Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kochani, pomóżcie w doborze parapetów wewnętrznych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

naprawdę nie wiem co zastosować do wewnątrz ... Na zewnątrz mam surowe cegły (remontuję starą stajnię), no i w środku też chciałam ale głębokość parapetu jest większa niż długość cegły - 32-35 cm. Podoba mi się marmur (ze względu na jasnokremowy kolor), ale podobno niedobrze jest na nim stawiać gorące i wilgotne przedmioty czyli odpada kawka czy kwiatki w przeciekającej doniczce. Plastik nie pasuje mi do wnętrza, a granit znalazłam tylko w ciemnych kolorach (lub całkiem biały w ciapki - też nie całkiem taki, jaki sobie wyobrażałam). Co robić ?

Asia: z cala pewnoscia znajdziesz granit w odpowiadajacym ci kolorze. Niektorzy proponuja Corian ale, o ile sie orientuje, to w Polsce jest bardzo drogi, 2-3 razy drozszy niz ladne granity. Dosyc zabawne, biorac pod uwage, ze Corian normalnie funkcjonuje jako tani ersatz granitu. Jezeli chcesz ceramike, to znajdziesz tzw. okapniki (parapety zewnetrzne) odpowiednio dlugie. Widzialem takie okapniki dlugosci 40 cm, a niektore cegielnie robia dluzsze na zamowienie. To nie jest tania impreza, pewnie ok. 100-200 zl za mb takich okapnikow na zamowienie, no i oczywiscie beda fugi. Ja mam wszedzie granity.

Powodzenia,

Maciej

Ja osob. polecam konglomerat -świetny jasny kolor - różne szerokości i kształty, nic nie widać (ani kurzu :wink: ani śladów po wodzie ) naprawdę extra W moim albumie "mójSzyper" chyba sa jakieś zdjęcia jednego z parapetów

Nie zgodzę się z tobą, moje parapety mają rok i zostają ślady po wodzie z kwiatków, nie wspomnę o plamie, która powstała po próbie wyczyszczenia wody Cillitem.

Potwierdzam. Mam jasny konglomerat (biel z 'pieprzem) i niestety powstała plama nie do usunięcia bo postawiłam tam kubek z herbatą. Plama nie jest od herbaty (nic się nie wylało) tylko odcisnął się krążek spodu kubka. Potem jakiś zapominalski postawił na parapecie pudełko kremu Nivea i znów ta sama plama. Na szczęście widać to tylko pod światło.

Posłuchaj macieja747 dobrze pisze . Ja mam parapety z marmuru (nie były takie drogie) , jedyna ich wada to są miękkie i wrażliwe na zarysowania . Pod doniczkami mam podklejone takie okrągłe samoprzylepne filce . Teraz jednak zrobił bym parapety z granitu jest multum odmian i kolorów . Lub jak baba_budowniczy z dębu - kocham drewno i materiały naturalne .

Ad : baba_budowniczy

Arkę Noe budował w/g Boskiego projektu z pomoca aniołów a więc fachowców . Titanika budowali ludzie czyli partacze :D

Gość JACKIE P

nie wiem jak wy, ale ja postawiłem na eco - w życiu nie dałbym sobie założyc żadnych konglomeratów /sztuczne/ ani kamieni /zimne może praktyczne/

Nikt mnie nie przekona do niczego innego, przy nastepnej budowie nie zmieniłbym zdania. Drewno to drewno, jeden z najstarszych najlepszych materiałów przyjaznych człowiekowi, materiał, który nigdy się nie starzeje, opiera się wszelkim trendom, jest zawsze na topie.

Ale, oczywiście swego zdania nie narzucam nikomu, każdy robi jak uważa. :D :D :D :D

w międzyczasie mój małżonek wpadł na pomysł, żeby wykorzystać stare dachówki-karpiówki, które zdjęliśmy ze stajni. tylko musimy spróbować je oczyścić, może wypiaskować. Napiszcie, czy przychodzą Wam do głowy, jakie mogą być potencjalne plusy i minusy tego przedsięwzięcia?

• 5 months później...

Witam

Ja mogę tylko polecić granit, sam go mam i całkiem przyjemnie wygląda, najbardziej w tym wszystkim zaskakuje cena.

Granit nadaje się na zew. jak i do wew. i można być pewnym że będzie dłuugoo wyglądał dostojniej niż jaki kolwiek inny materiał.

Na allegro można najtaniej kupić parapety. Polecam ciemnoszary z delikatną fazka, za małe pieniądze 260zł/m2 !!!!!!!!

Cena jest napewno warta zastanowienia się 260 zł/m2 !!!

POLECAM

Edytowane przez kemotore

dawno mnie tu nie było, więc teraz zamelduję:

zamontowałam jednak drewniane, bo nie mogłam się zdecydować na granity (ładne, ale troszki zimne ...), a żeby nie było plam od doniczek i krążków od kupków herbacianych, to od razu zakupiłam korkowe podkladki pod te rzeczone doniczki i na wypadek, gdyby ktoś chciał postawić kubeczek ...

Wygląda ładnie, bo kolorystycznie i stylowo pasuje do okien - jest zrobione z tego samego rodzaju drewna - jak będzie się sprawdzać w "praniu" - zobaczymy !

• 4 weeks później...
zdjęć jeszcze nie mam, bo właśnie trwają prace malarskie w pomieszczeniach, więc parapety są obrabiane przed malowaniem - jak tylko skończą to wkleję na pewno. A montowała firma od okien, na piankę :D (nie znam się ... - pewnie wyjdzie na zdjęciach).

jakby ci to wytłumaczyć ... może tak: na parterze w niektórych pomieszczeniach mamy zielone regipsy a w niektórych ściany cementowo-wapienne (pamiętaj, że to jest przeróbka stajni, więc nie budowa tylko remont), ale ogólnie rzecz biorąc prace związane ze ścianami już dawno za nami. Potem przyszły parapety, które zakładaliśmy tak, że troszkę trzeba było wykuć sciany lub wyciąć regipsy. No i teraz trzeba popracować nad tymi wycięciami i je pozaklejać przed koncowym malowaniem. Uff, nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłam ? Teraz właśnie trwa uzupełnianie szczelin przed malowaniem. Pozdrawiam!