denes 10.01.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam. Sciana szczytowa powinna konczyc sie kilka cm przed polacia dachu aby mozliwe bylo odizolowanie ich miedzy soba (poprzez wsadzenie tam welny). Moje pytanie brzmi: czy wystarczy aby zaizolowana czesc konczyla sie na wysokosci stropu poddasza (podlogi strychu) zakladajac ze to wlasnie strop poddasza bedzie ocieplony (a nie dach na poziomie strychu)? Dla wyjasnienia: ponizej jest widok na sciane szczytowa, podwojne kreskioznaczaja przestrzen z ociepleniem (dach i koniec sciany szytowej tworza przestrzen). /\ / \ / \ // \\ /====\ // \\ // \\// \\| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 10.01.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Alternatywa: izolacja poprowadzona do szczytu dachu:Wiadomo-to jest lepsze rozwiazanie, ale mam juz gotowy dach i sciane szczytowa, bez izolacji, wiec poprawka bedzie polegala na wycinaniu kawalka sciany szczytowej, w zwiazku z tym sklaniam sie do pierwszego rozwiazania. /\ //\\ // \\ // \\ //===\\ // \\ // \\// \\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 16.01.2007 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Podobny problem rozpatrywany byl juz kiedys (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1581788), jednak nie ma tam rozwiazania, ktore ja zaproponowalem. Czy sadzicie, ze ta propozycja jest wlasciwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.01.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Oczywiście najlepiej po całej długości ale mało tego na nieużytkowym poddaszu należy ocieplić całą powierzchnię trójkąta! Podobnie rzecz się ma z kominami! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.01.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Nikt Ci nie chce odpowiedziec Może być to twoje rozwiązanie tylko niech się kończy z 20 cm nad stropem poddasza. Ja jednak tego nie poprawiałem i przy mrozach -1 (szron na dachu) widać w którym miejscu są sciany szczytowe ps. wyszło dopiero po ociepleniu ścian a wcześniej tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.01.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Mieliśmy dokładnie taki sam problem jak Anpi - ściana szczytowa z silikatu wymurowana równo z górną krawędzią krokwi. Wprawdzie Kierbud tłumaczył, że "tak się zawsze robi", ale to mnie nie przekonało. Chciał namówić nas na rozwiązanie, które też było opisane w tamtym wątku (wepchnięcie styropianu pod folię skutkujące dopchnięciem folii do samego pokrycia). Skończyło się wycinaniem ścian i ocieplaniem ich grzbietów na całej długości styrodurem.Do wysokości podasza użytkowego mamy między krokwiami 20 cm wełny+ 5 cm nadbite na krokwiach. Pomiędzy jętkami (czyli w stropie pomiędzy poddaszem użytkowym a nieogrzewanym strychem) jest 15 cm wełny, a na strychu 20 cm wełny pomiędzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.01.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Oczywiście najlepiej po całej długości ale mało tego na nieużytkowym poddaszu należy ocieplić całą powierzchnię trójkąta! Podobnie rzecz się ma z kominami! Pozdrawiam. Wiem, ze tak powinno byc zrobione, zeby bylo poprawnie. W tej chwili nie mam zbytnio mozliwosci wykonac tego w ten sposob. Chce ratowac sytuacje poprzez zaizolowanie sciany szczytowej do wysokosci ok 50 cm ponad strop, wraz z powierzchnia sciany szczytowej od wewnatrz. Pytanie tylko, czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.01.2007 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Nikt Ci nie chce odpowiedziec Ja jednak tego nie poprawiałem i przy mrozach -1 (szron na dachu) widać w którym miejscu są sciany szczytowe Masz sciany z silikatow? Jak nie to zjakiego materialu? W jaki sposob widac, gdzie sa sciany szczytowe? Wilgoc sie skrapla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 17.01.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Czy mógłby ktoś narysować dokładnie jak powinien być wykonany ten styk ściany z dachem. Może jakiś skan projektu wzorcowego jak powinno to być. Są w tym wątku fotki (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1581788)ale tylko te błędnie zaprojektowane. Czasami słowny opis nie dokońca jest jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.01.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mieliśmy dokładnie taki sam problem jak Anpi - ściana szczytowa z silikatu wymurowana równo z górną krawędzią krokwi. Wprawdzie Kierbud tłumaczył, że "tak się zawsze robi", ale to mnie nie przekonało. Chciał namówić nas na rozwiązanie, które też było opisane w tamtym wątku (wepchnięcie styropianu pod folię skutkujące dopchnięciem folii do samego pokrycia). Skończyło się wycinaniem ścian i ocieplaniem ich grzbietów na całej długości styrodurem. Do wysokości podasza użytkowego mamy między krokwiami 20 cm wełny+ 5 cm nadbite na krokwiach. Pomiędzy jętkami (czyli w stropie pomiędzy poddaszem użytkowym a nieogrzewanym strychem) jest 15 cm wełny, a na strychu 20 cm wełny pomiędzy krokwiami. Czy ocieplaliscie sciane szczytowa od wewnatrz do samej kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.01.2007 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Czy mógłby ktoś narysować dokładnie jak powinien być wykonany ten styk ściany z dachem. Może jakiś skan projektu wzorcowego jak powinno to być. Są w tym wątku fotki ale tylko te błędnie zaprojektowane. Czasami słowny opis nie dokońca jest jasny. Powinno to wygladac tak, jak w watku, ktory przytoczylem, czyli (chodzi oczywiscie o prawy rysunek): http://www.cieplej.pl/BAZA/1071834152_1071838316.jpg (sorry, za wykorzystanie obrazka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.01.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Czy ocieplaliscie sciane szczytowa od wewnatrz do samej kalenicy? Ściana szczytowa jest ocieplona: - oczywiście od zewnątrz - 18 cm styropianu lambda, - od góry (grzbiet) na calej długości od kolanka do kalenicy - styrodur (nie pamiętam już grubości, ale dużo), - od wewnątrz sam brzeg, tam, gdzie na ścianie szczytowej opiera się wełna wepchnięta pomiędzy krokwie, ocieplająca dach. Na poddaszu użytkowym - 20 cm + 5 cm, na strychu 20 cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.01.2007 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Czy ocieplaliscie sciane szczytowa od wewnatrz do samej kalenicy? Ściana szczytowa jest ocieplona: - oczywiście od zewnątrz - 18 cm styropianu lambda, - od góry (grzbiet) na calej długości od kolanka do kalenicy - styrodur (nie pamiętam już grubości, ale dużo), - od wewnątrz sam brzeg, tam, gdzie na ścianie szczytowej opiera się wełna wepchnięta pomiędzy krokwie, ocieplająca dach. Na poddaszu użytkowym - 20 cm + 5 cm, na strychu 20 cm.. Z tego rozumiem, ze nie ocieplaliscie stropu strychu, tylko cala polac dachu. Ja natomiast chcialbym ocieplic strop strychu, sam strych jest nieuzytkowy, nieogrzewany, nieocieplony. Stad moje pytanie, do jakiej wysokosci ocieplic sciane szczytowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Strop pomiędzy poddaszem użytkowym a strychem też jest ocieplony (15 cm wełny). Strych ma byc używany standardowo jako przechowalnia (czyt. graciarnia) i suszarnia (zobaczymy, czy będzie mi się chciało wyłazić tam z każdym praniem... ). Założylismy, że nie ma być ogrzewany, stąd ta izolacja w stropie, ale i tak na pewno trochę ciepła tam ucieknie, więc warto je zatrzymać, stąd izolacja w dachu nad strychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 05.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witajcie, Mala prosba, prosze napiszcie, czy w naszym projekcie "ten problem" tez ma miejsce??? Czy jest to poprawnie zaplanowane... Ja nie dokonca rozumie o co chodzi Nasz dom jest z poddaszem uzytkowym. http://images20.fotosik.pl/1/253a5af3e0b55f0dmed.jpg Dzieki i pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 06.02.2007 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dalas przekroj sciany kolankowej, daj rysunek szczytowej. Dodatkowo potrzebny jest rysunek ocieplenia strychu, a nie poddasza uzytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 06.02.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dalas przekroj sciany kolankowej, daj rysunek szczytowej. Dodatkowo potrzebny jest rysunek ocieplenia strychu, a nie poddasza uzytkowego. No wlasnie i stad moje pytanie... http://images20.fotosik.pl/4/a84060b08c4be485med.jpg link do wiekszego pliku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a84060b08c4be485.html http://images11.fotosik.pl/42/1cff2f4091dd8142med.jpg link do wiekszego pliku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1cff2f4091dd8142.html Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 06.02.2007 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wg mnie wyglada poprawnie. Blad wystepuje, gdy ocieplenie nie idzie po calej polaci dachu a jedynie do wysokosci podlogi stropu. Wtedy sciana szczytowa pozostaje od strony wewnetrznej nieocieplona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 06.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wg mnie wyglada poprawnie. Blad wystepuje, gdy ocieplenie nie idzie po calej polaci dachu a jedynie do wysokosci podlogi stropu. Wtedy sciana szczytowa pozostaje od strony wewnetrznej nieocieplona. Dziekuje bardzo za odpowiedz Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.02.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wg mnie wyglada poprawnie. Blad wystepuje, gdy ocieplenie nie idzie po calej polaci dachu a jedynie do wysokosci podlogi stropu. Wtedy sciana szczytowa pozostaje od strony wewnetrznej nieocieplona. No dobrze, załóżmy, ze ocieplimy do sufitu ( a strych nieocieplony). Czy wtedy należałoby również od wewnątrz ocieplić ściany szczytowe na strychu? Nie bedzie się wykraplać wilgoć czy jakieś takie inne historie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts