Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwalczanie chwastów i potem ziemia, czy na odwrót?

Recommended Posts

Na wiosnę planuję śmiało ruszyć z naszym ogrodem (wreszcie :lol: ) Czytam to i owo, rozmawiam z tym i owym, ale jeszcze mam pewne wątpliwości. Póki co na dziełce jest masa chwastów (najwięcej skrzypu - wysoki poziom wód gruntowych oraz mleczy), a musimy jeszcze nawieźć ziemi. I zatem jaka kolejność:

1. zwalczyć chwasty

2. nawieźć ziemię

3. posiać np. łubin

4. działać na dobre czyli trawa itp.

czy może od razu ziemia itd.?

Pomóżcie totalnie "zielonej" w temacie :o

Gwizdki: podłączę się jeśli można?

A jak będzie przy 10 do 15 cm grubości warstwy nowej ziemi?

To jest właśnie ta cienka warstwa :D Generalnie odradzam nawiezienie ziemi bez wcześniejszej walki z perzem. Sama przerobiłam ten temat na swojej działce i wiem, że jak nie zlejesz środkiem chwastobójczym to marne masz szanse wygrać tę walkę.

pozdrawiam

Ano teraz to możesz zwapnować- piszesz, że skrzyp. Ale !!! jeśli planujesz kiedyś azalie, rododendrony i inne wrzosowate, to i tego nie rób. Skrzyp można zwalczyć opryskiem, ale to jak się zazieleni.

Czyli na wiosnę jak soki zaczną krążyć?

Wymyśliłam sobie, że zrobię:

1. 2 razy oprysk w odstępach 2-3 tygodniowych: rouddap + takie coś tylko na skrzypy (w tej chwili nie pamiętam nazwy, ale mam spisane - znalazłam na forum),

2. potem to wyzbieram,

3. glebogryzarka (powyciągam korzenie)

4. przywiozę ziemię

5. zasieję łubin

Czy moja koncepcja jest słuszna? 8) :D

Na skrzyp Starane. Pryska się jak urosną zielone "choinki".

Nawóz zielony to nie tylko azot. Poprawia strukturę gleby, dostarcza próchnicy glebowej. Tego nie zastąpi żadne nawożenie mineralne.

No ale to opóźnienie w zakładaniu ogrodu. A można poprawić strukturę gleby dając kompost, torf, przekompostowaną korę.

A po Roundupie to niewiele jest do zbierania- korzenie zgniją, resztę glebogryzarka zmiesza z glebą i dobrze, to też substancja organiczna.

Ja też mam prośbę o poradę. Jesienią założyłam rabatę, namęczyłam sie aby wyeliminować wszystkie chwasty, zasiliłam kompostem, a na końcu po ponownym wybraniu chwastów rozsypałam wióry. Ale to nic nie pomogło, kolekcja chwastów imponująca. No i jestem w kropce, bo wiosną zamierzałam poszerzyć rabatę ale teraz sie boję że zagrzebię sie w tym moim ogrodzie. Co robić??

Ja też mam prośbę o poradę. Jesienią założyłam rabatę, namęczyłam sie aby wyeliminować wszystkie chwasty, zasiliłam kompostem, a na końcu po ponownym wybraniu chwastów rozsypałam wióry. Ale to nic nie pomogło, kolekcja chwastów imponująca. No i jestem w kropce, bo wiosną zamierzałam poszerzyć rabatę ale teraz sie boję że zagrzebię sie w tym moim ogrodzie. Co robić??

A co tam rośnie? Perz i inne trawska - Fusilade. Dwuliścienne- pielić. Jeżeli za wiele tam nie posadzone, to zabezpieczyć, bodaj pudłami kartonowymi i Roundupem całość. Ale to, co skiełkuje to tylko pielonka.