Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy po kupnie domu w budowie mam ustawowo jakąś gwarancję?

Przemek1979

Recommended Posts

Kupiłem jakiś czas dom w budowie, wyglądał świetnie, dlategoteż kupiłem. Potem zaczęły się schody... Zaszła potrzeba przerobienia kanalizacji w łazience (rura kanalizacyjna wychodziła w ścianie (!!!). Hydraulik rozkwalił kawałek posadzki (elegancko wylana z Mixokreta) i okazało się, że pod spodem jest nie 8 cm a 5 cm steropianu (wg projektu 8 cm), jedna warstwa folii PE była a steropianie, druga pod... a pod nimi powinien być chudziak (B10) a na nim dwie warstwy papy. Tymczasem była jakaś namiastka betonu, o grubości 6-8 cm, tyle, że ten B10 mi się w rękach kruszył (!!!).

Posadzka w kuchni była zrobiona tak, że przy mocniejszym tupnięciu pękła...powiedzieli mi hydraulicy, ze z zaprawy tynkarskiej była prawdopodobnie zrobiona... Wszystkie instalacje "na odwal" były zrobione (wszystko wymagało przerabiania z racji kompletnego braku funkcjonalności), dach przeciekał z racji złego zamontowania okiem dachowych... to nie wszystko...

Czy mam prawo wymagać od kogokolwiek odszkodowania ? Nadmienię, że w dzienniku budowy wszystko jest podpisane i wykonane rzekomo zgodnie z projektem...

Proszę o pomoc.

Gwarancja jest dobrowolnym zobowiązaniem producenta, a rękojmia jest prawnie wskazanym okresem odpowiedzialności za wynikłe usterki a zarazem niezgodność z zawartą umową.

Nawet jeśli nieotrzymałeś gwarancji, to w ramach rękojmi zwróć sie na piśmie do wykonawcy (sprzedającego) z zaznaczeniem iż stwierdziłeś niezgodność zakupionego produktu (usługi) z umową i wskazać te niezgodności. Firma ma 14 dni na udzielenie Ci odpowiedzi.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Przemek1979

i co było dalej? od stycznia minęło trochę czasu,

ja kupilam domek z wadami, częsci bylam swiadoma, o prawie rękojmii wszystko wiem, b. własciciel wykazuje dobrą wolę, ale nie wiem jak z nim postępować

ja wykryłam usterkę, gdy zapragnęłam zrobić podłogówkę w łazience i zaczęłam skuwać - brak izolacji i ocieplenia, podobnie do Ciebie:) poradź mi proszę

może masz jeszcze pismo z usterkami, ktore przedstawiłes?