej metalowej konstrukcji) połówkami cegieł. To jest cegła ręcznie formowana firmy Van der Sarden (Belgijska) z centrum klienkieru

http://www.crh-klinkier.pl/cegly_recz_l.php

tej naszej akurat tu na stronie nie pokazują ale jest bardzo podobna do rosa weiss tylko odrobinkę tańsza, za naszą płaciliśmy 2,85 chyba no i była cięta na połówki i na narożniki

Są tez płytki to tych cegiel ale w sumie cenowo nie bardzo się opłaci, a poza tym wtedy akurat płytek nie było.

najpierw mysliliśmy żeby przyklejać płytki, ale w końcu majster zrobił konstrukcję i na niej obmurował kominy a więc zaprawa jakby przylega do całego komina i jest też fugą między cegłami - zaprawa oczywiscie taka spacjalna do klienkieru. Potem kominy zostały jeszcze zaimpregnowona też specjalnym impregnatem na matowo.

Mamy jeszcze kupioną cegłę castello (taką, ciemną, a la ze starej piwnicy) - będzie ona na jednej ścianie w salonie :))

MOnika, w wy gdzie budujecie i jaki projekt?? moż etez masz dziennik?? che tnie poczytam

Witam! :D

:lol: :lol: :lol: ...już nie muszę odpowiadać :wink: :lol: ...

mamamatinka dzięki za info, napewno sie przyda :D .

aga_bissmyk mnie też wnętrza z innych mebli baaardzo się spodobały 8) :D ,a jakieś 2 tyg. temu pojechaliśmy do Katowic, aby zobaczyć to w realu i muszę powiedzieć, że mimo iż pomieszczenia nie są duże (wręcz małe :( ) to wstawki z cegiełki robią wrażenie :D i te meble :o 8) :D ...wymiękłam. Niestety do CRH na Dębowej nie dojechaliśmy :( , ale zrobimy to w najbliższym czasie :) .

Czekam na fotki dachóweczki :) ...