Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

legary czy klejone do podłoża-deski sosnowe?

nata76

Recommended Posts

Bardzo prosże o rade. Wybrałam ,że bedą deski sosnowe. Dom w budowie. Stan surowy zamkniety. Niedługo bedą wprawiane okna i dalej....

W zw. z powyższym, czy mam zrobić posadzkębetonową i czy dać deski na legarach. Chodzi mi, która bedzie lepsza w nowym domu,który pewnie jeszcze bedzie "pracował". Widziałam na jednym z wątków "przepis" boorga na wylewkę betonową z ociepleniem,aby móc kleić do podłoza.

Co radzicie?

Witaj.

Ja mam w domu legary około 10/10. miedzy nimi między legarmi mam resztki styropianu który został z budowy i z tego co pamiętam wełnę (tez to co zostało.

"fachowiec" który robił podłogę w jednym pomieszczeniu wypoziomował legary i tylko dał co jakiś czas trochę zaprawy. Podłoga podryguje.

w innych pomieszczeniach sami robiliśmy podłogi. legary są przykręcone śrubami chyba ze 25 cm. (przez legar do podłogi) i na to deski. ( ANI DRGNIE)

Tylko trochę ( z 6 lat ) zmieniła kolor, pomimo tego że była różnymi specyfikami zabezpieczana.

Jak zwykle niezawodny boorg, w tym miejscu dałabym taą buxkę czołobitną,jakbym w kompie miała :wink:

MOje rozważania na razie teretyczne,nie mam jeszcze desek,chciałbym jak najdłuzsze,nawet na długość całego pomieszczenia jakby sie dało(8 m).

A jak już tu boorgu zajrzałeś,to po przeczytaniu wszystkiego chyba na forum o deskach na podłodze, wymyśłiłam sobie te deski sosnowe ługowane i pokryte lakierem matowym,co myślisz? Chce,zeby drewno nie ciemniało,ale też,zeby nie było aż tak białe,jak przy użyciu np. białego oleju.

NA stronie Novatorii(już kiedyś pisałam o tym) wprowadzili nowy produkt ,gotowe deski sosnowe SZCZOTKOWANE,ze niby trwalsze. Oczywiscie, u nich nie kupię,bo ceny za 1m2 od 183 zł up.

Czy widziałąes już szczotkowaną sosnę?czy ten zabieg dodaje jej trwałości?

Acha, podobno podobna do sosny jest olcha ale bardziej trwała.Czy warto brać pod uwage? nie znalazłam nigdzie sensownego zdjecia olchy do porownania,no i nie znam jak to cenowo wychchodzi.Co,nie ukrywam, wpływa na moją decyzję :oops:

Dziękuję,ze przeczytaliście.

• 3 years później...
Bardzo prosże o rade. Wybrałam ,że bedą deski sosnowe. Dom w budowie. Stan surowy zamkniety. Niedługo bedą wprawiane okna i dalej....

W zw. z powyższym, czy mam zrobić posadzkę betonową i czy dać deski na legarach. Chodzi mi, która bedzie lepsza w nowym domu,który pewnie jeszcze bedzie "pracował". Widziałam na jednym z wątków "przepis" boorga na wylewkę betonową z ociepleniem,aby móc kleić do podłoża

W zakresie takich pytań / wątpliwości:

stosując posadzkę suchą lub podłogę na legarach

1. nie wprowadzamy wilgoci do pomieszczenia

2. nie wprowadzamy chemii w postaci gruntu oraz kleju do klejenia deski do wylewki betonowej

3. nie tracimy kilku miesięcy czasu na to aż wylewka "dojrzeje"

4. nie mamy problemu z wilgocią resztkową posadzki

5. mamy pełny dostęp do instalacji ułożonej między i pod legarami...

6. na tej samej desce montaż deski na legarach jest o ok. 40-50 PLn netto/m2 tańszy w systemie legar kontra wylewka

7. nie dociążamy stropu, podłoga/sucha posadzka na legarach jest min. 5x lżejsza

Pozdrawiam

r.

05022009268..jpg

05022009241..jpg

05022009252..jpg

W zakresie takich pytań / wątpliwości:

stosując posadzkę suchą lub podłogę na legarach

1. nie wprowadzamy wilgoci do pomieszczenia

2. nie wprowadzamy chemii w postaci gruntu oraz kleju do klejenia deski do wylewki betonowej

3. nie tracimy kilku miesięcy czasu na to aż wylewka "dojrzeje"

4. nie mamy problemu z wilgocią resztkową posadzki

5. mamy pełny dostęp do instalacji ułożonej między i pod legarami...

6. na tej samej desce montaż deski na legarach jest o ok. 40-50 PLn netto/m2 tańszy w systemie legar kontra wylewka

7. nie dociążamy stropu, podłoga/sucha posadzka na legarach jest min. 5x lżejsza

Pozdrawiam

r.

OK. napisałeś o zaletach i tu się z Tobą zgadzam, lecz dla pełnego zobrazowania tego sposobu wykonywania podłogi powinieneś napisać również o jego wadach. Jeśli masz doświadczenie w tym względzie to na pewno potrafisz o nich coś napisać. Pozdrawiam.