Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który bieg pompy C.O.?

Recommended Posts

falkon mądry z Ciebie gość i masz rację.

Jednak powiem Ci że ludzie sami chcą nieraz takie rozwiązania a jak im tak nie zrobisz to pójda do innego . Więc wolę już zrobić im to tak by było bezpiecznie i poprawnie .

Przepraszam jeszcze raz jeśli kogoś obraziłem ale miałem ciężki dzień i chciałem sie rozerwać na forum a tu się jeszcze bardziej wnerwiłem . Nie będę się juz więcej wypowiadał bo moja wiedza chyba jest zbyt mała. A na marginesie dodam że większość poznanych mi instalatorów robi układy zamknięte w kotłach o których tu mowiliśmy.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Nie będę się juz więcej wypowiadał bo ...

To nie chodzi o to, żebyś się nie wypowiadał. Zasadą każdego forum jest wymiana doświadczeń - a przy tym nie da się uniknąć omyłek po jednej lub drugiej stronie.

Ważne żeby dzielić się swoją wiedzą, ale jednoczesnie mieć odpowiedni dystans do swoich przekonań i szacunek do tego co inni piszą - nawet jeśli nam się wydaje że mamy rację. Tylko wtedy wszyscy zyskują.

Bryndal30, tak trzymaj,

a co klientów co idą do innych instalatorów,

w takim przypadku zawsze im mówię,

życzę szczęścia bo może być bardzo potrzebne,

pamiętaj, nie będzie ten klient, to będzie inny,

chyba nie jest z Tobą tak źle i masz jeszcze co do garnka włożyć,

jeżeli Cię w czymś uraziłem podchodząc do Twoich wypowiedzi zbyt emocjonalnie,

to przepraszam :oops:

ale tutaj co jakiś czas zdarza się mądrzejszy,:roll:

i czasami nie wytrzymuję

Dzięki za powrót do tematu biegu pompy c.o., choć nie powiem, z zapartym tchem przeczytałem dyskusję na temat pieca na ekogroszek w układzie zamkniętym i polskich norm :D

Zapraszam do wpisania, na którym biegu smigają Wasze pompki.

P.S. Dziś wieczorem zaczynam eksperyment z pompką c.o. na I biegu - wyniki postaram się opisać po weekendzie :)

Pozdrawiam!

Dzięki za powrót do tematu biegu pompy c.o., choć nie powiem, z zapartym tchem przeczytałem dyskusję na temat pieca na ekogroszek w układzie zamkniętym i polskich norm :D

Zapraszam do wpisania, na którym biegu smigają Wasze pompki.

P.S. Dziś wieczorem zaczynam eksperyment z pompką c.o. na I biegu - wyniki postaram się opisać po weekendzie :)

Pozdrawiam!

Mam dwie pompy jedna na kaloryfery druga na podłogówkę z zaworem mieszającym chodzą na I biegu jest rewelacynie.

U ciebie jeżeli ma chodzić na I biegu może słabo grzać podłogówka,spróbuj kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach żeby podzielić ciśnienie

U ciebie jeżeli ma chodzić na I biegu może słabo grzać podłogówka,spróbuj kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach żeby podzielić ciśnienie

Leszko - co znaczy "kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach

"??[/quot

Jeżeli nie masz zaworów termostatycznych to zaworami przy grzejnikach ustawić tak aby na powrotach wszystkich kaloryferów była jednakowa temperatura (mniej więcej na wyczucie).Np.jeżeli na jednym grzejniku powrót jest tak samo gorący jak zasilanie, to przecież można troszeczkę przykręcić żeby obieg poszedł w inny grzejnik w ktorym powrót jest chłodniejszy czasem bywa że w najdalszym punkcie od pieca, lub podłogówka nie dogrzewa bo jest za długi odcinek.

• 3 years później...

W zeszłą zimę (1 sezon) Grundfos ups 15-70 chodził na 1, w tym roku jak poczułem że w wiatrołapie mimo że piec działał 2h była podłoga zimna zacząłem czytać i przełączać. Teraz chodzi na 2 - i jest lepiej... chyba - ale i tak powroty na zaworach mam nierówno ciepłe (sprawdzam na dotyk) a nie zależy to od długości instalacji czy odległości.

Kuchnia i salon, które są jest daleko oraz pokoik, zaraz obom kotłowni powroty mają bardzo letnie

łazienka,a przedpokój oraz wiatrołap ciepłe - nie wiem od czego to zależy.

może coś jets zapowietrzone ale przestawiałem pompę cyrkulacyjną od podłogówki (grundfos alpha 2) na max zasilania 22w ale nie powoduje to podniesienie temperatury na powrocie do tych pomieszczeń.

Może wiecie skąd takie zachowanie...

Czy beg 2 dużo więcej zużywa prądu? Za pierwszy sezon nie miałem zbyt wesołego rachunku (ale to głównie wina akwarium 240l i prądożernego filtra + grzałki - cóż hobby żony)