Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który bieg pompy C.O.?

Recommended Posts

Na którym biegu pracują Wasze pompy C.O.? Chce oszczędzić na prądzie i zastanawiam się, czy gdyby pompka pracowała na I biegu (najmniejsze zużycie energii elektr.), a nie jak dotychczas na II biegu, równie skutecznie rozprowadzi ciepłą wodę po instalacji i będzie mi ciepło:)??

Zwracam się oczywiście z pytaniem głównie do tych, którzy nie mają szczęścia posiadać c.o. w układzie grawitacyjnym i ratować się muszą obiegiem wymuszonym przy użyciu pompy.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na którym biegu pracują Wasze pompy C.O.? Chce oszczędzić na prądzie i zastanawiam się, czy gdyby pompka pracowała na I biegu (najmniejsze zużycie energii elektr.), a nie jak dotychczas na II biegu, równie skutecznie rozprowadzi ciepłą wodę po instalacji i będzie mi ciepło:)??

Zwracam się oczywiście z pytaniem głównie do tych, którzy nie mają szczęścia posiadać c.o. w układzie grawitacyjnym i ratować się muszą obiegiem wymuszonym przy użyciu pompy.

Pozdrawiam

witam

a nie prosciej wlaczyc ten 1 bieg na dzien lub dwa i samemu sie przekonac ?

u mnie caly czas chodzi na 1

No właśnie tomek_211, o podłogówkę boję się najbardziej ze jej nie dogrzeję, choć w sumie nie mam jej tak dużo - ok 60 mb. Chyba zrobię jak radzi beno11 - odpale na I biegu i zobaczę :D Oby tylko warunki pogodowe utrzymały się jak dotychczas, by wynik eksperymentu był miarodajny :D

A jak pracują pompki u innych P.T. Forumowiczów? Proszę o informacje.

Tomek

Jestem instalatorem i powiem wam że pompa tak powinna rozprowadzać czynnik grzewczy aby temperatura powrotu na kotle była zgodna z tą temperaturą jaką brano pod uwagę przy doborze grzejników np 70/55 . Wtedy układ powinien pracować tak jak powinien. Zbyt niska temperatura powrotu nie jest dobra dla kotła .

Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to w przypadku większych powierzchni powinno się zastosować oddzielny obieg grzewczy z pompą i tzw bypas ponieważ podłoga bardzo wychładza wodę.Większość instalatorów nie instaluje miernika temperatury na powrocie a to ułatwia ustawienie np pomp. No chyba że ktoś ma kocioł kondensacyjny no to wtedy nam zależy żeby woda powracająca miała temp. ok 30 st. Wtedy kocioł ma bardzo wysoka sprawność.

hmm właśnie.... czy instalujecie tylko jedną pompę na cały układ c.o czy dwie jezeli macie podłogówkę ?? u mnie podłogowki będzie niewiele 2 łazienki, kuchnia i przedsionek i mysle żeby wpakowac dwie pompy tz. zrobic rozdzielacz na podłogówkę i pompe oraz osobno kaloryfery i pompę

Bryndal30 poradz coś pls[/b]

hmm właśnie.... czy instalujecie tylko jedną pompę na cały układ c.o czy dwie jezeli macie podłogówkę ?? u mnie podłogowki będzie niewiele 2 łazienki, kuchnia i przedsionek i mysle żeby wpakowac dwie pompy tz. zrobic rozdzielacz na podłogówkę i pompe oraz osobno kaloryfery i pompę

Bryndal30 poradz coś pls[/b]

Kaczorek - podłogóka na osobjej pompie i rozdzielaczu (jednym) kaloryfery na drugiej pompie.

Do podłogówki dobierz pompę taka by jej wydajnośc uzyskaż na jamniejszym biegu. 40ka winna obskoczyć te 60 mb podłogi.

Sebo8877

Kaczorek - podłogóka na osobjej pompie i rozdzielaczu (jednym) kaloryfery na drugiej pompie.

Do podłogówki dobierz pompę taka by jej wydajnośc uzyskaż na jamniejszym biegu. 40ka winna obskoczyć te 60 mb podłogi.

Sebo8877

dzieki bardzo za odpowiedz !

to jeszcze jedno pytanko ... bede miał eko groszka - ale jakoś takoś srednio jestem przekonany do wymiennika :-? i chcę to wszystko zrobic na ukł. otwartym - co Ty - Wy na to ?

Kaczorek.

W takim przypadku gdzie podłoga nie przekraca 10 m kw można zastosować zawor RTL na podłogi. Pewnie na piętrze masz łazienkę więc tylko z tego samego rozdzielacza co do grzejników wyjechać na te podłogę i na powrocie zastosować RTL. Działa super i to jest najtańsze rozwiązanie. Na parterze to samo po prostu bo to są małe podłogi. Są też zawory z kapilarą które reagują na temp. podłogi.Do takich małych powierzchni nie ma sensu komplikować układu i tylko zastosować te zawory.

Jeśli będziesz miał kocioł z jednym paleniskiem to ja bym zastosował oczywiście układ zamknięty z naczyniem przeponowym . Do teko zawór bezpieczeństwa na kotle i nic się nie może stać. Pomyśl że na kotle będziesz miał ciśnienie 1,5 bar. A kotły sprawdzają na 10 bar. W dodatku masz zawór bez. 2,5 bar lub 3 bar. Na palenisku retortowym nie przekroczysz nigdy 90 st.

Układ otwarty byłby potrzebny jak w instalacji byłoby 600 litrów wody a u ciebie będzie ze 180 -250 litrów zalezy od grzejników.Na zamkniętym wszystko ładnie pracuje i sie nie zapowietrza. Dodatkowo do instalacji nie dostaje sie tlen powodujący korozje kotła i grzejników ( stalowych). Same zalety.

Wiem ze norma nie pozwala na układ zamkniety w przypadku takich kotłów ale to stara norma i niedługo ją zmienią. Mozna tez zastosować specjalne wymienniki ktore chłodza wodę co gdy przekroczy bezpieczna temp. Ja mam układ zamknięty od 8 lat i nigdy nic się nie działo. Pozdro[/url]

Jestem instalatorem i powiem wam że pompa tak powinna rozprowadzać czynnik grzewczy aby temperatura powrotu na kotle była zgodna z tą temperaturą jaką brano pod uwagę przy doborze grzejników np 70/55 . Wtedy układ powinien pracować tak jak powinien. Zbyt niska temperatura powrotu nie jest dobra dla kotła .

Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to w przypadku większych powierzchni powinno się zastosować oddzielny obieg grzewczy z pompą i tzw bypas ponieważ podłoga bardzo wychładza wodę.Większość instalatorów nie instaluje miernika temperatury na powrocie a to ułatwia ustawienie np pomp. No chyba że ktoś ma kocioł kondensacyjny no to wtedy nam zależy żeby woda powracająca miała temp. ok 30 st. Wtedy kocioł ma bardzo wysoka sprawność.

a jak zalezy temperatura powrotu od predkości pompy ? czy wraz ze wzrostem predkości pompy temperatura powrotu maleje czy rośnie ?

mi się wydaje że przy szybszym przepływie woda wróci z grzejnika cieplejsza bo nie zdąży oddać tyle ciepła niż przy wolniejszym przepływie ...ale czy mam racje, czy tez jest odwrotnie tzn. że im większy przepływ tym intensywniejsza wymiana ciepła ?

Kaczorek.

Jeśli będziesz miał kocioł z jednym paleniskiem to ja bym zastosował oczywiście układ zamknięty z naczyniem przeponowym . Do teko zawór bezpieczeństwa na kotle i nic się nie może stać. Pomyśl że na kotle będziesz miał ciśnienie 1,5 bar. A kotły sprawdzają na 10 bar. W dodatku masz zawór bez. 2,5 bar lub 3 bar. Na palenisku retortowym nie przekroczysz nigdy 90 st.

Pozdro[/url]

nigdy by mi nie przyszło na myśl nazywać się instalatorem i dawać takie rady komuś kto ma blade pojęcie o tym o co pyta :evil: :evil: :evil:

NA TYM FORUM TEGO TYPU RADY NIE PRZECHODZą

nigdy by mi nie przyszło na myśl nazywać się instalatorem i dawać takie rady komuś kto ma blade pojęcie o tym o co pyta :evil: :evil: :evil:

NA TYM FORUM TEGO TYPU RADY NIE PRZECHODZą

kurcze ale powiem szczerze ze spotkałem już conajmniej kilku instalatorów którzy tak ronbią tz. układy zamkniete na zbiorniku przeponowym i zaworach cisnieniowych, znalazłem tez ostatnio niemiecką dokumentacje gdzie uklad jest zrobiony dokładnie tak samo tzn zamkniety :-?

ach te polskie normy ;)

mam 4 pompy

1) pierwsza w komplecie z kotłem ustawiona na bieg 3

2) druga w module dwóch stref grzewczych, obieg NS(niskiej temperatury), biek 3

3) trzecia w moduł dwóch stref grzewczych, obieg WS, bieg 2

http://www.beretta.pl/berettapl/web/upload/catalog/pol/photos/connect%20AT-BT_white_small.jpg

4) cyrkulacyjna, nie podłączona jeszcze elektrycznie