Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzypiąca rama łóżka

Recommended Posts

Stare filmy oglądasz... :roll:

Jesteśmy w Unii. Tyle jest tych mazideł...

Adam M.

Ja je oglądałem, jak były nowe.

A co do nowych środków chemicznych to nie znam, bo są za daleko. Zanim dojdę do sklepu, to wcześniej ... zasypiam. :lol:

Nie. O to, że w bok od tematu zasadniczego budowlańców odeszliśmy. Ciepła w tym, co omawiamy sporo ale ani eko ani odzysku zrobić się nie da. Tylko co najwyżej pełną samowystarczalność ... we dwoje... :roll:

Adam M.

Nie. O to, że w bok od tematu zasadniczego budowlańców odeszliśmy. Ciepła w tym, co omawiamy sporo ale ani eko ani odzysku zrobić się nie da. Tylko co najwyżej pełną samowystarczalność ... we dwoje... :roll:

Adam M.

Adamie - jak to nie "nie da się"? To co się z tego skrzypu i krzyku (a zwłaszcza z przyczyny obydwu zjawisk :lol: ) wyzwoli zagrzeje nam powietrze, a zapewnieniem żeby się nie zmarnowało zajmie się rekuperator :lol:

A Wam tylko fikołki w głowie.Jesteśmy na forum BUDOWLANYM!

Jesteśmy na forum budowlanym i właśnie wymieniamy doświadczenia

w dziedzinie skrzypiących łóżek. A dechy do nich użyte, to też materiał budowlany. I śruby też. I nawet styki nasmarowane woskiem, czy innym mazidłem. Więc o co chodzi ? :wink:

• 14 years później...
No właśnie, po przeprowadzce zmontowaliśmy starą (około 5 lat) ramę łóżka i położyliśmy materac. Okazało się, że rama strasznie skrzypi, nawet przy zwykłyp przekręcaniu z boku na bok. Czy ktoś ma pomysł czym to nasmarować? Z góry dziękuję za rady.

Często problemem jest rama łóżka. U mnie tak właśnie było niestety :cry: Na szczęście pomogło mi dokręcenie kilku poluzowanych śrubek i voila mogę już zasypiać normalnie :D Aaa dodam, że rama łóżka jest drewniana. A czytałem tutaj właśnie Sprzypiące łóżko - naprawa co i jak mam zrobić, żeby można było normalnie spać i mi się udało :D

Ale niestety śpię wciąż średnio przez materac, możecie poradzić jakie macie? Tyle tych rodzajów, że ciężko się zdecydować na nowy. Może ktoś polecić z doświadczenia jakieś? :confused:

• 2 years później...

Hej; Ja właśnie rozwiązałem problem skrzypiącego łóżka Ikea MALM. Łóżko posiadamy już ponad 10 lat (rozmiar 180x200) skrzypiało od kilku lat. z obu stron podczas wstawania lub kładzenia się (i nie tylko).

Robiłem kilka podejść do jego wyciszenia, mn. rozebrane na części pierwsze i poskładane od nowa z użyciem silikonu w każde miejsce gdzie stykało się drewno. Niby było ciszej ale nadal upierdliwe i denerwujące.

Aż do wczoraj >> znalazłem te cholerne miejsca gdzie powstaje skrzypienie: uwaga: metalowe listwy(kątowniki), które są przykręcone wzdłuż boków > na nich leżą stelaże z deseczkami. To one ocierają - wykonują minimalny ruch podczas ugięcia łóżka). Odkręciłem śruby, które je mocują - u mnie po osiem przy każdej listwie i przy każdej śrubie od spodu przykleiłem kwadracik filcu (taki pod krzesła15mmx15mm) plus na początku i końcu listwy taki większy (20mmx20mm). Na końcu i początku listwy było największe tarcie - widać było na boku okleiny.

i nastała CISZA, CISZA, CISZA. Dzisiaj rano wstawaliśmy i było jakoś dziwnie :) Za cicho :)

I po temacie.

Edytowane przez Bodeczek77