Bryndal30 11.01.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 falkon mądry z Ciebie gość i masz rację. Jednak powiem Ci że ludzie sami chcą nieraz takie rozwiązania a jak im tak nie zrobisz to pójda do innego . Więc wolę już zrobić im to tak by było bezpiecznie i poprawnie . Przepraszam jeszcze raz jeśli kogoś obraziłem ale miałem ciężki dzień i chciałem sie rozerwać na forum a tu się jeszcze bardziej wnerwiłem . Nie będę się juz więcej wypowiadał bo moja wiedza chyba jest zbyt mała. A na marginesie dodam że większość poznanych mi instalatorów robi układy zamknięte w kotłach o których tu mowiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 ... Nie będę się juz więcej wypowiadał bo ... To nie chodzi o to, żebyś się nie wypowiadał. Zasadą każdego forum jest wymiana doświadczeń - a przy tym nie da się uniknąć omyłek po jednej lub drugiej stronie. Ważne żeby dzielić się swoją wiedzą, ale jednoczesnie mieć odpowiedni dystans do swoich przekonań i szacunek do tego co inni piszą - nawet jeśli nam się wydaje że mamy rację. Tylko wtedy wszyscy zyskują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Bryndal30, tak trzymaj, a co klientów co idą do innych instalatorów, w takim przypadku zawsze im mówię, życzę szczęścia bo może być bardzo potrzebne, pamiętaj, nie będzie ten klient, to będzie inny, chyba nie jest z Tobą tak źle i masz jeszcze co do garnka włożyć, jeżeli Cię w czymś uraziłem podchodząc do Twoich wypowiedzi zbyt emocjonalnie, to przepraszam ale tutaj co jakiś czas zdarza się mądrzejszy, i czasami nie wytrzymuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 11.01.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wracajac do pompki to moja chodzi na 2 biegu przy 2600m podlogowki (2,6km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wracajac do pompki to moja chodzi na 2 biegu przy 2600m podlogowki (2,6km) rozumiem, że jest to całkowita długość rur, jaką masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 11.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 tak długość wszystkich obwodów pompka jest Grundfos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 UPS 25-40, czy mocniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 12.01.2007 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki za powrót do tematu biegu pompy c.o., choć nie powiem, z zapartym tchem przeczytałem dyskusję na temat pieca na ekogroszek w układzie zamkniętym i polskich norm Zapraszam do wpisania, na którym biegu smigają Wasze pompki. P.S. Dziś wieczorem zaczynam eksperyment z pompką c.o. na I biegu - wyniki postaram się opisać po weekendzie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 12.01.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki za powrót do tematu biegu pompy c.o., choć nie powiem, z zapartym tchem przeczytałem dyskusję na temat pieca na ekogroszek w układzie zamkniętym i polskich norm Zapraszam do wpisania, na którym biegu smigają Wasze pompki. P.S. Dziś wieczorem zaczynam eksperyment z pompką c.o. na I biegu - wyniki postaram się opisać po weekendzie Pozdrawiam! Mam dwie pompy jedna na kaloryfery druga na podłogówkę z zaworem mieszającym chodzą na I biegu jest rewelacynie. U ciebie jeżeli ma chodzić na I biegu może słabo grzać podłogówka,spróbuj kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach żeby podzielić ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 UPS 25-40, czy mocniejsza? 25-40 180 dokladnie, dzis sprawdzilem ze taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.01.2007 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 No i jestem po weekendzie Wyniki eksperymentu: Całe trzy dni pompka pracowała na I biegu, w domu ciepło, podłogówka grzeje, piec się nie poci - jest OK - tak zostaje Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.01.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 U ciebie jeżeli ma chodzić na I biegu może słabo grzać podłogówka,spróbuj kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach żeby podzielić ciśnienie Leszko - co znaczy "kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.01.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 U ciebie jeżeli ma chodzić na I biegu może słabo grzać podłogówka,spróbuj kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach żeby podzielić ciśnienie Leszko - co znaczy "kryzować na najmocniej grzejących kaloryferach "??[/quot Jeżeli nie masz zaworów termostatycznych to zaworami przy grzejnikach ustawić tak aby na powrotach wszystkich kaloryferów była jednakowa temperatura (mniej więcej na wyczucie).Np.jeżeli na jednym grzejniku powrót jest tak samo gorący jak zasilanie, to przecież można troszeczkę przykręcić żeby obieg poszedł w inny grzejnik w ktorym powrót jest chłodniejszy czasem bywa że w najdalszym punkcie od pieca, lub podłogówka nie dogrzewa bo jest za długi odcinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.01.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 SNCF jakiej długości masz obiegi grzewcze swojej podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.01.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 SNCF jakiej długości masz obiegi grzewcze swojej podłogówki? i ile tych obiegów grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 15.01.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 SNCF jakiej długości masz obiegi grzewcze swojej podłogówki? i ile tych obiegów grzewczych 29obwodow kazdy dlugosci od 80-100metrow http://cdoc.pop.e-wro.pl/WOJTEK/podl1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albinos 06.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 W zeszłą zimę (1 sezon) Grundfos ups 15-70 chodził na 1, w tym roku jak poczułem że w wiatrołapie mimo że piec działał 2h była podłoga zimna zacząłem czytać i przełączać. Teraz chodzi na 2 - i jest lepiej... chyba - ale i tak powroty na zaworach mam nierówno ciepłe (sprawdzam na dotyk) a nie zależy to od długości instalacji czy odległości. Kuchnia i salon, które są jest daleko oraz pokoik, zaraz obom kotłowni powroty mają bardzo letniełazienka,a przedpokój oraz wiatrołap ciepłe - nie wiem od czego to zależy.może coś jets zapowietrzone ale przestawiałem pompę cyrkulacyjną od podłogówki (grundfos alpha 2) na max zasilania 22w ale nie powoduje to podniesienie temperatury na powrocie do tych pomieszczeń. Może wiecie skąd takie zachowanie...Czy beg 2 dużo więcej zużywa prądu? Za pierwszy sezon nie miałem zbyt wesołego rachunku (ale to głównie wina akwarium 240l i prądożernego filtra + grzałki - cóż hobby żony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts