Arek-L 08.01.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witajcie,Słyszeliście może, żeby od 10.01.2007 miały wzrosnąć ceny na mat. bud (ze wskazaniem na cegły/pustaki/bloczki)?????Jutro jadę do hurtowni zbadać temat.Pozdrawiam,arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabii 08.01.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witam słyszałam już w październiku że od stycznia mają wzrosnąć ceny cementu i reszty materiałów. Jakiś czas temu rzuciił mi się w oczy post, że podwyżka będzie wynosić jakieś 30 - 40%!!!! Katastrofa!!! Powariowali chyba. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Czekam na info z wiarygodnego źródła jakim jest hurtownia.Pozdrawiam Gabii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 09.01.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Ceramika na ściany z firmy Leier -> podwyżka od 1 stycznia o 15%. Na szczęście udało mi się jeszcze kupić po starych cenach... --PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 09.01.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witajcie, To na "dobitkę" info z dzisiaj z hurtowni pod Warszawą: od 15.02 cegła 7% w górę, od 15.03 następne 7% Pustak wzrost o ok. 40% stal też w górę Cement: jeszcze gorzej: w 1Q 2007 wzrost o ok. 100% (teraz 375zł/t, ma wzrosnąć o! 400 zł/t czyli do ok. 775 zł/t) Pzdr, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.01.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam To chyba mam dobry pomysł aby kupić teraz cały skład suporka 24, zabespieczyć przed wodą(bo chyba nie ukradną?ale w polsce wszystko jest możliwe!) Rozpoczęcie budowy planujemy najszybciej na jesień tego roku.Nie zepsuje się przecież!!!!!! Warto?Czy nie ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.01.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 tak naprawde od lipaca to ceny ida w gore co miesiac .... raz jeden material raz drugi, ale to co piszecie to kpina !!!! niby budowanictwo kolem zamachowym gospodarki, ale przy tych wzrostach to wszystko klapnie i bedzie lezec jak kiedys !! mam nadzieje ze ceny tak nie pojda, J. PS osobiscie nie wierze w cement za siedem setek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celestynka 09.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Fabryka elementow budowlanych w ktorej pracuje dostała nowa cene na cement, 20% wyzsza niż cena na ten rok. Podwyżka cen wiec gwarantowana w kazdym zakladzie produkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 09.01.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 tak naprawde od lipaca to ceny ida w gore co miesiac .... raz jeden material raz drugi, ale to co piszecie to kpina !!!! niby budowanictwo kolem zamachowym gospodarki, ale przy tych wzrostach to wszystko klapnie i bedzie lezec jak kiedys !! mam nadzieje ze ceny tak nie pojda, J. PS osobiscie nie wierze w cement za siedem setek. Ja też nie bardzo wierzę w ponad 100% podwyżki, ale jakaś na pewno będzie, kwestia ile Pzdr, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 09.01.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 09.01.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. Jolu ! złotko, a ile ta podwyżka ? A może pracujesz w dziale marketingu ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 10.01.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Wszystko możliwe - półtora roku temu Max po 1,60 zł, dzisiaj już po 3,- złgdzie ta inflacja 2% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 10.01.2007 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Wszystko możliwe - półtora roku temu Max po 1,60 zł, dzisiaj już po 3,- zł gdzie ta inflacja 2% ? No właśnie, a nie nie wierzę, że koszt wytworzenia materiału wzrósł aż tak drastycznie. Wg mnie żerują na wysokim popycie. Pzdr, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 10.01.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. Jolu ! złotko, a ile ta podwyżka ? A może pracujesz w dziale marketingu ? pzdr Niestety nie, bo może dostałabym jakiś rabat. Mam zamiar budować z Ytonga, i wysłałam zapytanie ofertowe chyba do 30 hurtowni. Te co wogóle raczyły mi odpowiedzieć zrobiły kalkulację (oczywiście powalającą), zaznaczając, że jest to oferta ważna tylko do końca stycznia, bo od 1 lutego xella wprowadza nowy cennik. Mimo. że mam zamiar zacząć na wiosnę chyba kupię go teraz, bo niestety taniej raczej nie będzie. Niestety nie wiem jak wysoka ma to być podwyżka, ale u nas nawet 3 zł więcej na metrze kwadratowym, robi różnicę 2500zł więcej do zapłacenia za całość. Pozdrawiam wszystkich walczących na budowach i w hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 10.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. Jolu ! złotko, a ile ta podwyżka ? A może pracujesz w dziale marketingu ? pzdr Niestety nie, bo może dostałabym jakiś rabat. Mam zamiar budować z Ytonga, i wysłałam zapytanie ofertowe chyba do 30 hurtowni. Te co wogóle raczyły mi odpowiedzieć zrobiły kalkulację (oczywiście powalającą), zaznaczając, że jest to oferta ważna tylko do końca stycznia, bo od 1 lutego xella wprowadza nowy cennik. Mimo. że mam zamiar zacząć na wiosnę chyba kupię go teraz, bo niestety taniej raczej nie będzie. Niestety nie wiem jak wysoka ma to być podwyżka, ale u nas nawet 3 zł więcej na metrze kwadratowym, robi różnicę 2500zł więcej do zapłacenia za całość. Pozdrawiam wszystkich walczących na budowach i w hurtowniach. Dopiero teraz zobaczyłam, że jesteś z Wrocławia. Ja też. Budujemuy się w Radwanicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 15.01.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Wzrost cen ma nastapic na poczatku Lutego, taka informacje podaja hurtownie w okolicach Poznania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 15.01.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 My jutro kupujemy Ytong po starej cenie i chyba jeszcze w styczniu karpiówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 15.01.2007 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 My też kupujemy jeszcze w styczniu pustaki, Max, hurtownia zaoferowała przechowanie przez kilka mcy, dobre i to, bo do września daleko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 15.01.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Arek-Lpomęczę Cię trochę, w której hurtowni kupujesz Max-a i jaką dali cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 15.01.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 nie nie wierzę, że koszt wytworzenia materiału wzrósł aż tak drastycznie. Wg mnie żerują na wysokim popycie. Wzrosły główne składowe kosztu wyprodukowania materiału i jeszcze bardziej wzrosną. To są pensje pracowników, firmy aby utrzymać dotychczasową produkcję muszą więcej płacić pracownikom, bo inaczej oni "wyparują" i "pojawią się" w Angli lub Irlandii, o innych krajach nie wspominając. A jak podnosisz pensję pracownikowi o kilka setek to musisz się liczyć z dodatkowym kosztem 50% podwyżki dla państwa w postaci podatków, zusów, składek itp. Dzięki tym właśnie kosztą rosną tak szybko ceny. Ponadto wzrosły ceny gazu, paliw, usług pocztowych, transportu, opłat urzędowych itp. To wszystko ma w końcowym efekcie wpływ na cenę materiałów i usług. Nie martw się, będzie jeszcze drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 15.01.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Masz rację, ceny rosną, koszty też ale nie o 100% (bo o tyle musiałby wszystko wzrosnąć, żeby cena finalna też wzrosła o 100%, tak mi się przynajmniej wydaje, ew. jeden koszt wzrasta o 80% a drugi o 20%, zakładając, że wysokość jednego i drugiego kosztu jest taka sama).Nie zauważyłem jakoś ostatnio, żeby ceny przesyłek, paliwa, gazu, cokolwiek, wzrosły o 100%, nawet o kilkanaście, a przecież też z nich korzystam.Reasumując, wniosek byłby taki, że do tej pory wszyscy robili "pod kreską" i to grubo.Pzdr,Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts