Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZROST CEN NA MATERIAłY BUDOWLANE

Arek-L

Recommended Posts

Arek-L

pomęczę Cię trochę, w której hurtowni kupujesz Max-a i jaką dali cenę?

Replin przed Mińskiem Maz. 3,15/szt.

Znalazłem jeszcze w Koniku (naprzeciwko Kowalczyka) po 3,12, ale bez przechowania. To przy ok. 6000 szt.

W Replinie U220 po 2,65 a w tym w Koniku po... 2,92

Także nie ma zasady, że jak taniej to na wszystkim.

cement, dziurawka w porównywalnej cenie.

W replinie np. jak zapytałem o wełnę, to tylko na mnie popatrzył z politowaniem. Nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Zamówił 4 mce temu i jeszcze nie ma. Taki ruch w interesie.

O wzroście cen na stal też mówił.

Pzdr,

Arek

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arek-L

pomęczę Cię trochę, w której hurtowni kupujesz Max-a i jaką dali cenę?

Replin przed Mińskiem Maz. 3,15/szt.

Znalazłem jeszcze w Koniku (naprzeciwko Kowalczyka) po 3,12, ale bez przechowania. To przy ok. 6000 szt.

W Replinie U220 po 2,65 a w tym w Koniku po... 2,92

Także nie ma zasady, że jak taniej to na wszystkim.

cement, dziurawka w porównywalnej cenie.

W replinie np. jak zapytałem o wełnę, to tylko na mnie popatrzył z politowaniem. Nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Zamówił 4 mce temu i jeszcze nie ma. Taki ruch w interesie.

O wzroście cen na stal też mówił.

Pzdr,

Arek

W piątek byłam u Kowalczyka i na Maxa ok. 3600 szt dał cenę 3,05 + dodatkowo jeśli chciałabym przechowywać to 12 zł paleta. Wydaje mi się, że przechowywanie wychodzi dość drogo, chociaż wszystko zależy od wzrostu cen. Jutro będę dzwonić do cegielni w Radzyminie ciekawe ile krzykną?

Zastanawiam się jeszcze co by tu kupić przed podwyżkami. Myślałam o płytach gipsowo kartonowych (oczywiście z przechowaniem w hurtowni). Nie wiem czy juz podrożały czy jeszcze nie tak bardzo. A może ktos poradzi co jeszcze warto nabyć żeby troche chociaz zaoszczędzić. To co sie dzieje w hurtowniach to jakiś koszmar! pozdrawiam wszystkich walczacych! :wink:

Zastanawiam się jeszcze co by tu kupić przed podwyżkami. Myślałam o płytach gipsowo kartonowych (oczywiście z przechowaniem w hurtowni). Nie wiem czy juz podrożały czy jeszcze nie tak bardzo. A może ktos poradzi co jeszcze warto nabyć żeby troche chociaz zaoszczędzić. To co sie dzieje w hurtowniach to jakiś koszmar! pozdrawiam wszystkich walczacych! :wink:

Zależy kiedy zaczynasz budowę. Ja teraz nie kupuję cementu mimo, że wiem że wzrośnie cena (budowa we wrześniu, a termin przydatności cementu to 60 dni).

Wiem, że ma stal też idzie w górę.

Pzdr,

Arek

Zależy kiedy zaczynasz budowę. Ja teraz nie kupuję cementu mimo, że wiem że wzrośnie cena (budowa we wrześniu, a termin przydatności cementu to 60 dni).

Wiem, że ma stal też idzie w górę.

Pzdr,

Arek

Juz zaczęłam. Mam na razie zrobiony stan zerowy, ale murowac zamierzam od wiosny. Kupiłam właśnie Ytong (jeszcze po "starych" cenach) a jutro kupuję dachówkę. Nie budujemy się z kredytu tylko z kasy ze sprzedazy mieszkania i szkoda żeby lezała a materiały drożały. Kupione materiały przechowuje mi hurtownia. Pozdrawiam i proszę o jakieś rady. :roll:

Witam

A ja dziś zakupiłem 3500 szt silki E24 tyle że po cenie po 1 lutego ponieważ cena spadnie a nie podzie w górę. Ponadto hurtownia przechowa to do maja

Ciekawe co z dostępnością towaru (silka, Ytong) bo widziałem że zakłady produkcyjne pracują nawet w niedzielę, tak więc więcej nie wycisną choćby się skichali - czyli cenę dla odbiorcy będą dyktować pośrednicy mający układy i dostęp do tych ilości jakie mogą wyprodukować producenci

pozdrawiam

Witam

A ja dziś zakupiłem 3500 szt silki E24 tyle że po cenie po 1 lutego ponieważ cena spadnie a nie podzie w górę. Ponadto hurtownia przechowa to do maja

Ciekawe co z dostępnością towaru (silka, Ytong) bo widziałem że zakłady produkcyjne pracują nawet w niedzielę, tak więc więcej nie wycisną choćby się skichali - czyli cenę dla odbiorcy będą dyktować pośrednicy mający układy i dostęp do tych ilości jakie mogą wyprodukować producenci

pozdrawiam

Jeszcze nie widziałam, żeby w tym kraju coś potaniało, a zwłaszcza materiały budowlane przy takim popycie jak teraz. Działki drozeja w zastraszającym tempie, o mieszkaniach nie wspomnę. Byłoby dziwne gdyby producenci i hurtownicy nie chcieli sie nachapać. Ale oby... :evil: :evil:

też planujemy zakup ytong i dachówki przed 1 lutego, ale nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, a jest to wymóg żeby wystapić o zwrot VAT ( zgodnie z art. 4.2 2) ustawy prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem, że osoba fizyczna posaiada pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie )

może ktoś się orientuje - czy pozwolenie trzeba mieć przed poniesieniem wydatku tj. zakupem materiałów, czy wystarczy że będzie przed złożeniem wniosku ?

Z pewnego źródła bo od osoby która zajmuje I, II, III miejsca w sprzedaży Porothermu wiem że po 10 lutego na 200% ceny w góre oczywiście Porothermu. Drewno już zdrożało i tak w sumie z dniem 01.01.07. We łna słyszało mi się że w góre. Podwyżka dachówek Creatoan i Rupp Ceramiki już była pare dni temu....i tak dalej :wink:

Ale jak to ktoś napisał na forum "czy z tego powodu mamy przestać budować?"

Patrząc globalnie ceny materiałów aż tak wywindowane nie są że po prostu nas na nie nei stać.

Są pewne materiały których za bardzo nie można skłądować choćby z takie powodu że są łatwe do zajebutania z budowy i ta oszczędność nie wyszła by za najlepiej.

A pisze tak dlatego ponieważ ten rok był dziwny bo na wiosnę był szał cen kto da mniej i sam mogłem kupić Porotherm 25 po 3,00 a nie zrobiłem tego czego oczywiście strasznie żałowałem bo w listopadzie płaciłem 75% więcej za niego. Ale są rzeczy w życiu na których i tak człowiek więcej stracił a bardziej mnie cieszy faakt że cały czas idzie do góry i zaraz finish :)

Z pewnego źródła bo od osoby która zajmuje I, II, III miejsca w sprzedaży Porothermu wiem że po 10 lutego na 200% ceny w góre oczywiście Porothermu. Drewno już zdrożało i tak w sumie z dniem 01.01.07. We łna słyszało mi się że w góre. Podwyżka dachówek Creatoan i Rupp Ceramiki już była pare dni temu....i tak dalej :wink:

Ale jak to ktoś napisał na forum "czy z tego powodu mamy przestać budować?"

Patrząc globalnie ceny materiałów aż tak wywindowane nie są że po prostu nas na nie nei stać.

Są pewne materiały których za bardzo nie można skłądować choćby z takie powodu że są łatwe do zajebutania z budowy i ta oszczędność nie wyszła by za najlepiej.

A pisze tak dlatego ponieważ ten rok był dziwny bo na wiosnę był szał cen kto da mniej i sam mogłem kupić Porotherm 25 po 3,00 a nie zrobiłem tego czego oczywiście strasznie żałowałem bo w listopadzie płaciłem 75% więcej za niego. Ale są rzeczy w życiu na których i tak człowiek więcej stracił a bardziej mnie cieszy faakt że cały czas idzie do góry i zaraz finish :)

no tak, a ten porotherm to jedyny i nie zastapiony materiał na budowę ? .... nie i całe szczeście, a tak naprawdę to producent materiałów , który wystrzeli z ceną to straci na sprzedazy. oprócz tego no, porothermu czy jak mu tam jest cegła, szkielet, beton komórkowy, max, silka i cholera wie jeszcze co. I dobrze , ze mamy roznych producentów i to to różnych materiałów ! Wcześniej napisałem , że np. ytong wcale nie poszedł do góry (realnie) i co nikt tego nie skomentował, nie czytał tylko w kólo biadolenie, że wszystko podrożało. No ale taka polska to natura........

Gdybym budował czy chciał Budować z Ytonga czy Silki to bym pisał o tym materiale ale one mnie gówno interesowały od początku! Chciałem bydować z ceramiki poryzowanej i wybudowałem i nie tylko jest Porotherm ale i Leir, Roben i wiele innych małych cegielni które produkują ceramikę poryzowaną Ale cięzko bym ściągał Thermpopor z Malborka i dopłacał po prawIe 0.6 zł to cegły za transport skoro mam jedną fabryke w Zielonce a drugą w Dobre bez dodatkowych kosztów transportu.

no tak, a ten porotherm to jedyny i nie zastapiony materiał na budowę ? .... nie i całe szczeście, a tak naprawdę to producent materiałów , który wystrzeli z ceną to straci na sprzedazy. oprócz tego no, porothermu czy jak mu tam jest cegła, szkielet, beton komórkowy, max, silka i cholera wie jeszcze co. I dobrze , ze mamy roznych producentów i to to różnych materiałów ! Wcześniej napisałem , że np. ytong wcale nie poszedł do góry (realnie) i co nikt tego nie skomentował, nie czytał tylko w kólo biadolenie, że wszystko podrożało. No ale taka polska to natura........

Ytong idzie w góre ale o 4% od 1.02.