Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę bez pozwolenia na budowę?

Basia Z.

Recommended Posts

Witam,

szybkość załatwiania spraw do pozwolenia na budowę załamała mnie już kompletnie. Wydawało nam się, że termin rozpoczęcia budowy wyznaczyliśmy z wielkim zapasem czasowym. Ale, jak się okazuje, to tylko nam się wydawało.

Jak dobrze pójdzie to ledwo zdażymy z pozwoleniem przed wejściem ekipy, a musimy przecież jeszcze przygotowac teren pod budowę.

Musimy zrobić drogę (ok. 120 metrów), połozyć kolektor pod pompę ciepła, doprowadzić uzbrojenie do miejsca budowy (prąd, woda).

Proszę poradźcie co z tych rzeczy mogę zrobić bez pozwolenia na budowę?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Docelowo nic.

Choć teoretycznie możesz jeszcze wraz ze złożeniem pozowlenia na budowę osobno złożyć przyłącza na zgłoszenie, na Pozwolenie czekasz do 65 dni i dajesz 4 projekty budowlane a zgłaszasz 1 egz. szkiców przyłączy i jeśli po 30 dniach nic nie piszą to działasz. Oczywiście szkice (mapka do celów projektowych, potrzebna nie do zgłoszenia ale do ZUD więc musi być, + ewnetualnie inne potrzebne rys) uzgodnić musisz z dostawcoami mediów, właścicielami działek po których lecisz (miejska np.) i dać na ZUD, potem tylko na zgłoszenie i czekasz 30 dni.

Projektantci uzbrojenia (przyłączy) mogą to załatwić.

pzdr

dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Prąd jako taki mam już podłączony do działki, ale skrzynka stoi 120 m od miejsca budowy. Miałam nadzieję, że chociaż to będę mogła pociagnąć, zeby w marcu ekipa miała przynajmniej prąd. Wszystkie projekty przyłączy, mapy mamy pozałatwiane, tylko czekamy na dokument z inżynierii ruchu, który blokuje nam złożenie dokumenów do pozwolenia. Wykonawców też mamy umówionych, pogoda dopisuje ...

Hey.

Teoretycznie nic nie możesz, ale praktycznie...

Wszystko zależy na ile jesteś odważna, jakich masz sąsiadów, itp.

My wykopy pod fundamenty i wybieranie gruntu zaczęlismy dużo przed pozwoleniem. Ktos nam podpowiedział, ze przecież na swojej działce mogę sobie z ziemią robic co chcę. A jak dostaliśmy pozwolenie to fundamenty były już zalalne. Tak wyszło, bo na pozwolenie czekaliśmy o miesiąc dłużej, ze względu na śmierć dwóch sąsiadów.

Teraz robimy przyłącza, ok. 70 m na naszej działce praktycznie już jest położonych. Reszta jak już będzie pozwolenie. Tu przyznam, że Pan z Wodnika trochę przymknął na nas oko, bo kładł nam kanalizę i wodę pan, który kiedyś tam pracował.

Musisz rozeznać teren, bo kary ponoć są okrutne.

Powodzenia szkoda czasu, pogoda dopisuje.

Pozdrawiam