Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Administratora

Kabex

Recommended Posts

• 1 month później...
Dziekuje ale serwery i takie inne komputerowe sprawy do dla mnie czarna magia.

No to łopatologicznie. Wrzucając zdjęcia do internetu tak naprawdę zapisujesz je na jakimś dysku, jakiegoś serwera (to taki specjalny komputer). Niektórzy właściciele serwerów wprowadzają dość ostre ograniczenia tak zwanego transferu na okres rozliczeniowy (najczęściej miesiąc).

Każde zdjęcie ma jakiś rozmiar. Jeśli weźmiemy rozmiar zdjęcia, pomnożymy przez ilość osób, które go obejrzały i dodamy te wartości dla wszystkich zdjęć to mamy informacje o zużytym transferze. Jeśli się go zużyje więcej niż przewiduje właściciel serwera wyświetlanie zdjęć jest blokowane do końca okresu rozliczeniowego.

W nowym okresie rozliczeniowym masz nowy limit transferu i zdjęcia sa znów widoczne.

Jak zaradzić takim niespodziankom ? Zdjęcia wrzucane na serwer powinny byc jak najmniejsze. Najczęściej wystarcza kiedy dłuższy bok ma 500-640 pikseli a rozdzielczość 72 dpi. Wtedy zdjęcie jest wystarczająco czytelne a równocześnie lekkie.

Oczywiście krzyżyki są również wtedy, gdy jest awaria serwera na którym są zdjęcia.

Mam nadzieję, że coś rozjaśniłam.