Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZROST CEN NA MATERIAłY BUDOWLANE

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Suporeks 36 cm we wrzesniu 2006 kosztowal 9,80 zl/szt.

w pazdzierniku 10,80 zl/szt. i ja za tyle kupilam, a dzisiaj kosztuje 13,60 zl/szt. Znajoma zamawiala po takiej cenie.

ja bym dzisiaj suporeksu nie kupował, a właśnie o jakim suporeksie rozmawiamy, bo np. ytong 24 od 01.02 bedzie tańszy niż był w X.06 ?

Witajcie,

Słyszeliście może, żeby od 10.01.2007 miały wzrosnąć ceny na mat. bud (ze wskazaniem na cegły/pustaki/bloczki)?????

Jutro jadę do hurtowni zbadać temat.

Pozdrawiam,

arek

Potwierdzam. I nie sa to małe podwyzki. Ja musiałem zmienić typ stropu z YTONG na TERIVA. Ytong okazał sie zbyt drogi - mial kosztowac 18 tys a przez pewne opoźnienia w realizacji zamówienia okazało się, że musiałbym zapłacic 22tys, a to juz dla mnie zbyt wiele-teriva wyjdzie mi conajmniej 10 tys taniej uwzględniając wszystkie koszty

Witam,

Ja najtaniej znalazłem:

MAX (klasa 15) - 1,85 bruto

U-220 (klasa 15) - 2,56 brutto

K3 (klasa 15) - 1,98 brutto

Ale termin odbioru to CZERWIEC 2007 :o.

Do tego 100% zaliczki teraz, żeby zagwarantować sobie cenę!

Pozdrawiam

Klenio

PS

Jeszcze jedno daleko od Wawy i do tego bez transportu :x.

POROTHERM-trochę prawdy.

W marcu 2006 30 kl15 po 2.26 brutto (tydzień wcześniej mogłem kupić po 2.19).Dzisiaj kupiłem 30 kl.15 po 3.84 brutto (upust 26%-katalog cen 10.10.2006) .Uważam,że w bardzo dobrej cenie jest na dzień dzisiejszy strop gęstożebrowy z POROTHERMU.Na Podkarpaciu przeważa LEIER-TARNÓW,ale dzis ceny m.kw. stropu są zbliżone,a belka i pustak stropowy w POROTHERMIE jest o klasę lepszy.Zawsze POROTHERM był droższy-wszystko szło w górę,a elementy stropowe w przeciągu 2 lat miały podwyżki symboliczne w porównaniu do cen pustaków ściennych.

Upusty jakie dostałem - pustak 25,30 - 26%

pozostałe pustaki 8,11.5 - 15%

strop (belki,pustak stropowy) - 15%

Nie czekajcie na wiosenne promocje - codziennie z Kupna wyjeżdza 40 tirów,a na załadunek trzeba czekać 24-40 godz.Na Podkarpaciu jest dużo zakładów ceramicznych,a wszystko mimo zimy schodzi na bieżąco.

Na dachówkę upust aktualnie - E32,średzka-Roben,- 17-18%

- Sirius - - 12-14%

Drzewo na dach - idzie w górę - jodła już po 600-650 bez impregnacji

sosna 500-550 "" ""

Jabol

Witam,

Ja na razie jeszcze nie kupiłem, ale cały czas robię rozeznanie. Te najtańsze pustaki które znalazłem (jeszcze bez targowania ceny) znalazłem w firmie:

http://www.cegielniaprzeclaw.pl

Nie wiem jaka jest jakość materiałów z tej cegielni. Jeśli jest ktoś kto może się na ten temat wypowiedzieć to poproszę o komentarz.

Jest to daleko od Warszawy, więc zostaje jeszcze kwestia transportu.

Pozdrawiam

Klenio

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym w hurtowni. Porothermu już nie można w naszej okolicy kupić. Cegielnia Honoratka ( okolice Konina) nie przyjmuje już przedpłat, muszą wyprodukować to za co już mają zapłacone. Kupować będzie można dopiero na koniec marca, oczywiście po nowych cenach. Na ten rok jest przewidzianych pięć podwyżek, czyli co najmniej 25%. W rezultacie da to cenę np. 25-tki około 7,5-8 zł. Ale to nie wszystko, cement już zdrożał o 35 zł za tone. Cena około 400 zł A jak zdrożał cement to i zdrożeje strop, dachówka cementowa i inne. Ogólnie mówiąc masakra. O jakichkolwiek promocjach na te materiały nie ma mowy.