Tomek_R 10.01.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Na którym biegu pracują Wasze pompy C.O.? Chce oszczędzić na prądzie i zastanawiam się, czy gdyby pompka pracowała na I biegu (najmniejsze zużycie energii elektr.), a nie jak dotychczas na II biegu, równie skutecznie rozprowadzi ciepłą wodę po instalacji i będzie mi ciepło:)?? Zwracam się oczywiście z pytaniem głównie do tych, którzy nie mają szczęścia posiadać c.o. w układzie grawitacyjnym i ratować się muszą obiegiem wymuszonym przy użyciu pompy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 10.01.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Na którym biegu pracują Wasze pompy C.O.? Chce oszczędzić na prądzie i zastanawiam się, czy gdyby pompka pracowała na I biegu (najmniejsze zużycie energii elektr.), a nie jak dotychczas na II biegu, równie skutecznie rozprowadzi ciepłą wodę po instalacji i będzie mi ciepło:)?? Zwracam się oczywiście z pytaniem głównie do tych, którzy nie mają szczęścia posiadać c.o. w układzie grawitacyjnym i ratować się muszą obiegiem wymuszonym przy użyciu pompy. Pozdrawiam witam a nie prosciej wlaczyc ten 1 bieg na dzien lub dwa i samemu sie przekonac ? u mnie caly czas chodzi na 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_211 10.01.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 U mie pracuje na II bo na I słabo grzała mi podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 10.01.2007 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 No właśnie tomek_211, o podłogówkę boję się najbardziej ze jej nie dogrzeję, choć w sumie nie mam jej tak dużo - ok 60 mb. Chyba zrobię jak radzi beno11 - odpale na I biegu i zobaczę Oby tylko warunki pogodowe utrzymały się jak dotychczas, by wynik eksperymentu był miarodajny A jak pracują pompki u innych P.T. Forumowiczów? Proszę o informacje. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 10.01.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 u mnie najlepiej chodzi na II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 10.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 ja mialem na 3 i mi chlupalo w jednym kaloryferze i zmienilem na 2, nie widze roznicy w cyrkulacji a juz nie chlupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryndal30 10.01.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Jestem instalatorem i powiem wam że pompa tak powinna rozprowadzać czynnik grzewczy aby temperatura powrotu na kotle była zgodna z tą temperaturą jaką brano pod uwagę przy doborze grzejników np 70/55 . Wtedy układ powinien pracować tak jak powinien. Zbyt niska temperatura powrotu nie jest dobra dla kotła . Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to w przypadku większych powierzchni powinno się zastosować oddzielny obieg grzewczy z pompą i tzw bypas ponieważ podłoga bardzo wychładza wodę.Większość instalatorów nie instaluje miernika temperatury na powrocie a to ułatwia ustawienie np pomp. No chyba że ktoś ma kocioł kondensacyjny no to wtedy nam zależy żeby woda powracająca miała temp. ok 30 st. Wtedy kocioł ma bardzo wysoka sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.01.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 hmm właśnie.... czy instalujecie tylko jedną pompę na cały układ c.o czy dwie jezeli macie podłogówkę ?? u mnie podłogowki będzie niewiele 2 łazienki, kuchnia i przedsionek i mysle żeby wpakowac dwie pompy tz. zrobic rozdzielacz na podłogówkę i pompe oraz osobno kaloryfery i pompę Bryndal30 poradz coś pls[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 hmm właśnie.... czy instalujecie tylko jedną pompę na cały układ c.o czy dwie jezeli macie podłogówkę ?? u mnie podłogowki będzie niewiele 2 łazienki, kuchnia i przedsionek i mysle żeby wpakowac dwie pompy tz. zrobic rozdzielacz na podłogówkę i pompe oraz osobno kaloryfery i pompę Bryndal30 poradz coś pls[/b]Kaczorek - podłogóka na osobjej pompie i rozdzielaczu (jednym) kaloryfery na drugiej pompie. Do podłogówki dobierz pompę taka by jej wydajnośc uzyskaż na jamniejszym biegu. 40ka winna obskoczyć te 60 mb podłogi. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.01.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Kaczorek - podłogóka na osobjej pompie i rozdzielaczu (jednym) kaloryfery na drugiej pompie. Do podłogówki dobierz pompę taka by jej wydajnośc uzyskaż na jamniejszym biegu. 40ka winna obskoczyć te 60 mb podłogi. Sebo8877 dzieki bardzo za odpowiedz ! to jeszcze jedno pytanko ... bede miał eko groszka - ale jakoś takoś srednio jestem przekonany do wymiennika i chcę to wszystko zrobic na ukł. otwartym - co Ty - Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 10.01.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Ja mam układ otwarto - zamknięty, kaloryfery wraz z podłogówką i na razie to działa. Generalnie mam 3 pompy:1) jedna na układ otwarty pieca,2) jedna na układ zaknięty (kaloryfery + podłogówka),3) jedna do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryndal30 10.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Kaczorek.W takim przypadku gdzie podłoga nie przekraca 10 m kw można zastosować zawor RTL na podłogi. Pewnie na piętrze masz łazienkę więc tylko z tego samego rozdzielacza co do grzejników wyjechać na te podłogę i na powrocie zastosować RTL. Działa super i to jest najtańsze rozwiązanie. Na parterze to samo po prostu bo to są małe podłogi. Są też zawory z kapilarą które reagują na temp. podłogi.Do takich małych powierzchni nie ma sensu komplikować układu i tylko zastosować te zawory.Jeśli będziesz miał kocioł z jednym paleniskiem to ja bym zastosował oczywiście układ zamknięty z naczyniem przeponowym . Do teko zawór bezpieczeństwa na kotle i nic się nie może stać. Pomyśl że na kotle będziesz miał ciśnienie 1,5 bar. A kotły sprawdzają na 10 bar. W dodatku masz zawór bez. 2,5 bar lub 3 bar. Na palenisku retortowym nie przekroczysz nigdy 90 st.Układ otwarty byłby potrzebny jak w instalacji byłoby 600 litrów wody a u ciebie będzie ze 180 -250 litrów zalezy od grzejników.Na zamkniętym wszystko ładnie pracuje i sie nie zapowietrza. Dodatkowo do instalacji nie dostaje sie tlen powodujący korozje kotła i grzejników ( stalowych). Same zalety. Wiem ze norma nie pozwala na układ zamkniety w przypadku takich kotłów ale to stara norma i niedługo ją zmienią. Mozna tez zastosować specjalne wymienniki ktore chłodza wodę co gdy przekroczy bezpieczna temp. Ja mam układ zamknięty od 8 lat i nigdy nic się nie działo. Pozdro[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ektomek 10.01.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 U mnie pan majster zainstalował jedną pompę (8 obwodów podłogówki na dole, 5 grzejników góra). Zastanawiam się czy jedna pompa da radę tej instalacji. Czy zainstalować jesze jedną do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 10.01.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 ektomek - mam podobną ilość obwodów (coś koło 15) i pompę w piwnicy (zasila obwody w piwnicy, na parterze i na poddaszu) chodzi na II biegu (pierwszy nie dawał rady, trzeci się nie sprawdził) i wszystko działa już drugą zimę (a w domu mam ciepełko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.01.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Jestem instalatorem i powiem wam że pompa tak powinna rozprowadzać czynnik grzewczy aby temperatura powrotu na kotle była zgodna z tą temperaturą jaką brano pod uwagę przy doborze grzejników np 70/55 . Wtedy układ powinien pracować tak jak powinien. Zbyt niska temperatura powrotu nie jest dobra dla kotła . Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to w przypadku większych powierzchni powinno się zastosować oddzielny obieg grzewczy z pompą i tzw bypas ponieważ podłoga bardzo wychładza wodę.Większość instalatorów nie instaluje miernika temperatury na powrocie a to ułatwia ustawienie np pomp. No chyba że ktoś ma kocioł kondensacyjny no to wtedy nam zależy żeby woda powracająca miała temp. ok 30 st. Wtedy kocioł ma bardzo wysoka sprawność. a jak zalezy temperatura powrotu od predkości pompy ? czy wraz ze wzrostem predkości pompy temperatura powrotu maleje czy rośnie ? mi się wydaje że przy szybszym przepływie woda wróci z grzejnika cieplejsza bo nie zdąży oddać tyle ciepła niż przy wolniejszym przepływie ...ale czy mam racje, czy tez jest odwrotnie tzn. że im większy przepływ tym intensywniejsza wymiana ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 10.01.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Im większy (szybszy) przepływ tym wyższa tem. powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.01.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Kaczorek. Jeśli będziesz miał kocioł z jednym paleniskiem to ja bym zastosował oczywiście układ zamknięty z naczyniem przeponowym . Do teko zawór bezpieczeństwa na kotle i nic się nie może stać. Pomyśl że na kotle będziesz miał ciśnienie 1,5 bar. A kotły sprawdzają na 10 bar. W dodatku masz zawór bez. 2,5 bar lub 3 bar. Na palenisku retortowym nie przekroczysz nigdy 90 st. Pozdro[/url] nigdy by mi nie przyszło na myśl nazywać się instalatorem i dawać takie rady komuś kto ma blade pojęcie o tym o co pyta NA TYM FORUM TEGO TYPU RADY NIE PRZECHODZą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 11.01.2007 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Czyli co - I bieg teoretycznie by obskoczył, ale nie jest to zbyt dobre dla pieca, do którego wracałaby zbyt zimna woda co? Poza tym nie wesoło zachowywać by się mogła podłogówka... Ale chyba jednak spróbuję odpalić na jedną dobę pompkę na I biegu - zobacze co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 11.01.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 nigdy by mi nie przyszło na myśl nazywać się instalatorem i dawać takie rady komuś kto ma blade pojęcie o tym o co pyta NA TYM FORUM TEGO TYPU RADY NIE PRZECHODZą kurcze ale powiem szczerze ze spotkałem już conajmniej kilku instalatorów którzy tak ronbią tz. układy zamkniete na zbiorniku przeponowym i zaworach cisnieniowych, znalazłem tez ostatnio niemiecką dokumentacje gdzie uklad jest zrobiony dokładnie tak samo tzn zamkniety ach te polskie normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 mam 4 pompy 1) pierwsza w komplecie z kotłem ustawiona na bieg 32) druga w module dwóch stref grzewczych, obieg NS(niskiej temperatury), biek 33) trzecia w moduł dwóch stref grzewczych, obieg WS, bieg 2 http://www.beretta.pl/berettapl/web/upload/catalog/pol/photos/connect%20AT-BT_white_small.jpg 4) cyrkulacyjna, nie podłączona jeszcze elektrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts