Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZROST CEN NA MATERIAłY BUDOWLANE

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

słyszałam już w październiku że od stycznia mają wzrosnąć ceny cementu i reszty materiałów. Jakiś czas temu rzuciił mi się w oczy post, że podwyżka będzie wynosić jakieś 30 - 40%!!!! Katastrofa!!! Powariowali chyba. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Czekam na info z wiarygodnego źródła jakim jest hurtownia.

Pozdrawiam Gabii.

tak naprawde od lipaca to ceny ida w gore co miesiac .... raz jeden material raz drugi, ale to co piszecie to kpina !!!! niby budowanictwo kolem zamachowym gospodarki, ale przy tych wzrostach to wszystko klapnie i bedzie lezec jak kiedys !!

mam nadzieje ze ceny tak nie pojda,

J.

PS

osobiscie nie wierze w cement za siedem setek.

tak naprawde od lipaca to ceny ida w gore co miesiac .... raz jeden material raz drugi, ale to co piszecie to kpina !!!! niby budowanictwo kolem zamachowym gospodarki, ale przy tych wzrostach to wszystko klapnie i bedzie lezec jak kiedys !!

mam nadzieje ze ceny tak nie pojda,

J.

PS

osobiscie nie wierze w cement za siedem setek.

Ja też nie bardzo wierzę w ponad 100% podwyżki, ale jakaś na pewno będzie, kwestia ile :roll:

Pzdr,

Arek

Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. :evil:

Jolu ! złotko, a ile ta podwyżka ? A może pracujesz w dziale marketingu ? :lol:

pzdr

Niestety nie, bo może dostałabym jakiś rabat. Mam zamiar budować z Ytonga, i wysłałam zapytanie ofertowe chyba do 30 hurtowni. Te co wogóle raczyły mi odpowiedzieć zrobiły kalkulację (oczywiście powalającą), zaznaczając, że jest to oferta ważna tylko do końca stycznia, bo od 1 lutego xella wprowadza nowy cennik. Mimo. że mam zamiar zacząć na wiosnę chyba kupię go teraz, bo niestety taniej raczej nie będzie. Niestety nie wiem jak wysoka ma to być podwyżka, ale u nas nawet 3 zł więcej na metrze kwadratowym, robi różnicę 2500zł więcej do zapłacenia za całość. Pozdrawiam wszystkich walczących na budowach i w hurtowniach.

Od 1 lutego wchodzi nowy cennik na Ytong i Sillkę. :evil:

Jolu ! złotko, a ile ta podwyżka ? A może pracujesz w dziale marketingu ? :lol:

pzdr

Niestety nie, bo może dostałabym jakiś rabat. Mam zamiar budować z Ytonga, i wysłałam zapytanie ofertowe chyba do 30 hurtowni. Te co wogóle raczyły mi odpowiedzieć zrobiły kalkulację (oczywiście powalającą), zaznaczając, że jest to oferta ważna tylko do końca stycznia, bo od 1 lutego xella wprowadza nowy cennik. Mimo. że mam zamiar zacząć na wiosnę chyba kupię go teraz, bo niestety taniej raczej nie będzie. Niestety nie wiem jak wysoka ma to być podwyżka, ale u nas nawet 3 zł więcej na metrze kwadratowym, robi różnicę 2500zł więcej do zapłacenia za całość. Pozdrawiam wszystkich walczących na budowach i w hurtowniach.

Dopiero teraz zobaczyłam, że jesteś z Wrocławia. Ja też. Budujemuy się w Radwanicach.

nie nie wierzę, że koszt wytworzenia materiału wzrósł aż tak drastycznie. Wg mnie żerują na wysokim popycie.

Wzrosły główne składowe kosztu wyprodukowania materiału i jeszcze bardziej wzrosną. To są pensje pracowników, firmy aby utrzymać dotychczasową produkcję muszą więcej płacić pracownikom, bo inaczej oni "wyparują" i "pojawią się" w Angli lub Irlandii, o innych krajach nie wspominając. A jak podnosisz pensję pracownikowi o kilka setek to musisz się liczyć z dodatkowym kosztem 50% podwyżki dla państwa w postaci podatków, zusów, składek itp.

Dzięki tym właśnie kosztą rosną tak szybko ceny. 8) Ponadto wzrosły ceny gazu, paliw, usług pocztowych, transportu, opłat urzędowych itp. To wszystko ma w końcowym efekcie wpływ na cenę materiałów i usług.

Nie martw się, będzie jeszcze drożej :) :cry: :cry: :evil: :evil:

Masz rację, ceny rosną, koszty też ale nie o 100% (bo o tyle musiałby wszystko wzrosnąć, żeby cena finalna też wzrosła o 100%, tak mi się przynajmniej wydaje, ew. jeden koszt wzrasta o 80% a drugi o 20%, zakładając, że wysokość jednego i drugiego kosztu jest taka sama).

Nie zauważyłem jakoś ostatnio, żeby ceny przesyłek, paliwa, gazu, cokolwiek, wzrosły o 100%, nawet o kilkanaście, a przecież też z nich korzystam.

Reasumując, wniosek byłby taki, że do tej pory wszyscy robili "pod kreską" i to grubo.

Pzdr,

Arek